Τσίπρας: «Εγώ θα περίμενα τον ίδιο τον Μητσοτάκη να πει συμπολίτες μου αποτύχαμε»

18 Μαρτίου, 2021 12:10 ΜΜ
More videos

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα στο OΡΕΝ. Όσα είπε για τα μέτρα έναντι του κορονοϊού και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πάει σε εκλογές.

Μετά από πέντε μήνες lockdown η χώρα βρίσκεται στο χειρότερο σημείο, σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μίλησε το πρωί της Πέμπτης στο OΡΕΝ.

«Δυστυχώς είναι εκατοντάδες οι συμπολίτες μας που βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση και χιλιάδες τα κρούσματα, δεκάδες προχείρως διασωληνωμένοι».
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον ίδιο, διαπιστώνεται ότι αυτό το μοντέλο που ακολουθούσαμε απέτυχε.

«Εγώ θα περίμενα τον ίδιο τον Μητσοτάκη να αναλάβει την ευθύνη και να πει “συμπολίτες μου, αποτύχαμε, όλα όσα σας αναγκάσαμε να τηρήσετε δεν έφεραν αποτέλεσμα”».
Τόνισε πως είναι κρίσιμες οι στιγμές, «σε αυτές τις στιγμές είχα αναφερθεί από τον Νοέμβρη, είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Είχα μιλήσει για Μπέργκαμο στη Θεσ/νίκη και μετά ζήτησα στη Βουλή να αναλάβει την πρωτοβουλία, οι πολιτικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν από κοινού τη μεγάλη και δύσκολη κατάσταση με κοινής αποδοχής υπουργό Υγείας. Αρνήθηκε. Το ζήτησα ξανά αρχές Γενάρη. Ζήτησα αν όχι κοινό υπουργό Υγείας να κάτσουμε και να δούμε τι δεν πάει καλά. Πάλι αρνήθηκε».

«Χθες κατέθεσα την πρόταση να υπάρξει μία πολιτική ανακωχή, ένα μορατόριουμ για να δούμε, πώς μπορούμε να σώσουμε οτιδήποτε» τόνισε στη συνέχεια.

«Τα έξυπνα μέτρα απεδείχθησαν βλακώδη μέτρα» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Αυτό που χρειάζεται είναι στοχευμένα μέτρα, μελέτες, χιλιάδες τεστ επιχορηγούμενα, σε κάθε χώρο εργασίας οι εργαζόμενοι να κάνουν τεστ κάθε Δευτέρα πρωί και κάθε Παρασκευή απόγευμα. Να υπάρχει υποχρεωτική καραντίνα και αυστηρή ιχνηλάτηση. Να ανοίξουν ξενοδοχεία καραντίνας για όσους μένουν σε μικρά σπίτια» πρόσθεσε.
Όσον αφορά τα σχολεία, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε αν δεν υπάρχουν αίθουσες, «να γίνουν διπλοβάρδιες. Μόνο για φέτος. Αν πρέπει, να προσληφθούν αναπληρωτές. Να γίνονται τεστ κάθε Δευτέρα στα σχολεία, εμβόλια στους καθηγητές».

«Είναι ψέμα ότι έχουμε ΜΕΘ»

Για την πίεση στο σύστημα Υγείας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρχικά ανέφερε πως «λέγαμε προσλάβετε γιατρούς, νοσηλευτές, φτιάξτε ΜΕΘ, δεν έγινε τίποτα».

«Μας λένε ότι δήθεν έχουν διπλασιαστεί οι ΜΕΘ κι έχουμε 1.200. Με 650 διασωληνωμένους έχουμε 124 σε λίστα αναμονής. Δεν βρίσκουν κρεβάτι και είναι διασωληνωμένοι στους θαλάμους. Οι 71 είναι COVID περιστατικά. Είναι ψέμα ότι έχουμε ΜΕΘ».

«Δεν μπορεί ο κόσμος να βλέπει στις γειτονιές αστυνομία να βιαιοπραγεί»

Αν το οποιοδήποτε κόμμα είχε τη δυνατότητα με ένα νεύμα να κατεβάζει χιλιάδες ανθρώπους στις γειτονιές, θα ήταν ένα κόμμα παντοδύναμο και μία αντιπολίτευση που θα είχε ρίξει την κυβέρνηση. Ο κόσμος βγαίνει γιατί αισθάνεται να περιορίζονται τα δικαιώματά του και βλέπει μια αυταρχική πολιτική.

«Δεν μπορεί ο κόσμος να βλέπει στις γειτονιές αστυνομία να βιαιοπραγεί» τόνισε.

Σχετικά με τις διαδηλώσεις, είπε πως «δεν έχω δει ούτε μια διαδήλωση που να είναι άνθρωποι χωρίς μάσκα».

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητάει εκλογές

Για τον λόγο που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητάει εκλογές, τόνισε πως «Είμαι σοβαρός άνθρωπος και σοβαρή πολιτική δύναμη. Όταν έχουμε νεκρούς και τόσους να χαροπαλεύουν, να ζητήσω εγώ εκλογές; Είναι σοβαρή στάση αυτή; Δεν υπήρξαμε ποτέ τυχοδιωκτική δύναμη».

«Εμείς δεν ζητήσαμε την εξουσία για την εξουσία» πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο ίδιος υποστήριξε πως οι πολίτες θέλουν να τελειώσει «αυτό το βάσανο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται «οργή και αγανάκτηση»:

«Δεν με προβληματίζει η εικόνα των δημοσκοπήσεων. Ο πολίτης δεν σκέφτεται τις εκλογές. Θέλουν να τελειώσει αυτό το βάσανο. Αποτυπώνεται η οργή και η αγανάκτηση στις δημοσκοπήσεις. Έχουμε κι εμείς τις μετρήσεις μας. Το ανέκδοτο που επιλέγει η κυβέρνηση να βγάζει δημοσκοπήσεις με 30 μονάδες διαφορά, πρέπει να τελειώσει».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε λεκτικά για τον κίνδυνο ηρωοποίησης του Κουφοντίνα»

Σχετικά με το πανό (σ.σ. γεννήθηκα 17 Νοέμβρη) είπε πως «αυτό δεν είχε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από πίσω, είχε αλληλέγγυους».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε λεκτικά για τον κίνδυνο ηρωοποίησης του Κουφοντίνα. Αν πέθαινε, θα είχε πολλές κι αρνητικές συνέπειες. Θα δημιουργούσε εντελώς αντίθετη εικόνα. Θα γινόταν σύμβολο αντίστασης και μάρτυρας ένας άνθρωπος που αποφάσιζε να αφαιρεί ζωές. Η Νεολαία μας συμμετείχε σε διαδηλώσεις, κρατώντας πανό που ζητούσε να τηρηθούν οι κανόνες ενός κράτους δικαίου. Φοβάμαι μήπως χαθεί ο δρόμος. Αναφέρομαι στα παιδιά που θα γίνουν έφηβοι και μπορεί να οδηγηθούν σε στρεβλό ριζοσπαστισμό».

«Θα καταργήσουμε τον νόμο Κεραμέως»

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνήσει ξανά, θα καταργήσει τον νόμο Κεραμέως για τα πανεπιστήμια.

Αρχικά, ο κ. Τσίπρας εξήγησε πως «ο νόμος Κεραμέως, για να καταλάβει ο κόσμος έχει δύο πτυχές. Μία είναι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία και μία η μείωση εισακτέων κατά 25.000 φοιτητές για να αυξήσουμε την πελατεία στα κολέγια».

«Θα καταργήσουμε τον νόμο Κεραμέως. Θα επαναφέρουμε τον αριθμό εισακτέων εκεί που ήταν» είπε.

«Θα προχωρήσουμε στη δημιουργία σώματος φύλαξης με αρμοδιότητα αποκλειστική στους πρυτάνεις».
Σύμφωνα με τον ίδιο, βασικό πρόβλημα στα πανεπιστήμια είναι η υποχρηματοδότηση.

«Ανοησία» το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ο κ. Τσίπρας είπε πως «είναι ανοησία το πιστοποιητικό εμβολιασμού».

«Αυτό που πάει να κάνει η Κομισιόν είναι αυτό που ζητάγαμε εμείς από πέρυσι το καλοκαίρι. Ζητάγαμε από την κυβέρνηση να ζητήσει έστω τεστ 72 ωρών στις πύλες εισόδου».

Όσον αφορά τον τουρισμό τόνισε πως «δεν πρέπει να γίνουν τα περσινά λάθη».

«Χρειάζονται ειδικά τεστ και προσανατολισμός σε εσωτερικό τουρισμό για να ανοίξουν τα μεγάλα ξενοδοχεία».