Τραγικό βίντεο αποκαλύπτει τη βάναυση εκμετάλλευση των ελεφάντων στον τουρισμό

14 Αυγούστου, 2017 6:26 ΜΜ
More videos

Όλοι μας λατρεύουμε τους ελέφαντες. Σαν παιδιά, δεν περιμέναμε την ώρα να δούμε κάποια στιγμή ελέφαντες στο τσίρκο. Πάντα υπάρχει κάτι συναρπαστικό στην παρακολούθηση αυτών των τεράστιων ζώων και των κόλπων τους. Σαν ενήλικες, μάλλον ένα από τα πρώτα πράγματα που έχουμε στη λίστα των διακοπών μας στην Ασία, είναι η βόλτα με έναν από αυτούς.

Ωστόσο, υπάρχει μια τραγική πραγματικότητα πίσω από τους ελέφαντες που χρησιμοποιούνται στον τουριστικό τομέα.

Οι ελέφαντες βασανίζονται πριν χρησιμοποιηθούν στον τουρισμό.

Circa

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε πρόσφατα από την Circa, μάθαμε πως οι εκπαιδευμένοι ελέφαντες πρώτα περνούν από μια διαδικασία που ονομάζεται “phajaan”, που σημαίνει “συντριβή”. Ο σκοπός της είναι απλός: να σπάσει το ανεξάρτητο πνεύμα του ελέφαντα, για να μπορεί να υπακούει στις ανθρώπινες εντολές.

Αυτό εξηγεί γιατί οι ελέφαντες τελικά επιτρέπουν στους ανθρώπους να τους καβαλήσουν, κι ας μην το κάνουν απ’ τη φύση τους. Στην πραγματικότητα, αυτά τα ζώα ούτε ζωγραφίζουν, ούτε παίζουν μουσικά όργανα, ούτε κάνουν κόλπα στο τσίρκο.

Το “phajaan” τους προετοιμάζει για όλα αυτά και μπορεί να τους “τραυματίσει βαθιά και μόνιμα”.

 Circa

Οι μικροί ελέφαντες ρίχνονται σε ένα πολύ μικρό κλουβί και τους ασκείται βία, ενώ δεν τους δίνεται νερό και τροφή. Αυτό συμβαίνει για μέρες ή ακόμη και μήνες, μέχρι οι εκπαιδευτές τους να θεωρήσουν πως είναι έτοιμοι να τους υπακούσουν.

Ευτυχώς, υπάρχει κάποιος εκεί έξω που ελπίζει να αλλάξει την κατάσταση.

Circa

Η Σανγκντουέν “Λεκ” Τσαϊλέρτ, συνιδρύτρια του Φυσικού Πάρκου Ελεφάντων της Τσιάνγκ Μάι στην Ταϊλάνδη, βοηθά στη διάσωση των ζώων αυτών και ευαισθητοποιεί τον κόσμο σχετικά με τη σκληρή πραγματικότητα της τουριστικής βιομηχανίας ελεφάντων.

Η Λεκ αναπτύσσει μια στενή σχέση με τους ελέφαντες που διασώζει.

Circa

Της αρέσει να τραγουδά μαζί τους, ειδικά με όσους υπέφεραν ψυχικά από τα βασανιστήρια που βίωσαν. Η Φαά Σέι για παράδειγμα, συνήθως κοιμάται όταν της τραγουδά η Λεκ.

Μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες, στο βίντεο που ακολουθεί.

Η Λεκ πιστεύει πως η λύση στο πρόβλημα αυτό είναι η εκπαίδευση. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του πάρκου της και να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε.

Ακολουθήστε μας στο facebook: