Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΤσίπρας: «Η χώρα δεν έχει κυβέρνηση- Ζούμε μία εικόνα παρακμής με ανθρώπους...

Τσίπρας: «Η χώρα δεν έχει κυβέρνηση- Ζούμε μία εικόνα παρακμής με ανθρώπους του υποκόσμου»

Η χώρα δεν έχει κυβέρνηση. Η διαπίστωση ανήκει στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μιλώντας το βράδυ στο Κόντρα Channel κατέθεσε την βαθύτατη, όπως είπε, ανησυχία του για το γεγονός πως η κοινωνία έπειτα από 5 μήνες λοκντάουν έχει χάσει την εμπιστοσύνη της όχι μόνο απέναντι στην κυβέρνηση αλλά και στους επιστήμονες.

Πρόσθεσε, όμως, με νόημα- με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις Πέτσα- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω από τις αποδοκιμασίες εις βάρος του στην Πάτρα, ότι η κυβέρνηση «θέλει σώνει και καλά να μάς φέρει γρηγορότερα σε θέση ευθύνης με την στρατηγική που ακολουθεί». Ο ίδιος υποστήριξε, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι αυτοί που διαμαρτύρονται είναι ψηφοφόροι της και λέει ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως «αν δεν το καταλαβαίνεις τότε είσαι δύο φορές άχρηστος».

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο θέμα με τον «μάνατζερ» και την εισβολή του στο υπουργείο Εργασίας: «Ζούμε μία εικόνα αποκρουστική, παρακμής, με ανθρώπους του υποκόσμου, με ανθρώπους που έχουν πλάτες και συμπεριφέρονται με σκαιό τρόπο ακόμη και σε υπουργούς».

Αναφερόμενος στην διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση και στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα από την Επιτροπή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε: πως «έχει διαρραγεί καθέτως και οριζοντίως αυτή η εμπιστοσύνη και η μπάλα παίρνει πλέον και τους επιστήμονες», καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι έχει εργαλειοποιήσει την επιτροπή που έχει γίνει «σάκος του μποξ». Επανέφερε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής στα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές, «ώστε να νιώθουν μεγαλύτερο το βάρος της ευθύνης για τις αποφάσεις τους», αποδίδοντας ωστόσο την μεγαλύτερη ευθύνη στην κυβέρνηση. «Αμφισβητούμε το ότι η κυβέρνηση κάνει αυτό που τής λέει η Επιτροπή» είπε χαρακτηριστικά.

«Να αξιοποιήσουμε τις σχέσεις μας με Ρωσία και Κίνα για τα εμβόλια»

Διερωτήθηκε τί έγινε με τα εμβόλια και θύμισε ότι ζήτησε Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών για το κρίσιμο ζήτημα της πατέντας ζητώντας και εναλλακτικές πηγές λήψης εμβολίων. «Εγώ δεν κατάλαβα γιατί αποδοκιμάστηκα με αυτόν τον τρόπο από τον πρωθυπουργό και αποδοκιμάζομαι επειδή λέω ότι πρέπει να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε κάτι αξιοποιώντας τις σχέσεις μας με χώρες που παράγουν εμβόλια όπως η Ρωσία και η Κίνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα γινόμασταν το μαύρο πρόβατο στην ΕΕ όταν η Γερμανία πρώτη αγόρασε 30 εκατομμύρια εμβόλια από Pfizer όπως και άλλες χώρες, Ουγγαρία, Σλοβενία τί έχουν πάθει ακριβώς;» διερωτήθηκε, διευκρινίζοντας ότι αυτήν την στρατηγική την έθεσε ως plan b.

Μιλώντας για την οικονομία ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «η κυβέρνηση αποτελειώνει τη μεσαία τάξη», θύμισε πως για το ότι σήμερα βρισκόμαστε εκτός μνημονίων μεγάλη συμβολή είχε η μεσαία τάξη της χώρας και τόνισε πως «δεν μπορείς να τους λές όσοι επιβιώσατε επιβιώσατε». Τόνισε ότι το ⅓ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απειλείται με λουκέτο και ανακοίνωσε ότι στις 13 Απριλίου ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία. Αυτό στηρίζεται σε τρεις άξονες. Στη διαγραφή τμήματος του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε την covid περίοδο με διαγραφή χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με μεσοσταθμικό κούρεμα και 120 δόσεις. Στην λήψη μέτρων ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και με ολιστικό σχέδιο για ένα νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα καταργήσει αυτό που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Σε ό, τι αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να εφαρμόσει ένα νέο μνημόνιο και προανήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα εφαρμόσει το σχέδιο της κυβέρνησης “Να ξεχάσουν αυτές τις σκέψεις, εμείς θα ζητήσουμε αναθεωρημένο σχέδιο στην Κομισιόν δεν θα διαλύσουμε την κοινωνική συνοχή” είπε καταγγέλλοντας την κατάργηση του οκτάωρου με βάση τις πληροφορίες που έρχονται από το υπουργείο Εργασίας και τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί έως τον Μάιο στη Βουλή.

Τα πιο σημαντικά