Τσίπρας: «Αλλάξαμε την εικόνα της χώρας»

July 29, 2017 3:54 AM
More videos

Το 2018 βγαίνουμε από τα μνημόνια επανέλαβε μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε απολογισμό της κυβερνητικής πορείας από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και ξεδίπλωμα του οράματος της κυβέρνησης για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα προχώρησε ο πρωθυπουργός ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σε ενάμισι περίπου μήνα από σήμερα, θα κλείσουμε δύο χρόνια από τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015. Όταν ο λαός μας, έχοντας για πρώτη φορά απόλυτη γνώση της συμφωνίας που βρισκόταν μπροστά μας, έδωσε σε εμάς εντολή να την υλοποιήσουμε, να την ολοκληρώσουμε και να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια» σημείωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι προτεραιότητες που είχε θέσει η κυβέρνηση ήταν εξ αρχής απολύτως καθαρές: Να υλοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα, να επαναφέρουμε συνθήκες σταθερότητας, να ανασυγκροτήσουμε το κοινωνικό κράτος και να διευρύνουμε το δείκτη προστασίας για τους ευάλωτους, να υιοθετήσουμε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα και να διαμορφώσουμε συνθήκες εξόδου από την επιτροπεία και τα προγράμματα.

Ο απολογισμός, σημείωσε, δείχνει ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες, έχουμε καταφέρει να σταθούμε στο ύψος των απαιτήσεων.

Δεν είμαστε πια το μαύρο πρόβατο

Οπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση ανέκτησε το κύρος της χώρας. Το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας δεν αποκαταστάθηκε μόνο γιατί υλοποιήσαμε ευρείες μεταρρυθμίσεις – για κάποιους αυτό ήταν το κλειδί για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών. Το κύρος της χώρας το ανακτήσαμε χάρη στις μάχες που δώσαμε στην πρώτη και τη δεύτερη θητεία μας, τόνισε.

«Αλλάξαμε την εικόνα της χώρας. Η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, και αυτό αποδεικνύεται από τις συνεχείς αναφορές στον ξένο Τύπο. Ο λαός μας δεν παρουσιάζεται πια ως τεμπέλης, αλλά ένας λαός που υπέφερε άδικα για τις αμαρτίες προηγούμενων διεφθαρμένων κυβερνήσεων.

Δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη της διαπραγμάτευσης και της διακυβέρνησης με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του τόπου. Ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία στην απόδοση της οικονομίας, υπερκαλύψαμε τους στόχους, επαναφέραμε την οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ανακτήσαμε την εμπιστοσύνη και θέσαμε τις βάσεις για την ανάκαμψη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Δουλεύουμε με στοχοπροσήλωση

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη συμφωνία του Eurogroup, τονίζοντας ότι ορίζει με σαφήνεια τον αλγόριθμο για την ελάφρυνση του χρέους.

Το πολιτικό σύστημα που μας χρεοκόπησε, κατάφερε να βάλει τη χώρα στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Εμείς βγάλαμε τη χώρα από την καραντίνα. Εμείς σταθεροποιήσαμε το τραπεζικό σύστημα, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επί των ημερών μας οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης αναβάθμισαν τη χώρα και τα ομόλογα κινούνται σε πιο βιώσιμα επίπεδα, είδαμε την έξοδο στις αγορές, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Δουλέψαμε σκληρά σε αντίξοες συνθήκες, σε εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον, αλλά δουλεύουμε με σχέδιο και στοχοπροσήλωση.  Είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε, η Ελλάδα να μπορεί να είναι αυτόνομη ξανά, σε έναν χρόνο από τώρα, με το οριστικό και αμετάκλητο τέλος των μνημονίων», σημείωσε.

Η μάχη της ανεργίας

Από το 27,2% το 2014 η ανεργία έχει περιοριστεί κατά σχεδόν 6 ποσοστιαίες μονάδας, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε στις νέες θέσεις εργασίας στο πεντάμηνο, και εκτίμησε ότι σήμερα, με την ανάκαμψη της οικονομίας, έχουμε ξεπεράσει τις 300.000 νέες θέσεις.

Στην καταστροφική πενταετία 2010-2014, χάθηκαν 900.000 θέσεις εργασίας, το διάστημα της δικής μας διακυβέρνησης καλύψαμε το ένα τρίτο της καταστροφής, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι μένει πολύς δρόμος μπροστά μας, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να διαβούμε το δρόμο και να επουλώσουμε τις μεγάλες πληγές της κρίσης.

Ο αληθινός μας εθνικός στόχος είναι να κερδίσουμε την ανάπτυξη της εργασίας και στόχος μας είναι να δημιουργούνται θέσεις πλήρεις εργασίας, σημείωσε, αναφέροντας πως είναι θετικό ότι διαμορφώνεται θετική τάση προς αυτή την κατεύθυνση, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του Απριλίου.

Η Ελλάδα του 2019

Πλέον, τόνισε ο κ. Τσίπρας, οφείλουμε να σχεδιάσουμε τη μετάβαση της χώρας στη νέα εποχή. Ποια θα είναι η Ελλάδα το 2019, όταν θα διεκδικούμε εκ νέου τη στήριξη του λαού; Ποια θα είναι η παράταξη που θα διαχειριστεί την Ελλάδα μετά τα μνημόνια;

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο νέο παραγωγικό μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι στόχος είναι, το 2019 να έχουμε μειώσει την ανεργία κατά 10 μονάδες από την ημέρα που αναλάβαμε.

Το όραμά μας, σημείωσε, είναι το 2019 η Ελλάδα να είναι μια χώρα με:

– Ισχυρό σύστημα δημόσιας υγείας
– Νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα αναβαθμίζει το σχολείο.
– Περισσότερη δημοκρατία, και σε ότι αφορά τον τρόπο εκλογής, με απλή αναλογική, τόσο για το κοινοβούλιο όσο και για τους εκπροσώπους των ΟΤΑ.
– Συγκροτημένο κοινωνικό κράτος,
– Πραγματικά ανεξάρτητη δικαιοσύνη, χωρίς παρεμβάσεις κατά των εργαζομένων
– Ενα νέο, προοδευτικό και σύγχρονο σύνταγμα που θα τονώσει το χαμένο κύρος του πολιτικού συστήματος
– Που θα έχει κατοχυρώσει τη θέση της στο διεθνές σκηνικό.

Το σχέδιο της ΝΔ και το αντιπολιτευτικό «αμόκ»

Στον αντίποδα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να βαθύνει τον ταξικό διχασμό και να υπηρετήσει απαρέγκλιτα τις επιταγές των επιχειρηματικών ελίτ.

Το σχέδιο της ΝΔ είναι να γίνουν ακόμη περισσότεροι νέοι και νέες αναλώσιμο υλικό μιας αγοράς εργασίας που θα κυριαρχεί η υποαπασχόληση.

Το σχέδιο της ΝΔ είναι να κάνουμε απολύσεις στο δημόσιο τομέα, να απολυθούν γιατροί και νοσηλευτές, να κλείσουν νοσοκομεία και να ενισχυθούν τα ιδιωτικά κέντρα στο χώρο της υγείας. Το σχέδιο της ΝΔ δεν είναι τίποτα άλλο από την επιστροφή στο παρελθόν.

Αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ, τη χαρακτήρισε «μανιασμένη», σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε ένα «αντιπολιτευτικό αμόκ, μια στάση που δεν μας έχει συνηθίσει». Μας λένε «γιατί ενοχλείσθε που σας επιτίθεται η αντιπολίτευση χωρίς μέτρο, ακόμη και στα ευλόγως θετικά μέτρα που προχωράμε για αυτή τη χώρα, αφού και εσείς το ίδιο κάνατε». Εμείς όμως ασκούσαμε σκληρή αντιπολίτευση προτρέποντας την τότε κυβέρνηση να αντισταθεί στους δανειστές. Αυτοί ζητούν από τους εταίρους και τους δανειστές να αντισταθούν στην ελληνική κυβέρνηση.

Θα είναι διαρκής και ανειρήνευτη η σύγκρουση με τη ΝΔ γιατί είναι δυο διαφορετικά πολιτικά σχέδια, υπογράμμισε.

Στο κατώφλι μιας νέας εποχής η χώρα 

Η χώρα βρίσκεται ήδη σε μια νέα περίοδο, στο κατώφλι μιας νέας εποχής. Ευθύνη και καθήκον μας είναι να ανταποκριθούμε στα νέα δεδομένα, με τη ματιά πάντα στην κοινωνία, σημείωσε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να μην κουραστούν να εργάζονται «όχι για να βοηθήσετε την κυβέρνηση αλλά για να βοηθήσετε τον τόπο και τους ανθρώπους».

Δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα ο δρόμος, αλλά θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να ανταποκριθούμε. Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θα εργαστούν σκληρά για να ανταποκριθούν σε αυτή τη μεγάλη ευθύνη. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας, κατέληξε.

[euro2day] [ief] [cnn]

Ακολουθήστε μας στο facebook: