Τράπεζα Θεμάτων: Ποιοι κρύβονται πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις – Ποιους υποπτεύονται οι αρχές

30 Μαΐου, 20238:57 ΜΜ

Σε ομάδα χάκερ που συντάσσεται με το Κρεμλίνο και εξαπολύει επιθέσεις εναντίον χωρών που αντίκεινται στα συμφέροντα της Ρωσίας, στρέφονται οι υποψίες των ελληνικών αρχών για τους δράστες των κακόβουλων χτυπημάτων στην Τράπεζα Θεμάτων.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, πρόκειται για την ομάδα «Killnet», η οποία έχει κάνει επιθέσεις DDοS (άρνησης υπηρεσίας) σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως η Νορβηγία, η Εσθονία, η Ιταλία, αλλά και της Βόρειας Αμερικής, όπως ο Καναδάς και οι ΗΠΑ.

Τα μέλη της ομάδας χάκερ δεν στοχεύουν στην αρπαγή των δεδομένων, αλλά θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση. Οι Ρώσοι χάκερ χτυπούν συνήθως δίκτυα που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση πολλών ανθρώπων, όπως δίκτυα νοσοκομείων, ερευνητικών κέντρων, αεροπορικών εταιρειών, ακόμα και το δίκτυο το διαγωνισμού της Eurovision.

Η ομάδα «Killnet» ξεκίνησε από ένα ψηφιακό εργαλείο DDοS και έγινε κανονική ομάδα την περίοδο που η Ρωσία ετοιμαζόταν να εισβάλει στην Ουκρανία. Δημιουργήθηκαν δύο υποομάδες, τις ειδικές ψηφιακές δυνάμεις της ρωσικής ομοσπονδίας και την λεγεώνα.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η σημερινή επίθεση κόστισε 150-200 χιλιάδες ευρώ. Όμως σε αναρτήσεις της ομάδας αυτής στο «Dark Web» φαίνεται πως το κόστος μίας τέτοια επίθεσης είναι πολύ λιγότερο.

Το συμπέρασμα που βγαίνει από τις τελευταίες κυβερνοεπιθέσεις είναι ότι οι Κρατικές Υπηρεσίες θα πρέπει να ετοιμαστούν ώστε στο μέλλον να μην αντιμετωπιστούν τέτοια προβλήματα σε μία αντίστοιχη επίθεση.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News