Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024
ΕλλάδαΤσίπρας: «Κατώτατος μισθός 800 ευρώ, 35ωρο εργασίας, πρόσβαση σε ΑΕΙ με απολυτήριο»

Τσίπρας: «Κατώτατος μισθός 800 ευρώ, 35ωρο εργασίας, πρόσβαση σε ΑΕΙ με απολυτήριο»

Κατώτατος μισθός 800 ευρώ, διαγραφές χρεών, ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ, μειώσεις φόρων, κατάργηση μετακλητών και golden boys, γενναία ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Αυτά είναι κάποια από τα μέτρα τομές που παρουσίασε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από το βήμα της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Τόνισε πως αυτά τα μέτρα θα εφαρμόσει η προοδευτική διακυβέρνηση, που θα εκφράσει την οργή των αδύναμων και μεσαίων στρωμάτων απέναντι στην σημερινή κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε τη πρόταση αυτή “Νέα Αρχή” τονίζοντας ο χαρακτηρισμός αυτός “σημαίνει ότι ο μεγάλος συλλογικός μας στόχος για την 3η δεκαετία του 21ου αιώνα δεν μπορεί να είναι οι Έλληνες να μη ζουν χειρότερα, αλλά να μπορέσουν όντως να ζήσουν καλύτερα. Σε μια κανονική, σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα”. Ο Αλέξης Τσίπρας, καταλόγισε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εξαπάτησε τους πολίτες και έτσι “η ελληνική κοινωνία βρέθηκε αντιμέτωπη με νέα ύφεση, στασιμότητα μισθών, μείωση εισοδημάτων και πλέον ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας”.

Όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας “η δημοκρατική και προοδευτική παράταξη θα αναλάβει την ευθύνη να βγάλει το τόπο από τα αδιέξοδα, να ανασυγκροτήσει τη κοινωνική συνοχή, να ενώσει τους Έλληνες σε ένα δρόμο προόδου και δημοκρατίας”. Μάλιστα επιχείρησε να περιγράψει τις συνθήκες που θα επικρατήσουν εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει την επόμενη εκλογική αναμέτρηση που γίνεται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως “η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, δεν θα είναι η κυβέρνηση ενός κόμματος. Σε κυβερνητικές θέσεις θα τοποθετηθούν και εκπρόσωποι των κοινωνικών ομάδων που κρατούν όρθια την οικονομία και τη χώρα, της μεσαίας τάξης, των εργαζομένων, των νέων”. Δίνοντας έτσι το στίγμα των προθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για άνοιγμα σε νέες δυνάμεις.

800 ευρώ από την πρώτη μέρα

Στην μέτρα που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας περίοπτη θέση είχε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 “από την πρώτη μέρα της νέας προοδευτικής διακυβέρνησης”. Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι “καταργούμε τον Νόμο Χατζηδάκη που καταργεί το οκτάωρο εργασίας και θεσμοθετεί απλήρωτες υπερωρίες” και ταυτόχρονα “εγκαθιδρύουμε ισχυρό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων”. Επίσης σημείωσε ότι “εφαρμόζουμε πιλοτικά το 35ωρο, χωρίς μείωση αποδοχών και με αντισταθμιστικά μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για όσες επιχειρήσεις το επιλέξουν”.

Όχι πια κομματικό κράτος

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε σειρά προτάσεων που όπως επισήμανε αλλάζουν την λογική του κομματικού κράτους. Ενδεικτικά ανέφερε ότι:

Γενναία χρηματοδότηση του ΕΣΥ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παράθεσε σειρά μέτρων σχετικά με την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Πρότεινε:

Δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ

Εντύπωση προκάλεσαν οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα σε όσα προτείνει για την παιδεία. Μεταξύ άλλων πρότεινε:

Διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στο ιδιωτικό χρέος. Μίλησε για διαγραφές μέρους των χρεών και ταυτόχρονα μια πολιτική κρατικής παρεμβατικότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Όπως είπε:

Μειώσεις φόρων

Ειδικά για τα φορολογικά ζητήματα ο Αλέξης Τσίπρας, εξάγγειλε μειώσεις φόρων στην ενέργεια και τα καύσιμα όπως και της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους αμείβονται με μικρές οι μεσαίες αμοιβές.

Δήλωσε ότι:

Τα πιο σημαντικά