Για τον υπουργό, το πρότυπο της οικογένειας της μεσαίας τάξης είναι να μπαίνει στο νοικοκυριό είτε ένας μισθός €1.285 μεικτά ή δύο μισθοί €600 μεικτά – Αυστηρότερο το πλαίσιο για το κοινωνικό μέρισμα, καθώς θα τεθεί και όριο τραπεζικών καταθέσεων
Σε μια ακόμα κυνική ομολογία, που αποτυπώνει την απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία και ενδεχομένως αποκαλύπτει τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου, προχώρησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εντάσσοντας τις τετραμελείς οικογένειες, με ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ, στα μεσαία στρώματα.
ΘΕΜΑ 104,6 FM. Συντονίσου από τις 20 Νοεμβρίου με το πιο ενημερωτικό ραδιόφωνο της πόλης
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το πρότυπο της οικογένειας της μεσαίας τάξης θέλει να εισέρχεται στο νοικοκυριό, ανά μήνα, είτε ένας μισθός των 1.285 ευρώ μεικτά ή δύο μισθοί των 600 ευρώ μεικτά.
Θεωρεί δηλαδή ο υπουργός πως τα συγκεκριμένα ποσά αρκούν όχι απλά για να επιβιώσει οριακά μια οικογένεια με δύο παιδιά, αλλά και να ζήσει σχετικά άνετα, όπως ζουν μεσαία στρώματα.
Ο κ. Τσακαλώτος, παρουσιάζοντας στη Βουλή τα εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα, που ξεκινούν από 3.000 ευρώ για μονοπρόσωπες οικογένειες και φθάνουν έως 18.000 για οικογένειες με δύο τέκνα, είπε: «Θεωρώ ότι δεν είναι μόνο μέρισμα για τους φτωχότερους των φτωχών. Πιάνει ένα μεγάλο κομμάτι της μεσαίας τάξης, γιατί εισόδημα 12.000 έως 18.000 ευρώ δεν είναι στα κατώτερα στρώματα».
Επίσης, ο κ .Τσακαλώτος είπε σε πανηγυρικό κλίμα και καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της πλειοψηφίας πως «πριν από δύο ώρες ξαναβγήκαμε στις αγορές, για να είναι πιο ελκυστικά τα ομόλογα στο νέο έτος».
«Έχει καταρριφθεί η καταστροφολογία σας» υπογράμμισε προς την αντιπολίτευση, για να προχωρήσει στην δεύτερη εξαγγελία, χωρίς ωστόσο αυτή την φορά να εισπράξει το χειροκρότημα από τους κυβερνητικούς βουλευτές «Σήμερα είχαμε συνάντηση με το ΔΣ των συμβολαιογράφων Αθήνας, Πειραιά, παρουσία των κ.κ. Κοντονή και Τόσκα και βγάλαμε κοινή ανακοίνωση για το πώς θα προχωρήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Λύνουμε τα προβλήματα».
Ο ίδιος είχε διάθεση και για «τρολάρισμα» του αντιπροέδρου της ΝΔ, Αδωνι Γεωργιάδη, λέγοντας: «Είπε ο κ. Γεωργιάδης ότι είναι μάγος ο Τσίπρας για τον τρόπο που έβγαλε το μέρισμα. Τα είπα και στον Πορτοσάλτε σε μια δυναμική συνέντευξη παρόμοια με το να έδινε συνέντευξη ο Χότζα στα Ράδιο Τίρανα. Το εξηγήσαμε πολλές φορές ότι είμαστε σε ένα μνημόνιο. Εντός αυτού του μνημονίου οι θεσμοί κάνουν εκτιμήσεις για την απόδοση των μέτρων. Ιδιαίτερα το ΔΝΤ υποτιμά την απόδοση των μέτρων. Υπάρχει λοιπόν φυσική ροπή προς την υπεραπόδοση. Δεν φταίμε εμείς γι’ αυτό. Δικαιωθήκαμε που λέγαμε ότι έπρεπε να πάρουμε λιγότερα μέτρα».
Παράλληλα, στην προσπάθειά του να επικρίνει και τους συμβούλους του Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε πως «ο σύμβουλός του για τα μακροοικονομικά γράφει σήμερα άρθρο στην “Αυγή”, υποστηρίζοντας ότι δεν γίνονται επενδύσεις στη χώρα λόγω των μικρών μισθών. Μα, δεν ξέρει ότι οι επιχειρήσεις φεύγουν από χώρες με υψηλούς μισθούς και πάνε σε άλλες που έχουν χαμηλούς».
Η αναφορά του κ. Τσακαλώτου στο «κομματικό όργανο» μπλόκαρε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που έσπευσαν να τον διορθώσουν. «Α, με συγχωρείτε. Στην εφημερίδα Καθημερινή ήταν το άρθρο» παραδέχθηκε ο υπουργός.
Δεν πέρασε τέλος απαρατήρητη και μια ακόμα αιχμή του, ότι ήταν η συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που δεν στήριξαν τον Φώτη Κουβέλη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επειδή, αν και γνώριζαν ότι θα πάρουν 180 ψήφους για την εκλογή του, είχαν αποφασίσει να πάνε σε εκλογές
Ακόμη, επικεντρώθηκε στα Paradise Papers, λέγοντας: «Θεωρείτε ότι το σύστημα εκεί με τα 300 δισ. νόμιμης φοροδιαφυγής δεν έχει ζορίσει τα μεσαία στρώματα; Για 30-40 χρόνια η κεντροαριστερά και η κεντροδεξιά προτιμούσαν κάποιος τραπεζίτης και χρηματιστής να έχει το τρίτο κότερο στην Τζαμάικα και το δεύτερο εξοχικό στη Νίκαια, παρά να χτιστεί ένα νοσοκομείο».
Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι γίνεται αυστηρότερο το πλαίσιο για την χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος καθώς, εκτός από τα εισοδηματικά κριτήρια και την ακίνητη περιουσία, θα προστεθούν και όρια τραπεζικών καταθέσεων.
«Θα υπάρχει περιορισμός στις καταθέσεις» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, για να εξηγήσει πως «το όριο θα είναι στις 9.000 ευρώ για ένα άτομο και θα αυξάνεται κατά 50% για οικογένεια χωρίς παιδιά και 25% για κάθε παιδί».
Αναφορικά, δε, με την αξία της ακίνητης περιουσίας, είπε ότι για ένα άτομο το όριο είναι στα 120.000 ευρώ με προσαύξηση 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 180.000 ευρώ.
Η προσθήκη του τραπεζικού ορίου έγινε έπειτα από πρόταση του κ. Γιώργου Μαυρωτά (Ποτάμι), ο οποίος προφανώς πρότεινε στον κ. Τσακαλώτο να υπάρξουν φίλτρα για τον αποκλεισμό από το μέρισμα προσώπων που διαθέτουν «ογκώδεις» λογαριασμούς.