Τούρκος αντιναύαρχος: «Τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης καλύπτουν τις ανάγκες μας για 572 χρόνια»

15 Σεπτεμβρίου, 20202:10 ΜΜ
More videos

Τούρκος αντιναύαρχος Κρήτη: Ο Τζιχάντ Γιαϊτζί προχώρησε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις, «στοχεύοντας» στα κοιτάσματα νότια του νησιού για τις τουρκικές ενεργειακές ανάγκες.

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις έκανε ο Τούρκος αντιναύαρχος ε.α. Τζιχάντ Γιαϊτζί. Ο συγκεκριμένος ανήκει στους «θεωρητικούς» της «Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά εμπλέκεται και στο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης.

Χθες Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, ο συγκεκριμένος αντιναύαρχος εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή του Haberturk για να μιλήσει για το συγκεκριμένο μνημόνιο και επιχείρησε να αποθαρρύνει τη Λιβύη, χωρίς κανένας να ξέρει τον λόγο, από μία ενδεχόμενη υπαναχώρησή της. Ο Γιαϊτζί ανέφερε χαρακτηριστικά: «H Λιβύη κάνοντας συμφωνία μαζί μας, παρά τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, κέρδισε 39.000 τετραγωνικά στρατιωτική έκταση. Αν εμφανιστεί μία κυβέρνηση στη Λιβύη και πει ότι «Κάναμε λάθος συμφωνία, αυτό πρέπει να το δώσουμε στην Ελλάδα», σημαίνει ότι χάνει μία έκταση ίση με τέσσερις φορές την έκταση της Κύπρου. Λέγεται πως σε αυτή την περιοχή υπάρχουν τα πιο πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στον κόσμο.

Στα νότια της Κρήτης. Για αυτό τον λόγο με τους υπολογισμούς που γίνονται αυτή τη στιγμή, τα κοιτάσματα είναι σε επίπεδο να καλύψουν για 572 χρόνια τις ανάγκες της Τουρκίας».

Ο αντιναύαρχος μιλάει μπροστά στον χάρτη

svg%3E

Ποιος είναι ο Τζιχάντ Γιαϊτζί

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι στις 18 Μαΐου ο αντιναύαρχος Γιαϊτζί υπέβαλε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του από το στράτευμα. Είχε προηγηθεί η «δυσμενής» μετάθεση στην οποία υποβλήθηκε ο αντιναύαρχος με απόφαση της Τουρκικής Προεδρίας.

Τότε η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Κωνσταντινούπολη, Αριάννα Φερεντίνου είχε μεταδώσει πως μια από τις εξηγήσεις για την αιφνίδια απομάκρυνση του Γιαϊτζί από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, όπως αποκάλυψε απόστρατος Τούρκος συνταγματάρχης στην τουρκική τηλεόραση, ήταν η παρέμβαση του Γιαϊτζί σε διαγωνισμό για προμήθεια καλωδίων για τις τορπίλες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, όπου τον διαγωνισμό κέρδισε κάποιος γνωστός του Τούρκου επιτελάρχη.

Ωστόσο, άλλη επιτροπή έκρινε το υλικό ακατάλληλο με αποτέλεσμα ο Γιαϊτζί να ακυρώσει τον διαγωνισμό. Η εταιρία που κέρδισε τον διαγωνισμό προμήθειας διαμαρτυρήθηκε στο υπουργείο Άμυνας και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έδωσε εντολή να διεξαχθεί έρευνα, η δε αρμόδια επιτροπή που διερευνά το θέμα ζήτησε την απομάκρυνση του Τούρκου αντιναυάρχου.

Ο γνωστός δημοσιογράφος της Χουριέτ, Νεντίμ Σενέρ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Σύμφωνα με πληροφορίες μου από το άμεσο περιβάλλον του, ο αντιναύαρχος Γιαϊτζί, από τον οποίο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζήτησε σήμερα να εγκαταλείψει τη θέση του στο Πολεμικό Ναυτικό και να μετατεθεί στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, παραιτήθηκε δηλώνοντας ότι παρουσίασαν για εκείνον έναν πλαστό φάκελο και αυτό ήταν άδικο».

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Tilestwra.com στο Google News