Τσίπρας: «Έχουμε ζήτημα συνόρων με την Αλβανία»

13 Ιουλίου, 2018 3:03 ΜΜ
More videos

Τις εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Τιράνων για τα μείζονα διμερή ζητήματα ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου τα Σκόπια πήραν πρόσκληση ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. 

«Τα δύο θέματα που απομένουν, πέραν της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είναι το ζήτημα του εμπολέμου και των συνόρων το οποίο βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να βρεθεί μια κάποια διευθέτηση. Θέματα τα οποία όμως ενώ έχουμε προχωρήσει σε ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ολοκληρώσει»,δήλωσε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Έδωσα λοιπόν, συμφώνησα μάλλον με τον Αλβανό ομόλογό μου, το επόμενο διάστημα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να εντείνουν τις προσπάθειές τους, χωρίς να έχουμε κάποια ιδιαίτερη πίεση, για να δούμε σε ποιο βαθμό θα μπορέσουμε να έχουμε μια θετική διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν».

Η δήλωσε αυτή του πρωθυπουργού περί συνόρων προκάλεσε ερωτήματα για το αν έχει ανοίξει θέμα συνόρων με την Αλβανία, όμως το Μέγαρο Μαξίμου μέσω διαρροών έδωσε σκληρή απάντηση.

«Η σπουδή ορισμένων να δημιουργήσουν εκ νέου θέμα εκ του μη όντος για τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, θα ήταν αξιοθρήνητη εάν δεν ήταν εθνικά επικίνδυνη», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές και καταλήγουν:

«Αφού η ΝΔ και τα φίλα προσκείμενα Μέσα της εκτέθηκαν διεθνώς με την προσπάθεια εκμετάλλευσης μίας άστοχης διατύπωσης του Επιτρόπου Χαν, που διευκρινίστηκε ότι αναφερόταν στην ΑΟΖ, τώρα επιδίδονται σε νέα σενάρια επιστημονικής φαντασίας»».

Ο ίδιος ο Επίτροπος Χαν από την πλευρά του εξέφρασε τη λύπη του που παρεξηγήθηκαν τα λεγόμενά του, όσον αφορά στην αμφίσημη δήλωσή του για τα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

«Λυπάμαι που τα λόγια μου παρεξηγήθηκαν, γιατί είχε απλώς να κάνει με αποσαφήνιση της συνοριογραμμής και τίποτα παραπάνω. Δεν πιστεύω ότι είναι τόσο σημαντικό αυτό και είμαι σίγουρος ότι σε μερικές εβδομάδες όλα αυτά θα έχουν διευθετηθεί», είπε.

Από την πλευρά του ο Έντι Ράμα, αναφερόμενος στις συνομιλίες με την Ελλάδα είπε ότι έχει γίνει «καλή πρόοδος» σε όλα τα ζητήματα, τα οποία αφορούν ιστορία 70 ετών. 

Όπως είπε πρόκειται για «δύσκολα ζητήματα», από τον νόμο περί εμπολέμου ως την οριοθέτηση της ΑΟΖ – ζητήματα που και οι δύο πλευρές τα αντιμετωπίζουν με ανοιχτό πνεύμα και με βούληση να τα επιλύσουν.

«Είμαι βέβαιος 100%, ότι όταν επιλυθούν αυτά τα θέματα, όποιος σήμερα μας κατηγορεί για προδοσία θα ντροπιαστεί από την κοινή γνώμη», ανέφερε ο Έντι Ράμα.