Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024
ΕλλάδαΤουρκία: Κατρακυλά η λίρα – Μισθοί πείνας, σε απόγνωση οι πολίτες

Τουρκία: Κατρακυλά η λίρα – Μισθοί πείνας, σε απόγνωση οι πολίτες

Βυθίζεται σε πρωτοφανή οικονομική κρίση και η τουρκική λίρα έχει φτάσει στα τάρταρα. Η οργή για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνησή του μεγαλώνει κάθε μέρα όλο και περισσότερο.

Η Τουρκία ζει έναν πρωτοφανή οικονομικό εφιάλτη και οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους μετά τη κατάρρευση της λίρας.

Η οργή για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνησή του μεγαλώνει κάθε μέρα και περισσότερο. Η τουρκική λίρα βυθίζεται στο ναδίρ, αφού χθες (23/11) έκλεισε με τη μεγαλύτερη πτώση της από τις 10 Αυγούστου 2018. Οι μισθοί είναι της πείνας, αφού κατρακύλησαν στα 200 ευρώ με την ισοτιμία και η τιμή των βασικών αγαθών έφτασε στα ύψη. Από την μια στιγμή στην άλλη η Τουρκία ζει μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, έναν εφιάλτη για τους πολίτες της που βγήκαν στους δρόμους με συνθήματα «Ερντογάν παραιτήσου», κάτι που έγινε trend και στο Twitter.

Το τουρκικό νόμισμα έφτασε σε νέο ιστορικό χαμηλό, με την ισοτιμία του έναντι του αμερικανικού δολαρίου να υποχωρεί σχεδόν στο 13:1, βυθίζοντας λίγο ακόμη πιο βαθιά τη χώρα στην οικονομική κρίση.

Το μεσημέρι, η τουρκική λίρα βρισκόταν στα τάρταρα, έχανε 15% και η ισοτιμία της έναντι του αμερικανικού δολαρίου ξεπέρασε για λίγο το επίπεδο 13,45:1. Έκλεισε με τη μεγαλύτερη πτώση από τη 10η Αυγούστου 2018.

Και όλα αυτά την επόμενη μέρα από τη διαβεβαίωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως η Τουρκία δεν θα αλλάξει νομισματική πολιτική, θα συνεχίσει να «αντιστέκεται στις πιέσεις» εκείνων που πιέζουν για αύξηση των επιτοκίων. Όσο κι αν δείχνει αισιόδοξος ο τούρκος Πρόεδρος, ο κόσμος της γειτονικής χώρας αισθάνεται μεγάλη ανασφάλεια.

Και πως να μην νιώθει έτσι όταν με τον πληθωρισμό σχεδόν στο 20% εισαγωγές ακριβαίνουν. Και αυτό σημαίνει ότι ακριβαίνουν βασικά προϊόντα. Οι Τούρκοι πλέον υπολογίζουν και το παραμικρό κόστος και δίνουν αγώνα για να βγάλουν την εβδομάδα.

Ήδη, για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, το κόστος ζωής είναι αβάσταχτο. Ορισμένοι προσπαθούν να αποταμιεύσουν ποσά σε χρυσό.

sokak protesto manset 1

Σε ό,τι αφορά τον Τούρκο μισθωτό υπάλληλο, ο καθαρός κατώτερος μισθός συρρικνώθηκε από τα 380 δολάρια (σχεδόν 338 ευρώ) τον Ιανουάριο στα 224 δολάρια (199 ευρώ) χθες, στην ισοτιμία της ημέρας.

Στα social media, τα hashtags που κυριαρχούν μεταξύ των χρηστών στην Τουρκία είναι αρκετά ενδεικτικοί του κλίματος: «Βυθιζόμαστε», «κυβέρνηση παραιτήσου», «Ερντογάν παραιτήσου», «Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα».

Στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ, έμποροι έκαψαν ψεύτικα δολάρια στον δρόμο. «Δεν μπορούμε να κλείσουμε μάτι, δεν ξέρουμε ποιο είναι το μέλλον μας», είπε ένας.

Αρκετοί εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι λένε πως με το που θα πάρουν τον μισθό ή τη σύνταξή τους, μετατρέπουν αμέσως το ποσό σε συνάλλαγμα. Ο Εμιρχάν Μετίν, 28 ετών, δικηγόρος, εξηγεί πως το κάνει «για να έχει κάποιο νόημα» κάθε υπολογισμός του. «Είναι σχεδόν αδύνατο να συγκεντρωθώ ή να μιλήσω για οτιδήποτε άλλο» πέρα από την οικονομική κρίση, προσθέτει.

«Βλέπουμε καθαρά το παιγνίδι ορισμένων με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, με τα νομίσματα, με τα επιτόκια, με τις αυξήσεις τιμών» δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τόνισε πως βλέπει συνομωσία εναντίον της τουρκικής οικονομίας.

Αυτή η τοποθέτηση – καταγγελία συνέβαλε στην κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος μερικές ώρες αργότερα.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει πως τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν.

Τα πιο σημαντικά