Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024
ΕλλάδαΤσίπρας: «Είμαστε η μόνη κυβέρνηση στη μεταπολίτευση που άφησε γεμάτα τα ταμεία»

Τσίπρας: «Είμαστε η μόνη κυβέρνηση στη μεταπολίτευση που άφησε γεμάτα τα ταμεία»

Συνέντευξη στον ΑΝΤ1 παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας μια ημέρα πριν τις εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην οικονομία, την ακρίβεια, τα μέτρα για την ενέργεια, αλλά και τις εκλογές τονίζοντας πως «είμαστε η μόνη κυβέρνηση στη μεταπολίτευση που άφησε γεμάτα τα ταμεία».

Αφού επισήμανε ότι όλοι και όλες μπορούν να ψηφίσουν αύριο για την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η εσωκομματική διαδικασία διεξάγεται σε περίοδο που η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών «περνάει εξαιρετικά δύσκολα με την ακρίβεια», «άρα δεν θα μπορούσαμε να μη συνδέσουμε τη διαδικασία ισχυροποίησης του κόμματος μας με τις πολιτικές εξελίξεις». Απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στους προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες, όλους όσοι ενστερνίζονται τις διακηρυκτικές αρχές του κόμματος. «Έχει τη δυνατότητα ο κάθε πολίτης να έρθει στις διαδικασίες μας και να στείλει ένα μήνυμα όχι μόνο για την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και για το πολιτικό σκηνικό που πρέπει να αλλάξει», υπογράμμισε. Τόνισε ότι δεν καλεί τους πολίτες να έρθουν απλά να ρίξουν μια ψήφο και να φύγουν, σημειώνοντας ότι τα μέλη που εγγράφονται θα έχουν ενεργή συμμετοχή και σε άλλες κρίσιμες αποφάσεις το επόμενο διάστημα, όπως στην περίπτωση εκλογών όπου θα έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν με ποιον και με ποιο πρόγραμμα θα μπει το κόμμα σε μια κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές.

Σχολίασε ότι δεν είναι μάντης για να μαντέψει πότε θα γίνουν οι εκλογές, ωστόσο υποστήριξε ότι «αδειάζει η κλεψύδρα της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη». Είπε ότι πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό εκλογές «γιατί είναι αναγκαία σήμερα μια διαφορετική πολιτική, να υπάρξει μια κυβέρνηση με κοινωνικό πρόσημο, με έγνοια τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη, να σταματήσει την αισχροκέρδεια και τις ανισότητες», προσθέτοντας ότι «όσο περνά ο χρόνος τόσο μειώνονται οι δυνατότητες της χώρας να χαράξει μια πολιτική προστασίας των πολιτών».

«Να η σημασία της αυριανής κάλπης, το μήνυμα που θα στείλει μπορεί να φέρει πιο κοντά τις εκλογές», τόνισε.

«Στόχος μας είναι να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές»

Αφού δήλωσε πολύ αισιόδοξος για την αυριανή συμμετοχή, υπογράμμισε ότι «ο στόχος μας είναι να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές και να επαναφέρομε την ελπίδα στην κοινωνία και να σταματήσει αυτή η κοινωνική καταστροφή». Σημείωσε ότι για την επίτευξη αυτού του ψηλού πήχη «ξέρουμε ότι στην εθνική κάλπη θα χρειαστούμε πάνω από 2 εκατ. ψήφους για να κερδίσουμε». Τόνισε ότι η χώρα μπορεί να προχωρήσει με κυβερνήσεις συνεργασίας στη βάση όμως προγραμματικών συγκλίσεων «πάνω στο τραπέζι και όχι με διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως θεωρεί εφικτό να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση στη βάση συγκλίσεων σε προοδευτική βάση. Σχολίασε δε ότι τα κόμματα αναγκάζονται από την ετυμηγορία των πολιτών να διαμορφώσουν τη θέση τους και πως η απλή αναλογική θα διαμορφώσει τους συσχετισμούς. Υπογράμμισε παράλληλα ότι οι διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ είναι πολύ μεγάλες, είναι βαθιά ιδεολογικές και πολιτικές και πως «άρα οι όποιες προγραμματικές συγκλίσεις για την επόμενη μέρα θα έχουν να κάνουν στη βάση των δύο πόλων, της Αριστεράς και της Δεξιάς και των υπόλοιπων δυνάμεων». Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. εκτίμησε ότι αυτή έχει στόχο «να μην ανοίξουν τα χαρτιά αυτή την ώρα». «Αλλά όσο πηγαίνουμε σε προεκλογική περίοδο οι πολίτες απαιτούν απ΄ όλα τα κόμματα να ανοίξουν τα χαρτιά τους για την επόμενη μέρα». Είπε ακόμα ότι «η θέση του πρωθυπουργού σε ένα πρωθυπουργικοκεντρικό σύστημα είναι πολύ κρίσιμη και άρα το ποιος θα είναι ο αυριανός πρωθυπουργός δεν μπορεί να είναι ένας κρυφός άσος στο μανίκι κάποιου κόμματος». Επισήμανε πως θεωρεί απολύτως θεμιτό ο κάθε αρχηγός κάθε κόμματος να διεκδικεί να κερδίσει τις εκλογές και να γίνει πρωθυπουργός, «θεωρώ απαράδεκτο όμως κάποιος να λέει “έχω άποψη ότι δεν πρέπει να είναι αυτός, ο άλλος, αλλά δεν σας λέω ποιος θέλω να είναι”». Πρόσθεσε ότι οι εποχές που οι πρωθυπουργοί της χώρας ορίζονταν σε παρακάμαρες έχουν παρέλθει προ καιρού. «Αν λοιπόν ο κ. Ανδρουλάκης λέει ποιον δεν θέλει, πρέπει να μας πει ποιον θέλει, δεν μπορεί να πάρει στις κάλπες χωρίς να ξέρει ο κόσμος, που τον καλεί να ψηφίσει, τι προκρίνει για την επόμενη μέρα».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι ασφαλέστερες σφυγμομετρήσεις είναι μέσα στην κοινωνία, για να προσθέσει ότι «το κλίμα έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό» και ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή». Τόνισε ότι το κρίσιμο για τους πολίτες είναι πώς θα πληρώσουν αύριο το λογαριασμό με τη ρήτρα αναπροσαρμογής 3-4 φορές πάνω απ’ αυτό που πλήρωναν και ενώ ο πληθωρισμός είναι πάνω από 10%.

Καταλόγισε την ευθύνη γι’ αυτήν την κατάσταση στην κυβέρνηση, αναφέροντας ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στην τιμή της χονδρεμπορικής του ρεύματος και πως «έχουν εμπνευστεί την πρωτοφανή πατέντα της ρήτρας αναπροσαρμογής». Πρόσθεσε ότι η έννοια της ρήτρας αναπροσαρμογής υπάρχει από το 2013 «αλλά επί των ημερών μας δεν αυξήθηκε ποτέ ούτε ένα ευρώ ο λογαριασμός παρότι βρισκόμασταν σε δυσμενέστατο σημείο δημοσιονομικά» και πως αυτή η συγκεκριμένη ρήτρα αναπροσαρμογής «που δεν καταλαβαίνει κανείς πώς προκύπτει, δημιουργήθηκε τον Αύγουστο 2021». Κατηγόρησε την κυβέρνηση για την ενεργειακή στρατηγική της, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ «την οποία έχει βάλει να είναι πρωταγωνιστής σε αυτό το ράλι της αισχροκέρδειας», αλλά και ότι «έχει αφήσει ανέγγιχτη και ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια εδώ και 9 μήνες».

Οικονόμου: Ενδιαφέρεται μόνο για το κόμμα του και την επανεκλογή του

«Ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνει κάθε μέρα ότι ενδιαφέρεται μόνο για το κόμμα του και την επανεκλογή του, σε μια εσωκομματική διαδικασία, με τον ίδιο ως μόνο υποψήφιο. Οι αναφορές του στα προβλήματα της κοινωνίας και της Πατρίδας χρησιμοποιούνται ως ντεκόρ στην προσωπική του εκστρατεία επανεκλογής. Αντιλαμβανόμαστε το προσωπικό άγχος του κ. Τσίπρα για το πολιτικό του μέλλον. Οι ανησυχίες των πολιτών, σε μια εποχή μεγάλων ανατροπών διεθνώς και σε κάθε επίπεδο, είναι άλλη. Όσο ο κ. Τσίπρας αναλώνεται σε καμπάνια για τον εαυτό του, ο Πρωθυπουργός μεριμνά για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Πατρίδας και των ανθρώπων της», προσθέτει στην δήλωσή του -απάντηση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.Τα πιο σημαντικά