Τρένα μαγνητικής αιώρησης: Το ιαπωνικό θαύμα στις μεταφορές.

6 Νοεμβρίου, 2016 12:31 ΠΜ
More videos

H China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC) σχεδιάζει να κατασκευάσει το ταχύτερο τρένο του κόσμου. Με ταχύτητες που φτάνουν τα 373 μίλια την ώρα, ή 600 kmh θα προσπαθήσει να σπάσει το προηγούμενο ρεκόρ που κατέχει το Shanghai Maglev στα 430 kmh.

maxresdefault

ytimg

Η εταιρεία αυτή τη στιγμή προσπαθεί να αναπτύξει ένα μικρό πρωτότυπο μαγνητικής αιώρησης που θα μπορεί να ταξιδεύει με 200 χιλιόμετρα την ώρα σε μια πίστα δοκιμών τριών μιλίων.

maglev-japan-train

inhabitat

Εάν το καταφέρει, το σχέδιο είναι να αξιοποιήσει τα 12.000 και πλέον μίλια της σιδηροδρομικής διαδρομής της Κίνας με τεχνολογία μεταφοράς υψηλής ταχύτητας που μπορεί να εφαρμοστεί σε όλη την χώρα.

independent

Η μαγνητική αιώρηση επιτρέπει τέτοιες υψηλές ταχύτητες, μειώνοντας την τριβή των παραδοσιακών τρένων που κινούνται σε ράγες. Αντί τις μεταλλικές σιδηροτροχιές, τα τρένα maglev (magnetic levitation) γλιστρούν πάνω σε ένα μαξιλάρι αέρα που δημιουργείται με την αντιστροφή της πολικότητας του μαγνήτη.

1

theverge

Βέβαια η τεχνολογία δεν είναι μια νέα. Εκτός από το Shanghai Maglev, το οποίο βρίσκεται λειτουργεί ήδη στην Κίνα, η Ιαπωνία ολοκλήρωσε πέρυσι τις δικές της δοκιμές maglev και πέτυχε ταχύτητες που έφτασαν τα 590 χιλιόμετρα την ώρα.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ συνεχίζει να κατέχει το ρεκόρ στις ταχύτητες maglev με 633 mph ή 1018 χιλιόμετρα την ώρα με ένα πυραυλοκίνητο έλκηθρο που ταξίδεψε την απόσταση επτά γηπέδων ποδοσφαίρου σε δύο δευτερόλεπτα.

Η CRRC, από την πλευρά της, δεν κατασκευάζει τρένα υψηλής ταχύτητας μόνο στην Κίνα. Έχει εν εξελίξει έργα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Μεξικό, την Ταϊλάνδη και πολλές άλλες χώρες, εκτός των ΗΠΑ.

[secnews] [cnn]