Τρίκαλα: Βρέθηκε τεράστιο και σπάνιο μανιτάρι που έχει θεραπευτικές ιδιότητες

20 Οκτωβρίου, 2018 11:11 ΜΜ
More videos

Το μανιτάρι Hiricium erinaceus είναι ένα σπάνιο είδος μανιταριού και μάλιστα με θεραπευτικές ιδιότητες. Δύο φίλοι από τα Τρίκαλα, ο Χρήστος Μαυρογιώργος και ο Κώστας Καψιώτης, που τους αρέσουν πολύ τα άγρια μανιτάρια, για δική τους κατανάλωση, ψάχνουν να βρουν μανιτάρια σε βουνά των Τρικάλων και σε άλλες περιοχές, γνωρίζοντας ποια μανιτάρια είναι καλά και προς βρώση.

Πριν λίγες μέρες όμως ψάχνοντας σε δύσκολα σημεία σε βουνό στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμπάκας, μεταξύ άλλων μικρότερων συνηθισμένων μανιταριών, βρήκαν αυτό το τεράστιο μανιτάρι που εικονίζεται στις φωτογραφίες, να είναι φυτρωμένο πάνω σε ένα δέντρο!

Το ζύγισαν από περιέργεια να δουν πόσο βαρύ είναι και με έκπληξη είδαν τη ζυγαριά να δείχνει 5,5 κιλά! Βεβαίως γνωρίζοντας πόσο νόστιμο είναι και τις θεραπευτικές ιδιότητές του, μέρος αυτού καταναλώθηκε ψήνοντάς το στη σχάρα και σε φούρνο και το υπόλοιπο στον καταψύκτη.

Αυτό το φαρμακευτικό μανιτάρι φέρεται να έχει ένα ευρύ φάσμα από οφέλη για την υγεία και τον εγκέφαλο καθώς περιέχει πάνω από 32 διαφορετικές  βιοδραστικές ουσίες. Έχει αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές, υπογλυκαιμικές και τονωτικές ιδιότητες, βοηθά στη καλή λειτουργία του μεταβολισμού και του πεπτικού συστήματος.

Το Hericium erinaceus περιλαμβάνει μια κατηγορία ενώσεων, πολυπεπτίδια, τα hericenones και erinacines που αυξάνουν τα επίπεδα της πρωτεΐνης NGF στον εγκέφαλο, αυτή η πρωτεΐνη εμπλέκεται στην παραγωγή, συντήρηση, ανάπτυξη και στην αναγέννηση των νευρικών ιστών εντός του εγκεφάλου, στην ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας και συμβάλει στην καταπολέμηση των νόσων Alzheimer, Parkinson και σκλήρυνση κατά πλάκας. Επιπλέον μπορεί να επιβραδύνει το ρυθμό εκφυλισμού των νευρικών ιστών λόγω γήρανσης ή άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων, προωθεί την ανάπτυξη της μυελίνης, η οποία επιταχύνει το ρυθμό με τον οποίο τα νεύρα μεταδίδουν σήματα και συστήνεται για έναν μεγάλο αριθμό νευρολογικών διαταραχών.

Πηγή: trikalaola

Ακολουθήστε μας στο facebook: