Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024
ΕλλάδαΤσίπρας: Με ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για επενδύσεις λύνουμε το θέμα του χρέους

Τσίπρας: Με ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για επενδύσεις λύνουμε το θέμα του χρέους

Οι διαφωνίες ανάμεσα στην Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, που εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας για το χρέος, μπορούν να λυθούν εάν οι εταίροι δεσμευθούν για αναπτυξιακές και κερδοφόρες επενδύσεις στην Ελλάδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας στο συνέδριο Concordia Europe Summit στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως το ζήτημα των επενδύσεων βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων ενόψει το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, και αποτελεί αιχμή της πρότασης της ελληνικής πλευράς.

Διευκρίνισε ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο ούτε οι Ευρωπαίοι ούτε το ΔΝΤ θα χρειαστεί να υποχωρήσουν από τις αποκλίνουσες εκτιμήσεις τους για τη μεσομακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αντίθετα, είπε, οι επενδύσεις θα «γεφυρώσουν στην πράξη» τις διαφορές, καθώς θα τονώσουν την ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

«Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε πως τόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος, με τους οποίους συνομιλεί υπερασπίζονται την Ευρώπη της ανάπτυξης. «Ας αποδείξουμε ότι οι διακηρύξεις μπορούν να γίνουν πράξεις, είναι τώρα το μομέντουμ η Ελλάδα να γυρίσει στην Ευρωπαϊκή κανονικότητα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Ευρώπη χρειάζεται να έχει κοινή μοίρα των λαών, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποκτηθεί όταν η μοίρα κάποιων καθορίζεται από την πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, όταν αυτό αποφασίζεται σε διευθυντήρια κεκλεισμένων των θυρών και με εξαιρέσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Να ανοίξει η συζήτηση για τη μετάβαση της χώρας σε μια περίοδο ανάπτυξης»

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να ανοίξει η συζήτηση για τη μετάβαση της χώρας σε μια περίοδο ανάπτυξης. Πρόσθεσε πως η Ελλάδα βιώνει τις συνέπειες στρεβλών επιλογών είτε λόγω των προηγούμενων πολιτικών είτε λόγο των εταίρων μας στην Ευρώπη που υπέδειξαν τη λάθος συνταγή για την υπέρβαση της κρίσης.

Να κάνουμε όλοι μαζί την προσπάθεια η κυβέρνηση, οι εταίροι, η κοινωνία και οι υγιείς επιχειρηματικότητα για να παραχθεί νέος πλούτος και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, τόνισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως σύμφωνα με τα θετικά οικονομικά στοιχεία η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να κοιτάξει το μέλλον. «Οι εταίροι μας θα κάνουν ότι είναι αναγκαίο να μπει η ανάπτυξη στην ατζέντα των προτεραιοτήτων.

Έχουμε τις επόμενες ημέρες τη δυνατότητα να πάρουμε αυτές τις αποφάσεις» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας

Προσερχόμαστε στο Eurogroup με συγκεκριμένες λύσεις υπάρχει διέξοδος αρκεί να μην προσκρούσει σε σκοπιμότητες που θα την εμποδίσουν. Μια απόφαση στις 15 Ιουνίου, που θα επιλύει οριστικά το ελληνικό ζήτημα, είναι πιο αναγκαία αλλά και πιο εφικτή από ποτέ, ανέφερε. Είναι η σειρά των δανειστών και εταίρων μας να κάνουν αυτό που μπορούν αλλά κι αυτό που οφείλουν. Αυτό που δικαιούμαστε με βάση τις συμφωνίες ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Έχουμε κάνει κάνει περισσότερα από όσα οφείλαμε για να μην διακινδυνεύσουμε την υλοποίηση του προγράμματος, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού.

Ζήτησε από τους εταίρους να προσδιορίσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ώστε να δωθεί η δυνατότητα σε όλους και στην ΕΚΤ να προχωρήσουν στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ζήτησε την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, προσθέτοντας πως η Ελλάδα διατηρεί το διμερή διάλογο με τη γείτονα και πως στηρίζει όσο καμία άλλη χώρα την ευρωτουρκική συνεργασία.

Επεσήμανε επίσης πως η χώρα μας στηρίζει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και τόνισε πως η Ελλάδα επέμεινε στο να υπάρξει η δύσκολη αλλά απαραίτητη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, που μείωσε τις προσφυγικές ροές.

[skai]

Τα πιο σημαντικά