Η τουρκική πόλη όπου οι φτωχοί ποτέ δεν πεινάνε

28 Σεπτεμβρίου, 20177:19 ΜΜ

Το Karakocan, 70 λεπτά με το αυτοκίνητο βόρεια του κέντρου της επαρχίας Elazig, έχει προσελκύσει την προσοχή τα τελευταία χρόνια για την παράδοσή του να προσφέρει δωρεάν φαγητό σε όσους έχουν ανάγκη. Για τους ντόπιους, το έθιμο δεν είναι παρά ένας τρόπος για να εκπληρώσουν την κοινωνική τους ευθύνη και να βοηθήσουν τους λιγότερο τυχερούς.

perierga.gr - Η τουρκική πόλη όπου οι φτωχοί ποτέ δεν πεινάνε

Ο Mehmet Ozturk, 55 ετών, ιδιοκτήτης και διευθυντής ενός από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια του Karakocan για σχεδόν 35 χρόνια, λέει ότι κρατά πάντα τουλάχιστον τρία τραπέζια για όσους έχουν ανάγκη, ακόμα και κατά την ώρα αιχμής ή όταν το φαγητό του είναι περιορισμένο. Κάθε μέρα, ο Ozturk λέει ότι τουλάχιστον 15 άτομα έρχονται στο εστιατόριο για να λάβουν ένα δωρεάν γεύμα. Σύμφωνα με τους κατοίκους, περίπου 100 άνθρωποι τρώνε δωρεάν κάθε μέρα σε ολόκληρη την πόλη, η οποία κατοικείται από περίπου 28.000 άτομα, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές.

perierga.gr - Η τουρκική πόλη όπου οι φτωχοί ποτέ δεν πεινάνε

Σύμφωνα με τους κατοίκους, η παράδοση ξεκίνησε αρχικά στη δεκαετία του 1940 στο εστιατόριο Merkez, ένα από τα πρώτα της πόλης, όταν οι πρώην ιδιοκτήτες άρχισαν να προσφέρουν δωρεάν γεύματα κάθε μέρα σε όσους είχαν ανάγκη. Η πρακτική αυτή υιοθετήθηκε γρήγορα κι από άλλα εστιατόρια στην περιοχή.

perierga.gr - Η τουρκική πόλη όπου οι φτωχοί ποτέ δεν πεινάνε

Υπάρχουν περίπου πέντε μεγάλα εστιατόρια στο γραφικό και ζωντανό κέντρο της πόλης και το καθένα τιμά αυτή την φιλανθρωπική παράδοση. Τα άτομα που λαμβάνουν δωρεάν φαγητό είναι τακτικά, γνωστά πρόσωπα που επισκέπτονται τα εστιατόρια, λαμβάνοντας τουλάχιστον δύο γεύματα τη μέρα. Οι ντόπιοι πιστεύουν -και καλλιεργούν αυτήν τη φιλοσοφία- ότι όταν βοηθάς κάποιον αυτό θα γυρίσει σ’ εσένα με κάθε τρόπο – όσο περισσότερο δίνετε τόσο περισσότερο θα λάβετε.

[middleeasteye] [perierga]

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News