Τσίπρας: «Η πανδημία έχει ξεφύγει, δυστυχώς και η κυβέρνηση»

Μαρ 23, 2021 6:49 ΜΜ
More videos

Ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για το Ελληνικό, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η κατάσταση με την πανδημία έχει ξεφύγει και κατηγόρησε την κυβέρνηση αγνοεί την αγωνία μιας ολόκληρης κοινωνίας υποστηρίζοντας ότι η διαχείριση της πανδημίας είναι πετυχημένα και ότι «για ό,τι πάει στραβά φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι επί ένα χρόνο η κυβέρνηση αρνείται να λάβει σοβαρά μέτρα, τα οποία προτείνουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αυτή τη στιγμή αναγγέλλει το self testing χωρίς ιδιαίτερο σχεδιασμό. «Για να καλύψετε την αποτυχία σας, η ατομική ευθύνη πρέπει τώρα να μετατραπεί σε ατομική ενοχή. Η έννοια της συλλογικής υγειονομικής προστασίας, γίνεται ατομική υπόθεση. Αντί να φροντίσετε συντεταγμένα και πρωτίστως με ασφάλεια να ελεγχθεί ο πληθυσμός, λέτε στους πολίτες πηγαίνετε στα φαρμακεία και βγάλτε άκρη. Και αποδείχτηκε ότι ούτε το αν και πώς θα καταγράφονται τα όποια αποτελέσματα του Self testing είχε συνεννοηθεί η κυβέρνηση με τους φαρμακοποιούς, ούτε καν είχατε συνεννοηθεί μεταξύ σας», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε για ποιο λόγο δεν υιοθετήθηκε η πρόταση για δωρεάν συνταγογράφηση των PCR, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν το έκανε για οικονομικούς λόγους. «Ο κος Σκέρτσος πέταξε και έναν αριθμό: 2,4 δις. Τι μας είπε δηλαδή ο στενότερος συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη; Ότι ένα χρόνο τώρα, οι αλγόριθμοι, τα έξυπνα τεστ, η περίφημη EVA που θα τέσταρε δειγματοληπτικά κάποιους από τους 3 εκατομμύρια τουρίστες, όλα αυτά που κάνατε τόσο καιρό, διαφωνώντας με το αυτονόητο μαζικό scanning του πληθυσμού, τα κάνατε όχι γιατί ήσασταν παγκόσμια πρωτοπορία όπως μας λέγατε – αλλά γιατί δεν είχατε λεφτά. Γιατί ήταν ασύμφορο. Δηλαδή ότι η κυβέρνηση που παρέλαβε 37 δισ. από την προηγούμενη, σε μια χώρα που δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια και δεν έχει κανένα δημοσιονομικό περιορισμό, είπε στους πολίτες ότι η σωτηρία της ζωής τους είναι ασύμφορη. Εχετε ορίσει τιμή στην ανθρώπινη ζωή. Και καταλήξατε ότι είναι ασύμφορο;» τόνισε.

Αναφορικά με το ζήτημα των επιτάξεων, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «μπάχαλο» λέγοντας ότι η κυβέρνηση αρνείται να κάνει μόνιμες προσλήψεις και έρχεται ένα χρόνο μετά να επιστρατεύσει 200 ιδιώτες, χωρίς να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές. «Με τους ιδιώτες γιατρούς κάνετε τους νταήδες αλλά με τους κλινικάρχες την πάπια», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Το λέμε ένα χρόνο, το είπα χθες και το ξαναλέω: Όλοι οι γιατροί πρέπει να συνδράμουν. Αλλά πρέπει η πολιτεία να έχει ένα σχέδιο, τι ελλείψεις υπάρχουν, τι ειδικότητες χρειάζεται, πού θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι. Και φυσικά, επιτέλους να μπουν στη μάχη τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία. Δεν γίνεται να τους χαϊδεύετε ενώ μένουν άνθρωποι εκτός ΜΕΘ», τόνισε.

Τεράστια σκάνδαλα η Cisco και η Τράπεζα Πειραιώς

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε, παράλληλα, αναφορά στις υποθέσεις της εταιρίας Cisco που έχει αναλάβει την τηλεκπαίδευση και της Τράπεζας Πειραιώς, κάνοντας λόγο για σκάνδαλα τεραστίων διαστάσεων.

Αναφορικά με την Cisco, o επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η κυβέρνηση έδωσε τη σύμβαση ένα χρόνο μετά με αποτέλεσμα να αποδειχθεί ότι έδωσε εκατομμύρια ευρώ χωρίς διαγωνισμό αλλά και ότι προσωπικά δεδομένα μαθητών και των οικογενειών τους, έγιναν δώρο στην εταιρία. «Η εταιρία έχει τη στιγμή που μιλάμε εικόνα για τις προτιμήσεις, τις συνήθειες, τις επιλογές, σχεδόν των μισών Ελλήνων. Αφού γνωρίζει για κάθε υπολογιστή που χρησιμοποιεί μαθητής για να κάνει τηλεμάθημα και που προφανώς δεν χειρίζονται μόνο μαθητές αλλά και οι γονείς τους, σε ποια σαιτ μπαίνουν, ποιες αγορές κάνουν, ποιες είναι οι προτιμήσεις τους, τι καπνό φουμάρουν. Σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων. Εδώ λοιπόν τα δυο εκατομμύρια της ανάθεσης είναι τίποτα, μπροστά στα δεκάδες εκατομμύρια που μπορεί να βγάλει η εταιρία από αυτά τα δεδομένα», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας, επίσης, ότι «σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα αν συνέβαινε αυτό, η υπουργός θα ήταν υποχρεωμένη να δώσει τη παραίτησή της».

«Τίποτα δεν παραγράφεται στην υπόθεση της Πειραιώς»

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για σκάνδαλο με σκηνοθέτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Η κυβέρνηση σας, η Διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητάς και η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, όλοι μαζί, μεθοδεύετε σήμερα μια αύξηση κεφαλαίου που επιδιώκει να διαγράψει αυτά τα 16 δισ. ευρώ και να οδηγήσει την τράπεζα στα χέρια αγνώστων επενδυτών, αμφισβητούμενης οικονομικής ευρωστίας και δυναμικής», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτό που σχεδιάζετε με την τράπεζα Πειραιώς στα καφενεία λέγεται ληστεία και στα νομικά στέκια απιστία καραμπινάτη», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Οι όροι της αύξησης ήδη έχουν προκαλέσει την αντίδραση των μετόχων της Πειραιώς, μικρών και μη, καθώς δεν θα τους επιτραπεί να ασκήσουν τα δικαιώματα τους και έτσι θα οδηγηθούν σε καθολική απώλεια της επένδυσης τους».

«Για να το κάνω πιο σχηματικό, στις 7 Απριλίου, στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς, το ΤΧΣ, ο βασικός μέτοχος της τράπεζας καλείται να εγκρίνει το ότι θα χάσει τα χρήματα που ως τώρα έχει βάλει στην Πειραιώς το Δημόσιο. Αλλά όχι μόνον αυτό. Ως μέτοχος της πλειοψηφίας, με την απόφαση του, θα καθορίσει και την μοίρα των μετόχων της μειοψηφίας, στερώντας τους το δικαίωμα να συμμετέχουν στην αύξηση κεφαλαίου», πρόσθεσε και τόνισε ότι οι ευθύνες δεν παραγράφονται: «Οσες αμνηστεύσεις και να ψηφίσετε για τα τραπεζικά στελέχη, ούτε οι ποινικές ούτε πολύ περισσότερο οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης διαγράφονται. Και ελπίζω να υπάρχουν ακόμα δικαστές στην Αθήνα. Και για το μείζον αυτό ζήτημα και την πρωτοφανή και σκανδαλώδη διάταξή σας, να αναλάβει την ευθύνη και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Να το έχετε υπόψιν σας, εσείς που στήνετε ειδικά δικαστήρια για να κάνετε πολιτικές διώξεις κατά των πολιτικών σας αντιπάλων. Να το έχετε υπόψιν σας, τώρα που παίρνετε αυτές τις εγκληματικές αποφάσεις. Οι μάσκες έπεσαν. Και να είστε σίγουροι ότι θα λογοδοτήσετε στην ελληνική κοινωνία για το σκάνδαλο αυτό. Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτός που θα φροντίσει όλες οι ευθύνες σας, πολιτικές και ποινικές, να έρθουν στο φως».

Τσίπρας: Η επένδυση στο Ελληνικό πρέπει να γίνει

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Ελληνικό ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αν οι υποσχέσεις ήταν τούβλα θα το είχε χτίσει όλο». Παράλληλα, έκανε λόγο για μύθο που φτιάχνει η κυβέρνηση προκειμένου να πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εχθρικός στις επενδύσεις και υποστήριξε ότι ρεκόρ επενδύσεων έγινε στη χώρα το 2018 και το 2019. «Ο ΣΥΡΙΖΑ λέτε πολέμησε επένδυση στο ελληνικό! Καραμέλα! Το 2015 βρήκαμε οικόπεδο χωρίς τοπογραφικό με 69 φορείς που έπρεπε να είχαν φύγει από το 2012 και δεν είχαν λυθεί εκκρεμότητες, η βασική σύμβαση δεν είχε καν πάρκο»

Εκανε, επίσης, λόγο για τροποποιήσεις που πέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση προς όφελος του Δημοσίου και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν έχει κάνει τίποτα για να προχωρήσει η επένδυση.

«Κάνατε αντιπολιτευτική σας σημαία ένα έργο που δήθεν πολεμούσαμε, την ώρα που εμείς το τρέχαμε με έγνοια το δημόσιο συμφέρον. Υποσχεθήκατε προεκλογικά ότι εντός των δύο πρώτων μηνών από την ανάληψη της διακυβέρνησης θα έχουν ξεκινήσει τα έργα. Και επί 20 μήνες, το μόνο που είδαμε να θυμίζει έργο είναι οι αλήστου μνήμης μπουλντόζες που ευλόγησε ο κ. Μητσοτάκης, όταν στήθηκε κάτω από μια μάνικά με νερό για να διαφημίσει μια κατεδάφιση κτιρίου. Όχι μόνο δε προχωρήσατε τα έργα, αφού επι 20 μήνες δε κάνατε ούτε τις κατεδαφίσεις, αλλά φέρνετε και προς ψήφιση προβληματικές διατάξεις. Είναι προφανές ότι ακριβώς επειδή είστε τεχνοκρατικά ανεπαρκείς και καθυστερήσατε αντί να προωθήσετε την επένδυση, κάνατε υποχωρήσεις και παραχωρήσεις αχρείαστες προς τον επενδυτή για να τον εξευμενίσετε. Και έτσι ρισκάρετε κάτι πολύ περισσότερο, την ασφάλεια δικαίου της ίδιας της επένδυσης. Γιατί αυτή δεν είναι μια απλή επένδυση. Έχει πάρα πολλές προσφυγές και όλα πήγαν καλά με μας, γιατί ακριβώς δεν κάναμε χάρες», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έκανε λόγο για διατάξεις της κυβέρνησης που δίνουν μεγαλύτερη κυριότητα στην εταιρία, εις βάρος του ελληνικού δημοσίου.

«Η επένδυση, λοιπόν πρέπει να προχωρήσει. Και είμαι βέβαιος πια ότι εσείς δεν είστε ικανοί, όχι μόνο να διασφαλίσετε το δημόσιο συμφέρον στα πλαίσια της επένδυσης αλλά ούτε καν να διασφαλίσετε την ομαλή της πορεία. Μια τόσο σοβαρή επένδυση, χρειάζεται σοβαρότητα και σχέδιο. Και η σχέση σας με αυτά αγνοείται εδώ και μήνες», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Από την οικονομία, την πανδημία μέχρι την παιδεία και τις επενδύσεις, είστε παντελώς ανίκανοι να υλοποιήσετε μια συνεκτική στρατηγική προς το συμφέρον της χώρας. Και αυτό έχει πια γίνει ολοφάνερο στον ελληνικό λαό. Δε μπορείτε πια. Και όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσετε τόσο περισσότερα θα μπορέσει να διασώσει η επόμενη κυβέρνηση του τόπου. Μια προοδευτική κυβέρνηση που θα έρθει να επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά κανονικότητας, ανάπτυξης και δικαιοσύνης», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε μας στο facebook: