Τσαβούσογλου: «Μην τολμήσει η Ε.Ε. να μας επιβάλει κυρώσεις»

4 Οκτωβρίου, 2020 12:34 ΠΜ
More videos

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παραχώρησε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa», όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και τα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ερωτηθείς για τις συζητήσεις περί υποβολής κυρώσεων, ο Τσαβούσογλου είπε: «Να μην τολμήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να μας επιβάλει κυρώσεις». 

Στη συνέχεια σημείωσε πως ένα τέτοιο βήμα «θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα και θα ενισχύσει μόνο την αποφασιστικότητά μας να προστατέψουμε τα δικαιώματά μας και αυτά των Τουρκοκυπρίων».

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε ακόμη μια φορά για διάλογο λέγοντας μάλιστα πως «είναι επείγον να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας».

«Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση και αναμένουμε από την ΕΕ να κάνει το ίδιο», σημείωσε.

Και πρόσθεσε ότι η Τουρκία εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της για το προσφυγικό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Χάρη στις προσπάθειές μας, οι παράτυπες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 92%. Ωστόσο, η ΕΕ δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της».

Έστρεψε τα πυρά του για ακόμη μια φορά κατά της Ελλάδας«Οι ισχυρισμοί για τα ελληνοκυπριακά θαλάσσια σύνορα είναι υπερβολικοί και αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο. Η επίτευξη ενός δίκαιου θαλάσσιου ορίου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ο κύριος πυλώνας της πολιτικής μας. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, η Τουρκία, ξεκινώντας από τον Πρόεδρο Ερντογάν, κάλεσε τα παράκτια κράτη της Ανατολικής Μεσογείου για διάλογο και συνεργασία. Ελπίζουμε ειλικρινά η Ελλάδα να εισέλθει σε μια ουσιαστική διαδικασία διαλόγου».