Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2024
ΕλλάδαΤσίπρας για Μητσοτάκη και μελέτη Τσιόδρα: «Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ...

Τσίπρας για Μητσοτάκη και μελέτη Τσιόδρα: «Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ ο Πρωθυπουργός με τέτοια ψεύδη θα είχε παραιτηθεί»

Προσερχόμενος στο PES (Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ευρώπη διέρχεται μιας πολλαπλής κρίσης.

»Της υγειονομικής κρίσης, της κλιματικής κρίσης, της κρίσης ενέργειας.

»Δεν μπορούμε λοιπόν να συνεχίζουμε με τις συνταγές του χθες.

»Τα κριτήρια του Μάαστριχ, το Σύμφωνο Σταθερότητας οφείλει να αναθεωρηθεί, γιατί η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι δεν λειτουργούν.

»Οφείλουμε να ενώσουμε δυνάμεις, ιδιαίτερα οι προοδευτικές δυνάμεις να ενώσουμε τις φωνές μας για να μην αφήσουμε τις συντηρητικές δυνάμεις να μας γυρίσουν πίσω με τις συνταγές του χθες.

»Να αναθεωρήσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας σε ένα Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης και κοινωνικής σύγκλισης.

»Να διευρύνουμε τα κριτήρια.

»Δεν αρκεί μόνο σήμερα να μιλάμε για το χρέος και το έλλειμμα που και αυτά σε σχέση με το ποσοστό του 60% και του 3% δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά πρέπει να μιλήσουμε και για κοινωνικά κριτήρια, τις ανισότητες, τη φτώχεια, την ανεργία. Να εξαιρέσουμε τις αναπτυξιακές επενδύσεις από τον υπολογισμό του ελλείμματος.

»Να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό εξισορρόπησης, διότι τα πλεονάσματα του Βορρά είναι αυτά που αντικατοπτρίζουν τα ελλείμματα του Νότου.

»Άρα δεν μπορεί να μιλάμε μόνο για μειωμένα ελλείμματα στο Νότο αλλά και για χαμηλά πλεονάσματα στο Βορρά.

»Και τέλος, να μετατρέψουμε σε ένα μόνιμο εργαλείο το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

»Είναι πρωτοβουλίες που οφείλουμε να πάρουμε, να ενώσουμε δυνάμεις, για να μη γυρίσουμε στον φαύλο κύκλο της λιτότητας, στον φαύλο κύκλο της κοινωνικής διάλυσης που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ ο κ. Τσίπρας απάντησε:

«Σε οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν συλλαμβάνονταν ο Πρωθυπουργός να ψεύδεται στη Βουλή για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, που αφορά τη ζωή δεκάδων, εκατοντάδων, χιλιάδων θα έλεγα συμπολιτών μας, είτε θα είχε βγει δημοσίως να ζητήσει συγγνώμη είτε θα είχε παραιτηθεί.

»Στην Ελλάδα, όμως, δεν συνέβη τίποτα απ’ τα δύο. Και αυτό επιβεβαιώνει το μεγάλο έλλειμμα δημοκρατίας που έχει σήμερα η χώρα μας».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναχώρησε την Τετάρτη για τις Βρυξέλλες, για να δώσει το «παρών» στο Συμβούλιο του Κόμματος των Ευρωσοσιαλιστών (PES).

Εκεί βρίσκεται για πρώτη φορά ως πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας συμμετέχει ως διακεκριμένος προσκεκλημένος στη «σύναξη» των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προσκλήθηκε από το Συμβούλιο του PES στην εκδήλωση για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη, σε μία συγκυρία ιδιαίτερα κομβική για την πορεία του PES, καθώς σηματοδοτείται από την «πρώτη επίσημη» του νέου σοσιαλδημοκράτη Γερμανού Καγκελάριου, Όλαφ Σολτς.

Το ενδιαφέρον, όπως είναι αναμενόμενο, μετατοπίζεται ωστόσο στην πρώτη επίσημη κοινή του παρουσία με τον νέο αρχηγό του Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος θα βρεθεί στις γνώριμες τα τελευταία επτά χρόνια Βρυξέλλες, αυτή τη φορά όχι ως ευρωβουλευτής αλλά ως Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τη Δευτέρα με αφορμή την εκλογή Ανδρουλάκη και λίγο πριν την πρώτη επίσημη επικοινωνία τους στο πλαίσιο του κύκλου επαφών με πολιτικούς αρχηγούς της Δημοκρατικής αντιπολίτευσης που θα ξεκινήσει κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Τσίπρας, έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν από κοινού στο τραπέζι των Ευρωσοσιαλιστών.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση που θα τηρήσει η ηγεσία του PES παρουσία των δύο πολιτικών.

Στην Κουμουνδουρου πάντως τηρούν στάση αναμονής για τις εξελίξεις στο όμορο ΚΙΝΑΛ, καθώς μέχρι στιγμής εκτιμούν πως ο κ. Ανδρουλακης δεν έχει δώσει σαφή δείγματα γραφής για την πολιτική του τοποθέτηση σε μια σειρά από μείζονα «ταυτότητα προοδευτικά» ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, πέρα από γενικόλογες και αόριστες διακηρύξεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις θέσεις του σε ειδικό πάνελ που θα διοργανωθεί με αντικείμενο τις «δίκαιες ευκαιρίες» στην Ε.Ε, μία συζήτηση «ταυτοτική» για τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης, το Σύμφωνο Σταθερότητας και το νέο μοντέλο στην μετά Covid εποχή.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έχει στο πρόγραμμά του για την παρουσία του στο PES ραντεβού με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για ζητήματα Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα και την επικεφαλής της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ι. Γκαρσία Πέρεζ.

Τα πιο σημαντικά