Τσίπρας: «Η ανεργία μειώνεται. Σήμερα είναι στο 18,9%, 8% κάτω από πριν 4 χρόνια»

4 Δεκεμβρίου, 2018 10:19 ΜΜ
More videos

“Δεν είναι μόνο οι οικονομικοί δείκτες που πιστοποιούν το πέρασμα στη μεταμνημονιακή περίοδο, είναι και οι κοινωνικοί δείκτες. Το σημαντικότερο είναι να έχεις ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα προσαρμογής και ταυτόχρονα να έχεις προστατέψει τους πιο αδύναμους, τους πιο ευάλωτους”, υπογράμμισε.

Και συνέχισε: ” Στην οικονομία τα στοιχεία είναι πλέον πολύ ενθαρρυντικά, καθώς έχουμε επιστρέψει στην ανάπτυξη με ρυθμούς άνω του 2% και αποκτούμε διαρκώς νέα δυναμική.
-Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αυξάνονται.
-Η ανεργία μειώνεται. Σήμερα είναι στο 18,9%, 8% κάτω από το μέγιστο του 27% περίπου πριν από τέσσερα χρόνια.
-Τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι υγιή, πλεονασματικά και πάνω απ’ όλα, αξιόπιστα διεθνώς.
-Το χρέος μας είναι πια βιώσιμο, εγγυημένο και σε τροχιά σταθερής απομείωσης.
-Εφαρμόσαμε περισσότερες από 450 μεταρρυθμιστικές δράσεις σε όλο το εύρος της οικονομίας”.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως “η Ελλάδα -και δεν είναι υπερβολή να το ισχυριστεί κανείς- είναι σήμερα μια νέα οικονομία και νομίζω αυτό δεν έχει επικοινωνηθεί όσο θα έπρεπε”.

Ως στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι μια νέα οικονομία, ο κ. Τσίπρας ανέφερε:

-την ανεξαρτητοποίηση των φορολογικών αρχών,

-την συνολική αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος,

-την εισαγωγή των ηλεκτρονικών συναλλαγών,

-το άνοιγμα των αγορών,

-την απλοποίηση και την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων,

-τη γενικότερη δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος,

-τη διαφάνεια στα δημόσια συστήματα προμηθειών και συμβάσεων,

-την ορθολογικότερη επανασχεδίαση των κοινωνικών προγραμμάτων,

-την αποκατάσταση της νομιμότητας και των δικαιωμάτων στην αγορά εργασίας, μεταξύ πολλών άλλων σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών.

Προχωράμε με το δικό μας σχέδιο υπέρ των πολλών

“Σήμερα, περίπου 3,5 μήνες, μετά την έξοδο από τα μνημόνια η κυβέρνηση προχωρά με το δικό της, πλέον, σχέδιο υπέρ των πολλών”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε ότι “ο ΟΟΣΑ μας απέδωσε την πρωτιά στην εφαρμογή δραστικών μεταρρυθμίσεων και πλέον όλοι, διεθνείς οργανισμοί, αναλυτές και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, αναγνωρίζουν την ποιοτική δουλειά που συντελέστηκε αυτά τα τριάμισι χρόνια”.

“Όλα αυτά έγιναν παράλληλα με τη μεγάλη προσπάθεια να διορθωθούν οι σαρωτικές συνέπειες της ύφεσης, που ώθησαν στο περιθώριο και στη φτωχοποίηση μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Επιγραμματικά αναφέρω:
– την προστασία της πρώτης κατοικίας
-την επέκταση των επιδομάτων αλληλεγγύης
-τις φορολογικές διευκολύνσεις
-την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας
-την καθολική πρόσβαση στο σύστημα υγείας
-την αύξηση των κονδυλίων για την έρευνα
-τα σχολικά γεύματα
-τους βρεφονηπιακούς σταθμούς”.

Αμέσως μετά, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στην ομιλία του πως “η χώρα μας ανέκτησε την αυτοδυναμία της και την πρωτοβουλία στον καθορισμό των δικών της προτεραιοτήτων. Πορευόμαστε πλέον με το δικό μας εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, και τις δικές μας προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, για τη διαμόρφωση νέων κοινωνικών όρων, αυτή τη φορά υπέρ των πολλών, όλων εκείνων δηλαδή που έβαλαν πλάτη για να βγει η χώρα από τη κρίση”, τόνισε.
Και παρατήρησε: “Κάποιοι βιάστηκαν να πουν ότι τίποτα δεν θα άλλαζε με το τέλος των μνημονίων και σήμερα αυτοαναιρούνται και διαψεύδονται κάθε μέρα στη Βουλή, όπου καλούνται να ψηφίσουν μια σειρά θετικών μέτρων, όπως την ακύρωση του εκβιαστικού και αχρείαστου μέτρου περικοπής των συντάξεων, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, νέους εργαζομένους, αγρότες και ερευνητές, τη διανομή κοινωνικού μερίσματος σε 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 25% μέχρι το 2022, την αύξηση του κατώτατου μισθού και μια σειρά επιπλέον μέτρων που θα ακολουθήσουν και τα οποία είχα προαναγγείλει στη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης”.

Δείτε την ομιλία του Πρωθυπουργού

Χαιρετισμός στο ετήσιο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου

Με χαρά απευθύνω απόψε χαιρετισμό στο 29ο ετήσιο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Αναγνωρίζουμε τον ρόλο των παραγωγικών δυνάμεων που συμμετέχουν στο συνέδριο και τη λειτουργία τους ως ενός εκ των καλύτερων πρεσβευτών μας στη διεθνή κοινότητα. Το όραμά μας για την μεταμνημονιακή εποχή στοχεύει στην Ελλάδα της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία. Aφήσαμε πίσω την ηττοπάθεια και τις φωνές της εσωστρέφειας, της καθυστέρησης και του παρελθόντος. Oργανώνουμε τις δυνατότητες της χώρας για ένα καλύτερο μέλλον.

Gepostet von Alexis Tsipras am Dienstag, 4. Dezember 2018

 

Ακολουθήστε μας στο facebook: