Τρίτη, 23 Απριλίου 2024
υγείαΤρεις απλές τεχνικές να καθαρίσετε τα ιγμόρεια σας και να ξεβουλώσει η...

Τρεις απλές τεχνικές να καθαρίσετε τα ιγμόρεια σας και να ξεβουλώσει η μύτη σας.

Τα ιγμόρεια μας αποτελούνται από ένα συνδεδεμένο σύστημα κοιλοτήτων εντός του κρανίου. Οι περισσότερες περιοχές με τις κοιλότητες είναι μικρές, με εξαίρεση τα ιγμόρεια των ζυγωματικών. Διαβάστε παρακάτω  μερικές πρόσθετες πληροφορίες που μπορεί να βρείτε χρήσιμες καθώς διαβάζετε το άρθρο:

– Τα ιγμόρεια είναι ζεύγη – ένα σε κάθε πλευρά του κεφαλιού μας, σε κοντινή απόσταση από την μύτη.

– Τα ιγμόρεια είναι τα μεγαλύτερα που βρίσκονται στα ζυγωματικά.

– Τα ιγμόρεια Ethmoid βρίσκονται ανάμεσα στα μάτια.

– Τα σφηνοειδή ιγμόρεια βρίσκονται εντός των οστών πίσω από τη μύτη.

– Οι κοιλότητες είναι συνήθως άδειες εκτός από ένα λεπτό στρώμα βλέννας.

– Τα ιγμόρεια είναι επενδεδυμένα με ένα λεπτό, απαλό, ροζ ιστό που ονομάζεται βλεννογόνος.

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτοί που μελετούν την ανατομία είναι αβέβαιοι ως προς το γιατί έχουμε ιγμόρεια. Υπάρχουν, ωστόσο, δύο κυρίαρχες θεωρίες: (1) για να βοηθήσουν στην ύγρανση της αναπνοής και (2) για να βοηθήσουν στην ενίσχυση της φωνής.

Συμφόρηση των κοιλοτήτων

Εκτός από μια σειρά ασθενειών που προκαλούν συμφόρηση, όπως η ιγμορίτιδα,η συμφόρηση των κοιλοτήτων είναι μια σοβαρή αλλά οξεία κατάσταση. Η συμφόρηση των κοιλοτήτων ορίζεται σαν: ‘η απόφραξη των ρινικών διόδων που συνήθως οφείλεται στις μεμβράνες που επενδύουν την μύτη  και οι οποίες πρήζονται από φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων.’ Άλλοι όροι που χρησιμοποιούνται είναι: βουλωμένη μύτη, μπουκωμένη μύτη και ρινική απόφραξη.

Σχεδόν ο καθένας μας έχει βιώσει κάποιου είδους συμφόρηση στις κοιλότητες και σχεδόν όλοι μπορούν να συμφωνήσουν σε αυτό: είναι επώδυνη, ενοχλητική και δυσάρεστη. Η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει την ομιλία, την ακοή και τον ύπνο. Σε σοβαρές (σπάνια) περιπτώσεις, η αποσυμφόρηση των κοιλοτήτων απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Τα παιδιά ιδιαίτερα είναι επιρρεπή σε επιπλοκές και μπορεί να χρειαστεί η αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων και των αμυγδαλών.  

Οι πιο κοινές αιτίες της ρινικής συμφόρησης είναι οι αλλεργίες, το κρυολόγημα, η γρίπη και η μόλυνση των κοιλοτήτων. Αυτές οι ασθένειες συχνά μπορούν να βελτιωθούν με εναλλακτικά μέτρα θεραπείας στο σπίτι, όπως αυτά που θα συζητήσουμε παρακάτω.

Πώς να καθαρίσετε τα ιγμόρεια σας αμέσως

Η τεχνική εδώ είναι απλή, γρήγορη και αποτελεσματική.  Διαβάστε τα τρία γρήγορα βήματα για να ανακουφίσετε τοις κοιλότητες. Για τα καλύτερα αποτελέσματα, συνιστάται να κάθεστε άνετα.

Καθίστε κάτω και τοποθετήστε το κεφάλι και το σώμα σε μια γωνία 45 μοιρών. Γυρίστε το κεφάλι σας στο πλάι και κάντε μασάζ στο στερνοκλειδομαστοειδή μυ σε μια κίνηση με κατεύθυνση προς τα κάτω 5 φορές. Αυτός ο μυς βρίσκεται αμέσως κάτω από τα δύο αυτιά  και διατρέχει κάτω τον  λαιμό κάθετα προς την κλείδα. Επαναλάβετε αυτήν την τεχνική, από την άλλη πλευρά του λαιμού. Ο  σκοπός αυτής της άσκησης είναι να χαλαρώσετε το λαιμό, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικά τα υπόλοιπα βήματα.

Χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα του δείκτη, εντοπίστε το σκληρό και οστεώδες μέρος της μύτης, το οποίο διατρέχει περίπου στα μισά της απόστασης του μήκους της μύτης. Τώρα, μετακινήστε τα δάχτυλα προς τα κάτω μέχρι να εντοπίσετε το μαλακό μέρος της μύτης, όπου τελειώνει αυτό το οστό.

Η περιοχή ανάμεσα στο μαλακό, σαρκώδες μέρος της μύτης και του οστού είναι όπου θα επικεντρωθεί αυτή την τεχνική. Χρησιμοποιώντας μια κυκλική κίνηση, κάντε μασάζ σε αυτήν την περιοχή με πίεση η οποία είναι σταθερή, αλλά άνετη, για περίπου 20 έως 30 δευτερόλεπτα. Μετά από αυτό, κάντε μασάζ των μυών που είναι κάτω από τις πλευρές της μύτης προς τα ζυγωματικά – αυτό θα βοηθήσει να χαλαρώσει αυτή την περιοχή του προσώπου.

Για άλλη μια φορά, χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα του δείκτη, εντοπίστε την τροχιά από το  ανώτερο κόκκαλο. Αυτό το οστό βρίσκεται στην περιοχή πάνω από κάθε μάτι. Τώρα, θα πρέπει  να εντοπίσετε την εγκοπή – μια μικρή εσοχή που βρίσκεται πάνω από το κέντρο του βολβού του ματιού. Χρησιμοποιώντας μια κυκλική κίνηση, κάντε μασάζ σε αυτήν την  εγκοπή με μια άνετη και σταθερή πίεση για περίπου 20 έως 30 δευτερόλεπτα.

Τέλος, με τα δύο χέρια, εντοπίστε το κέντρο του μετώπου. Χρησιμοποιώντας μια κυκλική κίνηση με άνετη και σταθερή πίεση,κάντε μασάζ σιγά-σιγά προς τα έξω μέχρι να φτάσετε στους κροτάφους.

Μια τελευταία σημείωση:

Θα πρέπει να αισθανθείτε κάποιο βαθμό ανακούφισης από την πρακτική αυτή. Ο βαθμός αυτής της ανακούφισης, υπό μια γενική έννοια, εξαρτάται από τρεις παράγοντες: (1) την αποτελεσματική εκτέλεση των παραπάνω βημάτων, (2) πόσο σοβαρή είναι η ρινική συμφόρηση που αντιμετωπίζετε και (3) προσωπική (ακούσια) δεκτικότητα από τις παραπάνω τεχνικές.

Μπορεί να ανακαλύψετε ότι η πρακτική αυτή μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί και να τροποποιηθεί σύμφωνα με τις δικές σας  προσωπικές προτιμήσεις, προκειμένου να βιώσετε καλύτερα αποτελέσματα. Μετά την επανάληψη αυτής της άσκησης δύο έως τρεις φορές, θα πρέπει να έχετε μια αξιοσημείωτη βελτίωση.

Διαβάστε εδώ και μερικούς τρόπους για την πρόληψη της ρινικής συμφόρησης:

Μην καπνίζετε: ο καπνός του τσιγάρου και η νικοτίνη μπορεί να ερεθίσουν τα ιγμόρεια και να επιδεινώσουν οποιαδήποτε κατάσταση των κοιλοτήτων.

Να τρώτε υγιεινά: Κάντε πλάνο και διατηρήστε μια καλά ισορροπημένη διατροφή. Όπως και με πολλές άλλες ασθένειες,η κατανάλωση και η πέψη των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτική αξία μπορεί να είναι ο ‘παράγοντας Χ’.  Η υγιεινή διατροφή προάγει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα – ένα σημαντικό μηχανισμό άμυνας που μπορεί να εμποδίσει επιπλοκές στην υγεία.

Δραστηριοποιηθείτε: Δεν είναι απαραίτητο να γίνετε  ένας τρόφιμος του γυμναστηρίου, αλλά η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί ένα βελτιστοποιημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Στόχος σας πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας, τρεις φορές την εβδομάδα.

Ενυδάτωση: Οι ιδιότητες του νερού προάγουν την υγεία και είναι πάρα πολλές για να το αγνοήσετε. Η αφυδάτωση προκαλεί πολλά προβλήματα υγείας, ενώ η σωστή ενυδάτωση – τουλάχιστον 5 με 12 ποτήρια νερό την ημέρα – μπορεί να αποτρέψει και να ανακουφίσει ορισμένα προβλήματα.

Τα πιο σημαντικά