Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαTpόμος με τις ιπτάμενες κατσαρίδες - Εξαπλώνονται σε όλη την Ελλάδα;

Tpόμος με τις ιπτάμενες κατσαρίδες – Εξαπλώνονται σε όλη την Ελλάδα;

Μαζική απόβαση από γιγάντιες ιπτάμενες κατσαρίδες αντιμετωπίζουν φέτος οι κάτοικοι της Λάρισας. Επειδή είναι ογκώδεις και πετάνε τις βαφτίζουν «νατοϊκές» ή «κατσαρίδες-Σβαρτζενέγκερ»

Οι ευμεγέθεις κατσαρίδες με τα κόκκινα φτερά ακούν στην επιστημονική ονομασία «Periplaneta Americana».

‘Ομως το είδος τους δεν γεννήθηκε στην Αμερικάνικη ήπειρο, αλλά στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, καθώς ακμάζει στα υγρά και τροπικά κλίματα.

Θεωρείται ότι έφτασαν στην Αμερική τον 17ο αιώνα, με τα δουλεμπορικά πλοία που μετέφεραν αιχμαλώτους Αφρικανούς για να τους πουλήσουν ως σκλάβους, και πλέον είναι ο πιο κοσμογυρισμένος ανεπιθύμητος επισκέπτης του πλανήτη.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι «Αμερικάνες περιπλανήτριες» πραγματοποιούν μαζική απόβαση στη Λάρισα, έχοντας γίνει «ο φόβος και ο τρόμος των κατοίκων», όπως υπογραμμίζει ρεπορτάζ του Mega.
Κατσαρίδες-Σβαρτζενέγκερ

Η πρωτεύουσα της περιφέρειας της Θεσσαλίας δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις γιγάντιες ιπτάμενες κατσαρίδες, φέτος όμως έχει την τιμητική της. Μάλιστα οι Λαρισαίοι έχουν βρει γι’αυτές ευφάνταστα ονόματα όπως «Νατοϊκές κατσαρίδες» και «κατσαρίδες Σβαρτζενέγκερ», γιατί είναι ογκώδεις και πετάνε.

Όπως τονίζουν ειδικοί επιστήμονες, η αύξηση του πληθυσμού σχετίζεται με το γεγονός ότι ήταν ήπιος ο χειμώνας, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται νωρίτερα, σε σχέση με άλλες χρονιές.

katsarida irakleio crete

Ήρθαν πρόωρα… λόγω ζέστης

Για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό του φαινομένου, η ΔΕΥΑΛ – η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λάρισας, υλοποιεί κάθε χρόνο ειδικούς ψεκασμούς, σε φρεάτια των δικτύων ομβρίων ή ακαθάρτων υδάτω, σε συνεργασία με ιδιωτικά συνεργεία.

Φέτος όμως οι κατσαρίδες ήρθαν τουλάχιστον 20-25 ημέρες νωρίτερα από το αναμενόμενο, όπως είπε μιλώντας στην εκπομπή του Mega «Ακόμα δεν είδες τίποτα!» o αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος.

Ανέφερε πως οι συγκεκριμένες κατσαρίδες εμφανίστηκαν πρόωρα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές «γιατί δεν είχαμε βαρύ χειμώνα, οι ζέστες ήρθαν πιο μπροστά και έχουμε υγρασία».

Αντιπρόεδρος ΔΕΥΑΛ: «Οι κυρίες τρομάζουν, οι κύριοι σιχαίνονται»

Ο αντιπρόεδρος ΔΕΥΑΛ  είπε ότι «τρομάζουν τις κυρίες και δεχόμαστε τηλεφωνήματα γι’ αυτές τις Νατοϊκές ή Σβαρτζενέγκερ κατσαρίδες».Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ επέμεινε ότι «οι κυρίες είναι που τρομάζουν κυρίως, οι κύριοι σιχαίνονται. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι άντρες συχνά υπερβάλλουν στις αναφορές τους προς την υπηρεσία: «Μου είπε ένας κύριος ότι «αυτή είναι μεγάλη σαν το χέρι μου». Του είπα ότι αυτό που είδες δεν είναι κατσαρίδα, είναι αρουραίος, αν είναι τόσο μεγάλη όσο λες».

Ψεκασμοί από ιδιωτικό συνεργάτη… μετά από 3  μέρες

Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ είπε ότι  οι ψεκασμοί των φρεατίων – που γίνονται από ιδιωτική εταιρεία που επελέγη μέσω μειοδοτικού διαγωνισμού – δεν επιλύουν συνολικά το πρόβλημα της εμφάνισης κατσαρίδων αν δεν γίνει από τους πολίτες συντονισμένη απεντόμωση των σπιτιών ή καταστημάτων τους.

Στοιχεία επικοινωνίας με τη ΔΕΥΑΛ

Αναγνωρίζοντας την επείγουσα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λάρισα,  ο κ. Αργυρόπουλος έδωσε στον αέρα τα στοιχεία επικοινωνίας με τη ΔΕΥΑΛ, λέγοντας ότι οι πολίτες μπορούν να ενημερώνουν ανά πάσα στιγμή την υπηρεσία, ώστε να έρθει τις επόμενες 2 με 3 ημέρες το συνεργείο στη διεύθυνση που δηλώνουν για ψεκασμό στα φρεάτια.

Το τηλέφωνο που ανέφερε ο κ. Αργυρόπουλος είναι 2410-687199  και το e-mail: [email protected]

Τα πιο σημαντικά