Η σφοδρή σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου που οδήγησε σε δεκάδες απώλειες και βύθισε τη χώρα στο πένθος, ακολουθήθηκε από μια ισχυρότατη έκρηξη κατά την οποία έκανε την εμφάνισή του ένα “μανιτάρι”.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ερευνητών η έκρηξη πιθανότατα να προκλήθηκε από τα λάδια που είχαν στις μηχανές τους οι δύο αμαξοστοιχίες.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες που μεταδόθηκαν από την ΕΡΤ, σε κάθε μηχανή υπήρχαν 2,5 τόνοι λαδιού, δηλαδή πέντε τόνοι λαδιού και στις δύο αμαξοστοιχίες.
Με τη μετωπική σύγκρουση ανέβηκε η θερμοκρασία πάνω από το όριο αυτανάφλεξης, έσπασε το δοχείο, εκτοξεύτηκαν τα λάδια, πήραν φωτιά και δημιούργησαν αυτό το τεράστιο μανιτάρι. Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βαγγέλης Μητρούσιας εξασφάλισε ένα βίντεο – ντοκουμέντο:
Την οριστική απάντηση για το τι προκάλεσε αυτή την τόσο ισχυρή έκρηξη θα δώσουν οι πραγματογνώμονες που ερευνούν την υπόθεση.
Δεν μετέφερε εύφλεκτο υλικό η εμπορική αμαξοστοιχία
Να σημειωθεί ότι η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε λαμαρίνες, φρούτα και σιτηρά και όχι κάποιο εύφλεκτο υλικό. Αυτό προέκυψε τόσο από την έρευαν των αστυνομικών αλλά και από πυροσβέστες που βρίσκονται στο σημείο της τραγωδίας.
Για την τραγωδία στα Τέμπη μίλησε στην ΕΡΤ ο Χρήστος Γκλαβόπουλος, μηχανολόγος – ηλεκτρολόγος μηχανικός και δικαστικός πραγματογνώμονας, ο οποίος εξήγησε ότι δύο είναι τα κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.
“Πρώτον, αυτό το οποίο δεν προκύπτει από έγγραφο και το οποίο θα πρέπει να προκύψει είναι κατά πόσον ο σταθμάρχης Λαρίσης γνώριζε την επερχόμενη εμπορική αμαξοστοιχία. Δεν έχει βγει στη δημοσιότητα αν γνώριζε ότι πραγματικά στέλνει την επιβατική αμαξοστοιχία στην ίδια γραμμή, δεν μπορεί να εξηγηθεί με λογική αυτή η ενέργεια”.
“Δεύτερον, βλέποντας την κονσόλα του θα μπορούσε να είχε δει τη διαδικασία προσέγγισης των δύο τρένων ότι πάνε για σύγκρουση. Αυτό που θα πρέπει να ερευνήσουν οι τεχνικοί πραγματογνώμονες είναι κατά πόσον και η ίδια η κονσόλα δείχνει στην πραγματικότητα. Πώς μπορούμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα όταν δεν γνωρίζουμε δύο καίρια σημεία; Πρώτον αν είχε ενημερωθεί με έγγραφο και δεύτερον, αν η κονσόλα πραγματικά δείχνει αυτό που πρέπει να δείξει”.