Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαTpόμος σε πόλη της Ελλάδας: Εμφανίστηκαν ιπτάμενες κατσαρίδες – Ένα από τα...

Tpόμος σε πόλη της Ελλάδας: Εμφανίστηκαν ιπτάμενες κατσαρίδες – Ένα από τα πιο γρήγορα έντομα στον κόσμο

Σημαντικό πρόβλημα με την «επιδρομή» από ιπτάμενες κατσαρίδες έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στη Λάρισα.

Σύμφωνα με το eleftheria.gr έχει σημειωθεί αύξηση του πληθυσμού των κατασαρίδων φέτος στην πόλη και οι επαγγελματίες τρέχουν και δεν φτάνουν για απεντομώσεις.

Μάλιστα, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «έσπασαν» τα τηλέφωνα στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ) για ψεκασμούς που πρέπει να γίνουν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πληθυσμός τους είναι μεγάλος και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως δεν προηγήθηκαν έντονοι χειμώνες.

larisa 252863 128726 type13262

Κατσαρίδες με φτερά

Το κύριο χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως οι κατσαρίδες εμφανίζονται σε διάφορα σημεία της Λάρισας, καθώς το γεγονός πως πρόκειται για ένα είδος με φτερά τις επιτρέπει να μετακινούνται πιο γρήγορα.

Την ίδια ώρα πάντως, η ΔΕΥΑΛ συνεχίζει τους ψεκασμούς σε σημεία με σχάρες αμέσως μετά τις ειδοποιήσεις πολιτών.

Για να υπάρχει ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα θα πρέπει να υπάρξει συνδυασμός δράσεων, τόσο της ΔΕΥΑΛ όσο και των πολιτών με ψεκασμούς στα σπίτια.

larisa

Γρήγορες και μεγάλες κατσαρίδες

Οι συγκεκριμένες κατσαρίδες ανήκουν στο είδος Periplaneta americana και σύμφωνα με στοιχεία που βρίσκονται σε σχετικά εξειδικευμένους ιστότοπους, είναι το μεγαλύτερο είδος κατσαρίδας που εντοπίζεται στη χώρα μας.

Η αμερικανική κατσαρίδα προτιμάει την υγρασία και τη ζέστη, ενώ αποφεύγει κλίματα που έστω και λίγους μήνες τον χρόνο έχουν ψύχος. Η αμερικανική κατσαρίδα είναι το μεγαλύτερο είδος που συναντάται στον δυτικό κόσμο.

Η αμερικανική κατσαρίδα είναι εξαιρετικά ευκίνητη και θεωρείται ένα από τα πιο γρήγορα έντομα στον κόσμο, καθώς σε πειράματα μετρήθηκε ότι η ταχύτητά τους φτάνει τα 5.4 km/h.

Τα πιο σημαντικά