Τσαβούσογλου: «Τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο δεν έχουν καθοριστεί. Θα τα καθορίσουμε»

21 Μαρτίου, 2018 9:43 ΜΜ
More videos

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη την Τετάρτη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αυτή τη φορά, στο στόχαστρο του τούρκου υπουργού Εξωτερικών μπήκαν τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο, λέγοντας προκλητικά πως είναι ασαφή.

«Το καθεστώς κυριαρχίας κάποιων νησίδων και βραχονησίδων και τα θαλάσσια σύνορα σε σχέση με αυτά στο Αιγαίο δεν είναι καθορισμένα με κάποια ισχύουσα διεθνή συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδος και είναι αλήθεια ότι εξαιτίας αυτού του γεγονότος δημιουργούνται μία σειρά από προβλήματα» ανέφερε, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της τουρκικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Το υπουργείο μας από το 1996 με ανακοινώσεις του έχει αναφέρει τις απόψεις του για τα προβλήματα του Αιγαίου και πως δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς που δεν έχει καθοριστεί το καθεστώς τους, όπως και οποιεσδήποτε ενέργειες δεν θα δημιουργήσουν κάποιο νομικό τετελεσμένο» πρόσθεσε, ενώ σημείωσε πως από τη μέρα «που ήρθαμε στη διακυβέρνηση δεν έχει αλλάξει τίποτα στο καθεστώς στο Αιγαίο».

Ζητά από την ΕΕ επανεξέταση των πολιτικών της

Σταθερός στην προκλητική στάση που κρατούν οι Τούρκοι αξιωματούχοι τον τελευταίο καιρό, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δηλώνει ότι η Άγκυρα δεν έχει προσδοκίες για πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας ή στη συμπεριφορά της ΕΕ απέναντί της, λόγω της στάσης της Ένωσης.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια ΕΕ η οποία δεν ξέρει τι θέλει και τι κάνει» λέει χαρακτηριστικά σε άλλη μία ευθεία επίθεση στην ΕΕ και όχι διαμέσου Ελλάδας ή Κύπρου, δικαιώνοντας την ελληνική πλευρά που τονίζει ότι το θέμα με την Τουρκία είναι ευρωπαϊκό και θέλει κοινή αντιμετώπιση.

Αυτό που λέμε, πρόσθεσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είναι «ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επανεξετάσει τις πολιτικές της ανεξάρτητα από τις σχέσεις της με την Τουρκία.

[tanea] [kathimerini]

Ακολουθήστε μας στο facebook: