Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΤουρκία: «Κανένας δεν φοβάται τους Έλληνες» - Τι λέει o σύμβουλος Εξωτερικής...

Τουρκία: «Κανένας δεν φοβάται τους Έλληνες» – Τι λέει o σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του τουρκικού ΥΠΕΞ

Νέο λάδι στη φωτιά από τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του τουρκικού ΥΠΕΞ

Για τα ελληνοτουρκικά και την αυξανόμενη ένταση μίλησε στο OPEN ο διεθνολόγος και σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χουσεΐν Μπαγκτσί, ο οποίος δεν πτοήθηκε από το γεγονός ότι μιλούσε σε ελληνικό ΜΜΕ και ήταν ξεκάθαρα προκλητικός.

Αναφέρθηκε και στο casus belli, αλλά και στα αμερικανικά F-16 για τα οποία δήλωσε αισιόδοξος, ενώ σχολίασε πως «κανένας δεν φοβάται τους Έλληνες»!

Είπε χαρακτηριστικά: «Η διάθεση του Αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας εδώ είναι ότι οι Τούρκοι δεν φοβούνται τους Έλληνες, έχουμε χιλιάδες στρατιώτες, μαχητικά αεροσκάφη, τανκς. Κανένας δεν φοβάται τους Έλληνες».

Ένα «θερμό» επεισόδιο στα ύδατα ή στους αιθέρες του Αιγαίου θα προκαλούσε περισσότερες δυσκολίες στην Ελλάδα, υποστήριξε ο Μπαγκτσί, «γιατί οι Τούρκοι μετά από όλες αυτές τις επιτυχίες στη Βόρεια Συρία, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, είναι πάρα πολύ καλά εκπαιδευμένοι στον αέρα, στη θάλασσα και στην ξηρά».

Για τα ελληνικά νησιά, ο Τούρκος σύμβουλος ανέφερε ξανά το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης: «Η ελληνική πλευρά αποδέχτηκε το 1924, όπως και το 1947 ότι αυτά τα νησιά δεν πρέπει να είναι οχυρωμένα. Οπότε κάθε κίνηση από την ελληνική πλευρά να εξοπλίσει αυτά τα νησιά που είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, φυσικά και από την τουρκική πλευρά θα λάβει την απάντηση. Αυτή τη περίοδο, αυτό το ζήτημα είναι και πάλι καυτό».

Υπενθύμισε ότι το casus belli είναι υπαρκτό και σε ισχύ, ως μια προειδοποίηση στην Αθήνα: «To Casus Belli, η απειλή πολέμου είναι πραγματική, αν η Ελλάδα επιχειρήσει να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν θα επεκτείνει ούτε τώρα ούτε στο μέλλον τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. Αυτό δεν είναι δυνατό να συμβεί. Αυτό είναι το casus belli. Τώρα στο αν οι Τούρκοι ή οι Έλληνες απειλούν. Αυτός σχετίζεται από ποια πλευρά το βλέπεις. Από τη δική σου πλευρά οι Τούρκοι απειλούν, από τη δική μας πλευρά ότι λένε οι Έλληνες δεν είναι αποδεκτό».

Τέλος, ερωτώμενος για το ζήτημα των F-16 που θέλει η Τουρκία από τις ΗΠΑ, ο Χουσεΐν Μπαγκτσί σχολίασε: «Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, ο κ. Φλέικ μας είπε ότι οι προσδοκίες μας για το πρόγραμμα των F-16 θα ικανοποιηθούν. Η τουρκική πλευρά προσπαθεί να πάρει όσα περισσότερα συστήματα μπορεί για τα F-16 που ήδη έχει και η Ελλάδα δεν μπορεί να την εμποδίσει. Είναι μια τεράστια αγορά».

Τα πιο σημαντικά