Ζώντας με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ), δεν αρκεί μόνο να διαχειρίζεστε τη φαρμακευτική αγωγή—αλλά να μάθετε να ακούτε το σώμα σας.
Αν και οι τροφές από μόνες τους δεν μπορούν να θεραπεύσουν τη ΡΑ, ορισμένες διατροφικές συνήθειες ενδέχεται να επιδεινώσουν συμπτώματα όπως πόνο στις αρθρώσεις, κόπωση ή πρήξιμο.
Δείτε πώς οι κοινές τροφές στο ντουλάπι σας μπορεί να επιδεινώνουν τη ΡΑ—και τι να προτιμήσετε αντί αυτών.
Τα προβλήματα με τα λίπη και τα τηγανητά
Δεν είναι όλα τα λίπη βλαβερά, όμως ορισμένα—ειδικά εκείνα που βρίσκονται στο κόκκινο κρέας και στα τηγανητά φαγητά—μπορούν να πυροδοτήσουν τη φλεγμονή. Τα κορεσμένα λίπη, που συχνά υπάρχουν στα επεξεργασμένα κρέατα και στα βαθιά τηγανισμένα σνακ, σχετίζονται με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών. Για κάποιον με ΡΑ, αυτό σημαίνει περισσότερους πρωινούς πόνους και πιο δύσκαμπτες αρθρώσεις.
Τα fast food, τα τηγανητά τρόφιμα με πανάρισμα, ακόμα και τα σπιτικά τηγανητά πιάτα, περιέχουν ενώσεις που μπορεί να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες στο σώμα. Αντί γι’ αυτά, προτιμήστε άπαχες πρωτεΐνες και αντιφλεγμονώδεις εναλλακτικές, όπως ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί.
Η ύπουλη επίθεση της ζάχαρης
Δεν είναι μόνο οι καραμέλες και τα γλυκά. Η επεξεργασμένη ζάχαρη κρύβεται πίσω από δεκάδες ονόματα—φρουκτόζη, γλυκόζη, σιρόπι καλαμποκιού—και μπορεί σιωπηλά να αυξήσει τη φλεγμονή. Όταν το σάκχαρο του αίματος αυξάνεται απότομα, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αντιδράσει παράγοντας κυτοκίνες—ενώσεις που εντείνουν το πρήξιμο και τον πόνο στις αρθρώσεις.
Προσέξτε το λευκό ψωμί, τα γλυκά αρτοσκευάσματα και τα ζαχαρούχα ποτά. Τα προϊόντα ολικής άλεσης και οι φυσικά γλυκές επιλογές (όπως τα μούρα ή η βρώμη με κανέλα) προσφέρουν έναν πιο ήπιο τρόπο να προστατεύσετε τον μεταβολισμό και τις αρθρώσεις σας.
Γλουτένη και αντιδράσεις του εντέρου
Η γλουτένη δεν επηρεάζει όλους όσους έχουν ΡΑ, αλλά για ορισμένους είναι ένας αθόρυβος παράγοντας επιδείνωσης. Η γλουτένη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι, μπορεί να συμβάλει σε ήπια φλεγμονή—ειδικά σε άτομα που είναι ήδη ευαίσθητα ή έχουν άλλες αυτοάνοσες παθήσεις.
Εάν παρατηρήσετε φούσκωμα, δυσφορία ή αυξημένη δυσκαμψία στις αρθρώσεις μετά από γεύματα με γλουτένη, δοκιμάστε σύντομη αποχή από αυτή. Ωστόσο, πάντα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν κάνετε δραστικές αλλαγές.
Αλκοόλ: Φίλος ή εχθρός;
Σε μικρές δόσεις το αλκοόλ μπορεί να φαίνεται αβλαβές—ακόμα και χαλαρωτικό. Όμως για ασθενείς με ΡΑ που λαμβάνουν φάρμακα όπως μεθοτρεξάτη ή ΜΣΑΦ, το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ήπατος ή να αυξήσει τον κίνδυνο για έλκη και στομαχικές διαταραχές.
Επιπλέον, το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την οστική πυκνότητα. Καθώς τα άτομα με ΡΑ έχουν ήδη αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης, ίσως αξίζει να περιορίσετε ή να αποφύγετε τελείως το αλκοόλ.
Επεξεργασμένα τρόφιμα: Βολικά αλλά επικίνδυνα
Γεύματα μικροκυμάτων, σνακ, τσιπς με γεύσεις, συσκευασμένα μπισκότα—όλα εύκολα προσβάσιμα σε μια πολυάσχολη ημέρα. Δυστυχώς, τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι γεμάτα συστατικά που προκαλούν φλεγμονή: πρόσθετα σάκχαρα, αλάτι, επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ανθυγιεινά λίπη.
Αυτές οι τροφές ίσως να μοιάζουν παρηγορητικές, αλλά μακροπρόθεσμα επιβαρύνουν τις αρθρώσεις και τον μεταβολισμό σας. Προτιμήστε τρόφιμα με φυσικά, ολόκληρα συστατικά.
Τελικές σκέψεις
Δεν υπάρχει διατροφή-θαύμα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, ούτε οι τροφές αντικαθιστούν τη θεραπεία σας. Όμως μικρές αλλαγές—όπως τι θα φάτε ή πώς θα μαγειρέψετε—μπορούν να μειώσουν σταδιακά τη φλεγμονή και να βελτιώσουν την ενέργειά σας.
Ξεκινήστε απλά: μειώστε τα τηγανητά, επιλέξτε ψάρι αντί για κόκκινο κρέας, αντικαταστήστε τα αναψυκτικά με τσάι βοτάνων, και δοκιμάστε μία εβδομάδα χωρίς επεξεργασμένα σνακ. Ακούστε το σώμα σας—η μείωση της φλεγμονής ξεκινά συχνά από το πιρούνι σας.