Τσίπρας για «Βόρεια Μακεδονία»: «Ιστορικής σημασίας νίκη με οφέλη και στο οικονομικό πεδίο»

15 Ιουνίου, 201810:42 ΜΜ
More videos

«Ιστορικής σημασίας νίκη για την Ελλάδα» χαρακτήρισε τη συμφωνία για το ονοματολογικό ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι θα φέρει πολλαπλά οφέλη και στο οικονομικό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του Economist, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μέσα από μια πολυδιάστατη, ενεργητική εξωτερική πολιτική η κυβέρνηση κατάφερε να αναβαθμίσει τις σχέσεις της χώρας με παραδοσιακούς συμμάχους:

«Να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τις γειτονικές χώρες, στη ζωτική από γεωπολιτικής και οικονομικής πλευράς περιοχή των Βαλκανίων. Η πρόσφατη συμφωνία για την επίλυση της μακροχρόνιας διένεξης για το ονοματολογικό με την πΓΔΜ, συνιστά ιστορικής σημασίας νίκη για την Ελλάδα, με πολλαπλά οφέλη και στο οικονομικό πεδίο».

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, η διαιώνιση αυτού του προβλήματος στερούσε τη δυνατότητα από τη Θεσσαλονίκη να μετατραπεί σε «άτυπη συμπρωτεύσουσα της Αθήνας σε ουσιαστική πρωτεύουσα οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων ολόκληρης της Βαλκανικής».

«Και το χειρότερο, άφηνε διάπλατα ανοιχτό το δρόμο σε πρόθυμες τρίτες χώρες, να σπεύδουν μέσω επενδύσεων και γενικότερα οικονομικής στήριξης στους γείτονές μας, ώστε να εξυπηρετήσουν τα δικά τους ιδιοτελή συμφέροντα στο γεωπολιτικό πεδίο».

Δείτε την ομιλία:

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Tilestwra.com στο Google News