Η Τουρκία απαγόρευσε για δεύτερη φορά το Gay Pride στην Κωνσταντινούπολη

24 Ιουνίου, 2017 4:54 ΜΜ
More videos

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης απαγόρευσε την παρέλαση υπερηφάνειας των ομοφυλόφιλων και των διεμφυλικών, η οποία είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί αύριο στην τουρκική πόλη.

Ο κυβερνήτης επικαλέστηκε λόγους ασφάλειας για την πραγματοποίηση της παρέλασης, μετά τις απειλές μιας υπερεθνικιστικής ομάδας.

Πρόκειται για την δεύτερη χρονικά απαγόρευσης της αναφερόμενης παρέλασης, που περιγράφονταν ως η μεγαλύτερη στον μουσουλμανικό κόσμο.

Οι διοργανωτές της παρέλασης δήλωσαν ότι θα συζητήσουν την αντίδρασή τους, αργότερα σήμερα.

Κάθε χρόνο από το 2003 γίνεται στην Τουρκία η παρέλαση των ομοφυλόφιλων, που έχει γίνει ευρύτερα γνωστή σε όλο τον κόσμο ως «gay pride». Όμως, οι αρχές στην Κωνσταντινούπολη απαγόρευσαν να γίνει και πάλι η φετινή παρέλαση που είχε προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα.


Πέρσι μάλιστα  η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης διέλυσε το απόγευμα της 19ης Ιουνίου μια ομάδα περίπου 50 ατόμων της κοινότητας LGBT (ομοφυλόφιλοι, λεσβίες και διαφυλικά άτομα), που προσπάθησαν να παρελάσουν, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και γκλομπς.

Περισσότεροι από 300 αστυνομικοί με εξαρτύσεις και υποστηριζόμενοι από αντλίες νερού αναπτύχθηκαν κατά μήκος των γύρω δρόμων και επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους με ιδιαίτερη αγριότητα.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης είχε εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται οι εκδηλώσεις που είχε ζητήσει η κοινότητα των LGBT για λόγους ασφαλείας και δημόσιας τάξης. Το 2015 η αστυνομία είχε, επίσης, επέμβει με δακρυγόνα και διέλυσε την «gay pride» στην Κωνσταντινούπολη.

[reuters] [n247]