Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024
ΕλλάδαΤσαπανίδου σε Μενδώνη: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι εθνική υπόθεση κι όχι...

Τσαπανίδου σε Μενδώνη: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι εθνική υπόθεση κι όχι μικροκομματισμός του Μητσοτάκη»

«Η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, είναι μια υπόθεση που ενώνει όλους τους Έλληνες, πάνω από κομματικές ταμπέλες. Ο αγώνας για την επίτευξη αυτού του στόχου, είναι εθνικός και διαρκεί δεκαετίες», απαντά η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Πόπη Τσαπανίδου, στη Λίνα Μενδώνη και στο παραλήρημα-απάντησή της στον Αλέξη Τσίπρα.

«Οι ανησυχίες του αρχηγού της αντιπολίτευσης», συνεχίζει η Πόπη Τσαπανίδου, «είναι εύλογες, καθώς προκύπτουν μετά από σειρά δημοσιευμάτων στον βρετανικό Τύπο που μιλάνε για δανεισμό και ανταλλαγή των γλυπτών, αλλά και δημοσιευμάτων στον ελληνικό Τύπο που κάνουν λόγο για υβριδική λύση.

»Η κυβέρνηση, λοιπόν, οφείλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι σημαίνει και τι συνιστά υβριδική λύση και να ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

»Η υπουργός Πολιτισμού, κ. Μενδώνη, η οποία επιχειρεί με αιχμές να μετατρέψει ένα τόσο κρίσιμο θέμα, σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, ας μην ξεχνά ότι το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ο δρόμος για τη μετέπειτα θετική απόφαση της UNESCO, με την υιοθέτηση σύστασης που αναγνώριζε ρητά την ηθική, πολιτιστική και νομική διάσταση της επανένωσης των γλυπτών.

»Τα γλυπτά του Παρθενώνα, είναι εθνικής αλλά και οικουμενικής σημασίας υπόθεση.

»Μέχρι σήμερα καμιά κυβέρνηση δεν την εργαλειοποίησε, δεν προσπάθησε να αποκομίσει πρόσκαιρα μικροπολιτικά οφέλη μιας προεκλογικής επικοινωνίας.

»Ας μην υποπέσει σ’ αυτό το ατόπημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη», καταλήγει η κα. Τσαπανίδου.

Τα πιο σημαντικά