Τσίπρας για Turkaegean: «Αν είχε γίνει επί των ημερών μου, θα γυρνούσα με τα πόδια από τη Μαδρίτη»

1 Ιουλίου, 2022 1:57 ΠΜ
More videos

«Διπλωματικό βατερλό για τις ελληνικές θέσεις η Σύνοδος του ΝΑΤΟ».

Για βαριά ελληνική διπλωματική ήττα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως αν το Turkaegean είχε περάσει επί των ημερών του θα γύριζε στην Ελλάδα με τα… πόδια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτήρισε «βατερλό για τις ελληνικές θέσεις» τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, καθώς όπως είπε, δεν πρέπει να μας ανησυχεί μόνο η πώληση των F-16 στην Τουρκία, αλλά «η συνολική στήριξη». «Ήταν ένα σημείο καμπής των σχέσεων της Δύσης με την Τουρκία, ήταν ένα διπλωματικό βατερλό για τις ελληνικές θέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Κατόπιν, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις σημερινές δηλώσεις του Τζο Μπάντεν ότι όχι μόνο θα εκσυγχρονιστούν τα F-16 της Τουρκίας αλλά και ότι η θέση του είναι πως πρέπει της πουλήσουν νέα, μια άποψη που έχει από τον περασμένο Δεκέμβρη, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη βάση αυτής της δήλωσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι πριν φύγει για την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ισχυρίστηκε ότι όλα αυτά ήταν «ψέματα». «Άρα ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε ή έμαθε έστω στη συνάντηση του με τον κ. Μπάιντεν τη θέση την αμερικανική για στήριξη εκσυγχρονισμό και πώληση νέων αμερικανικών αεροσκαφών στην Τουρκία και είπε ψέματα ή ακόμα χειρότερα ο κ. Μπάιντεν δεν είπε την αλήθεια στον κ. Μητσοτάκης και άρα οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν είναι και στην καλύτερη φάση που έχουν βρεθεί ποτέ», σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας.

«Οι ΗΠΑ δίνουν F-16 στην Τουρκία που κάνει υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά»

«Άκουσα τον Μπάιντεν να λέει ότι όχι μόνο θα εκσυγχρονιστούν τα τουρκικά F-16 αλλά ότι η άποψη και η θέση του είναι να πουλήσουν νέα. Είπε ότι την άποψη αυτή την έχει από τον περασμένο Δεκέμβρη. Όταν είχα θέσει το ζήτημα στον πρωθυπουργό, έλεγε ότι όλα αυτά είναι ψέμματα. Άρα λοιπόν ή ο Μητσοτάκης γνώριζε ή έμαθε έστω στη συνάντησή του με τον Μπάιντεν και δεν μας το είπε ή ακόμα χειρότερα ο Μπάιντεν δεν είπε αλήθεια στο Μητσοτάκη και οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν είναι τόσο καλές όσο λέγεται. Η Ελλάδα δίνει όπλα στην Ουκρανία κατ’ απαίτηση των συμμάχων και οι ΗΠΑ δίνουν F-16 στην Τουρκία που κάνει υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά. Ο κ. Μητσοτάκης κλείνει εξοπλισμούς σε ορίζοντας 15ετίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Open.

«Τον κατηγορούν ότι έρχεται με άδεια χέρια στην Τουρκία. Ε, λογικά θα έλεγαν ότι γύρισε με ”κάτι” αν έφερνε και μερικά ελληνικά νησιά. Όταν έρχεται ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου και μιλά για μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη. Όλοι καταλαβαίνουμε τι συνέβη χθες και η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη. Για ποιο πράγμα ικανοποιημένη; Ο πήχης μας είναι στο ότι δεν έθεσε θεμα κυριαρχίας για τη Ρόδο και τη Λέσβο; Αμφισβητείται η κυριαρχία των ελληνικών νησιών;», σημείωσε.

«Ζητάμε εκλογές γιατί ανησυχούμε»

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο αίτημα πρόωρων εκλογών επεσήμανε: «Ζητάμε εκλογές γιατί ανησυχούμε. Γιατί βλέπουμε ότι η εξωτερική πολιτική ΙΧ του κ. Μητσοτάκη μας βάζει σε κινδύνους. Και ταυτόχρονα βλέπουμε ότι η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο, όπως ο πληθωρισμός. Αυτό την ώρα εάν αυτό συνεχιστεί, θα μας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε κοινωνική κρίση».

Παράλληλα, χαρακτήρισε την απλή αναλογική δίκαιο σύστημα και τόνισε πως «τα κόμματα πρέπει να έχουν την πολιτική επάρκεια και πρόνοια για να σχηματίζουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Εκτιμώ πως μπορεί να σχηματιστεί προοδευτική πλειοψηφία. (…) Θέλουμε να είμαστε πρώτοι με καθαρή διαφορά». Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε «αδιανόητο να μην είναι πρωθυπουργός ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος», υπογραμμίζοντας πως τους πρωθυπουργούς τους «εκλέγει ο λαός».

Εκτίμησε δε πως το ζήτημα της ακρίβειας, σε πολύ μεγάλο βαθμό θα επικαθορίσει το εκλογικό αποτέλεσμα. «Εγώ δεν εστιάζω στα ζητήματα της ακρίβειας ως γεγονός. Εστιάζω σε εναλλακτικές ώστε να επουλωθεί αυτό το τραύμα. Στην Ελλάδα καταγράφηκε 62% ενεργειακός πληθωρισμός, την ώρα που στην Ευρώπη καταγράφηκε 39%. Αυτή είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη. Άφησε τα καρτέλ της ενέργειας ανεξέλεγκτα. Ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ όταν ξεκινούσε η κρίση», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.