Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Ο ελληνικός στρατός διέπραξε βάρβαρα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

13 Ιανουαρίου, 2022 2:27 ΜΜ
More videos

Δυναμιτίζει ξανά το κλίμα η Άγκυρα, βάλλοντας αυτή τη φορά κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με αιχμή δηλώσεις της κατά την παρουσίαση του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων, στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Κατά τον χαιρετισμό της στην εκδήλωση, η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε πως «η ιστορία του Ποντιακού ελληνισμού υπήρξε μακρά, λαμπρή και οδυνηρή» σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «η τραγική κατάληξή της, με την μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία που με διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα, τους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους και τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς, είναι ανεπούλωτο τραύμα».

Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εγκαλεί την κ. Σακελλαροπούλου για «αβάσιμους ισχυρισμούς» που «διαστρεβλώνουν την ιστορία». Υποστηρίζει ακόμη πως «οι ισχυρισμοί αυτοί δεν αλλάζουν το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν εκείνη που ‘επιχείρησε να εισβάλει και να καταλάβει’ την Ανατολία και ότι ο ελληνικός στρατός ‘διέπραξε βάρβαρα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας’, ειδικά εναντίον αθώων ανθρώπων στην περιοχή της Δυτικής Ανατολίας».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα ότι «προβάλλει συχνά ψευδείς αιτιάσεις, επισκιάζοντας τις προσπάθειες για την εγκαθίδρυση ενός ειλικρινούς διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών». Υποστηρίζει επίσης ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν συνάδουν με την αναμενόμενη υπεθυνότητα εκ μέρους κρατικών αξιωματούχων.

«Καλούμε για μία ακόμη φορά τη γείτονά μας Ελλάδα να επιδείξει κοινή λογική και εποικοδομητική στάση» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα

Η ανακοίνωση της Άγκυρας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. «Για μία ακόμα φορά, κατά παράβαση στοιχειωδών κανόνων της διπλωματικής πρακτικής, η τουρκική πλευρά καταφέρεται εναντίον ανώτατου αξιωματούχου της Ελλάδας, στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, της Προέδρου της Δημοκρατίας» αναφέρει το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

Επισημαίνει ακόμη πως «η τουρκική πλευρά, δυστυχώς, διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα και αποκρύπτει όχι μόνο το τι έγινε στο παρελθόν αλλά και την συνεχιζόμενη πολιτική της, η οποία καταπατά το Διεθνές Δίκαιο σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας εντάσεις και δηλητηριάζοντας το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών».

«Η Ελλάδα, απορρίπτοντας στο σύνολο τους, τις τουρκικές αιτιάσεις, επισημαίνει ότι η αποδοχή της ιστορικής αλήθειας και η συμφιλίωση των εθνών με το παρελθόν τους αποτελεί άλμα ηθικής υπέρβασης των διαφορών μεταξύ των λαών και εχέγγυο ειρηνικής συνύπαρξής τους για το μέλλον» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Γ. Οικονόμου: Η ιστορία ούτε παραχαράσσεται, ούτε διαγράφεται

Στις βολές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών απάντησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η ιστορία ούτε παραχαράσσεται και πολύ περισσότερο δεν διαγράφεται» σχολίασε και πρόσθεσε: «Τα ιστορικά γεγονότα είναι πολύ συγκεκριμένα, οι εγκληματικές και δολοφονικές συμπεριφορές και οι γενοκτονίες είναι πράγματα που έχουν συμβεί και έχουν χαρακτηριστεί έτσι, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες».

Πηγή: naftemporiki.gr