Τρεις σεισμολόγοι φοβούνται νέο χτύπημα του Εγκέλαδου

18 Νοεμβρίου, 20143:00 ΜΜ

Μετά τη διπλή σεισμική δόνηση στον βόρειο Ευβοϊκό τα ξημερώματα, η ανησυχία για νέο χτύπημα του Εγκέλαδου είναι έντονη τόσο στον κόσμο όσο και στους σεισμολόγους.

Αν και οι περισσότεροι εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, οι Άκης Τσελέντης, Κώστας Παπαζάχος και Ηλίας Τσιάπας εξέφρασαν την άποψη πως η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει τελειώσει και ότι ίσως ο Εγκέλαδος ξαναχτυπήσει.

Συγκεκριμένα, ο ερευνητής σεισμολόγος Ηλίας Τσιάπας, μιλώντας στα parapolitika.gr, τόνισε πως «στις 23 Νοεμβρίου αναμένεται ακόμη μία μεγάλη σεισμική δόνηση στην Ελλάδα, από 5,1 έως και 5,6 Ρίχτερ. Φυσικά υπάρχουν και πιθανότητες εκτόνωσης, γεγονός που θα μάθουμε, όπως και το ρήγμα το οποίο θα ενεργοποιηθεί τρεις μέρες πριν από την καθορισμένη ημερομηνία». Μάλιστα, ο κ. Τσιάπας επισήμανε πως «ο επόμενος σεισμός που είναι πιθανό να σημειωθεί στη χώρα είναι λίγες μέρες μετά, στις 6 Δεκεμβρίου, και να είναι 6,2 Ρίχτερ».

Από την άλλη πλευρά, ψύχραιμος αλλά και επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης ως προς το εάν ο σεισμός που ταρακούνησε και την Αττική τα ξημερώματα ήταν ο κύριος. Οπως δήλωσε σήμερα το πρωί, δεν αποκλείει νέο μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή του Ευβοϊκού, ωστόσο επεσήμανε ότι δεν υφίσταται ενδεχόμενο ενεργοποίησης του ρήγματος της Αταλάντης. Εκτίμησε, δε, ότι σεισμοί σαν τους σημερινούς δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν το ρήγμα της Αταλάντης.

Παράλληλα, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος κινήθηκε στη γραμμή Τσελέντη, λέγοντας ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μην πρόκειται για τον κύριο σεισμό και ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για τα επόμενα 24ωρα.

Πηγή

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News