Τσίπρας: «Κάθε μέρα που περνάει, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατεδαφίζει αντί να χτίζει»

6 Σεπτεμβρίου, 2020 4:19 ΜΜ
More videos

«Κάθε μέρα που περνάει, η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη κατεδαφίζει, αντί να χτίζει» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας μετωπική επίθεση κατά της κυβέρνησης.

«Μας γυρίζουν με ταχύτητα πίσω στα δύσκολα χρόνια του 10-15 και στο καθεστώς των πολιτικών του ΔΝΤ» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, καταλογίζοντας στους κυβερνητικούς χειρισμούς «προχειρότητα, επιπολαιότητα και απουσία μια συνεκτικής απάντησης στις προκλήσεις». «Η Ελλάδα ζει τη στιγμή αυτή μια κατάσταση που μόνο ομαλή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανε πως «ζωτικές λειτουργίες του δημοκρατικού πολιτεύματος, όπως ο ρόλος του Τύπου, αλλά και της Δικαιοσύνης, φαλκιδεύονται βάναυσα».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «σε τρία κύρια μέτωπα η κοινωνία αγωνιά και η κυβέρνηση αποτυγχάνει κατά κράτος», δηλαδή «στο μέτωπο της πανδημίας, της οικονομικής κρίσης και στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των προκλήσεων Ερντογάν».

Ως προς την υγειονομική κρίση, «αυτό που πέτυχε ο κος Μητσοτάκης: Να μετατρέψει μια υγειονομική επιτυχία σε απόλυτο φιάσκο, δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα «το δεύτερο κύμα της πανδημίας να είναι ήδη πολύ πιο μαζικό από το πρώτο». «Αν δεν υπάρξει, έστω και τώρα, στο και πέντε, ένα συμπαγές, μελετημένο, συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα είναι υπεύθυνη για ό, τι ακολουθήσει τον χειμώνα που έρχεται» προειδοποίησε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακά παιγνίδια με τα σχολεία, με τα παιδιά, με τις μάσκες, και τα παγουρίνια».

Αναφορικά με τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, ο ίδιος έκανε λόγο για λογική «να αφήσουν την οικονομική πανδημία της αγέλης να εξελιχθεί», υπογραμμίζοντας πως «η ύφεση του δευτέρου τριμήνου του 2020 που ανακοινώθηκε πρόσφατα, ξεπέρασε κατά πολύ ακόμα και τις χειρότερες επιδόσεις της εποχής των μνημονίων». «Δυστυχώς τα χειρότερα είναι μπροστά μας, με την κατάρρευση των εσόδων από τον τουρισμό, την αλματώδη αύξηση της ανεργίας, τη συνακόλουθη δυσπραγία της εσωτερικής αγοράς» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε ειδική αναφορά στο «μαξιλάρι ασφαλείας», το οποίο χαρακτήρισε «δείγμα και αποτέλεσμα της εντιμότητας, της νοικοκυροσύνης, του σεβασμού στα λεφτά του λαού».

Για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, «από τον Νοέμβριο του προηγούμενου χρόνου ζητάμε να θέσει θέμα κυρώσεων και το θέτει 8 μήνες μετά» υπενθύμισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κάλεσε την κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της. «Όταν, σύντομα, η Τουρκία προκηρύξει οικόπεδα και εισέλθει εντός της ΑΟΖ που μόλις ορίσαμε με την Αίγυπτο, κάτω από την Ρόδο και την Κάρπαθο και δίπλα στην Κρήτη- ποιες θα είναι οι κόκκινες γραμμές μας;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και επανέλαβε ότι «για ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οποιαδήποτε εθνική στρατηγική, πρέπει να έχει ως στόχο τον τερματισμό των εκβιασμών από την Τουρκία, την επανεκκίνηση των διερευνητικών για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ και αν αυτές δεν καταλήξουν το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

«Και προειδοποιώ: Η έλλειψη στρατηγικής – ή ακόμη χειρότερα, οποιαδήποτε άλλη ανομολόγητη στρατηγική – θα οδηγήσουν τη χώρα σε ακόμα πιο επικίνδυνες περιπέτειες» ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα δεν έλειψαν και οι αιχμές για τα εσωκομματικά. Με στόχο την «απαλλαγή από τη σημερινή κυβέρνηση», «οι μίζεροι εγωισμοί, ο διάλογος όχι ως ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων, αλλά ως μέσο εξουδετέρωσης της διαφορετικής φωνής, δεν έχει θέση στο χώρο μας. Σε τέτοιες μάλιστα στιγμές» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ανακοίνωσε στο σώμα την πρόθεσή του για αναβολή του συνεδρίου λόγω κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή του κ. Τσίπρα για τις διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ. «Οφείλουμε να κάνουμε τις αλλαγές που απαιτεί η νέα κατάσταση, για να ανταποκριθούμε στα νέα καθήκοντα. Με μόνο κριτήριο ακριβώς αυτό. Και για να είμαι καθαρός, καθώς επιχειρείται μια χυδαία παρέμβαση εχθρικών κέντρων στις διεργασίες μας, χωρίς κρυφούς ή φανερούς υπολογισμούς. Όσον με αφορά τουλάχιστον» γνωστοποίησε ο κ. Τσίπρας, προχωρώντας σε «αναδιάταξη του κόμματος».

«Πρότεινα σε αυτή τη φάση να αναλάβει τα καθήκοντα του γραμματέα του κόμματος, ο σύντροφος Δημήτρης Τζανακόπουλος» ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας και ευχαρίστησε δημόσια τον απερχόμενο Γραμματέα, Πάνο Σκουρλέτη, αλλά και τον Αλέξη Χαρίτση που αποχωρεί από Εκπρόσωπος Τύπου, καλωσορίζοντας το διάδοχό του Νάσο Ηλιόπουλο και τα νέα στελέχη στο επικοινωνιακό επιτελείο στην Κουμουνδούρου.

«Και πάλι στους δρόμους του αγώνα θα κριθεί το δίκιο» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, καταλήγοντας πως «και τέτοιοι δρόμοι, χωρίς αριστερό κόμμα δυνατό, ενωμένο, δημοκρατικό στη λειτουργία του, συμπαγές και αποτελεσματικό στη δράση του, δεν μπορούν να υπάρξουν».

Πηγή: avgi.gr