Το Βέλγιο θα δώσει 222 εκατομμύρια ευρώ από τόκους στην Ελλάδα

28 Αυγούστου, 2018 6:19 ΜΜ
More videos

Σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο, η απόδοση των εν λόγω κερδών στην Ελλάδα τελεί υπό την αίρεση ότι η χώρα θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

Ότι το Βέλγιο θα καταβάλλει στην Ελλάδα συνολικά 221,8 εκατομμύρια ευρώ τα οποία προέρχονται από τόκους που έλαβε από τα ελληνικά ομόλογα, αναφέρει σημερινό, ανυπόγραφο, δημοσίευμα της L’ Echo υπό τον τίτλο «Το Βέλγιο θα επιστρέψει 222 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα». Παρόμοια δημοσιεύματα υπάρχουν και σε άλλες βελγικές εφημερίδες, όπως οι La Libre, Le Soir και De Standaard.

Στα δημοσιεύματα σημειώνεται ειδικότερα ότι οι χώρες της Ευρωζώνης συμφώνησαν τον Ιούνιο να επιστρέψουν, υπό όρους, στην Ελλάδα τα κέρδη που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζές τους από τα ελληνικά ομόλογα, με το σκεπτικό ότι «κανείς δεν θέλει να αποκομίσει κέρδη από την ελληνική κρίση», όπως διευκρίνισε το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι μεσούσης της κρίσης το 2010, η ΕΚΤ είχε προχωρήσει σε επαναγορά ελληνικού δημόσιου χρέους, κάτι που επέτρεψε στο ευρωσύστημα (ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες) να πραγματοποιήσουν κέρδη. Στο Eurogroup της 22ης Ιουνίου όμως, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν να αποδώσουν αυτά τα κέρδη στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος χρηματοδότησης της χώρας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εν λόγω επιστροφές θα γίνονται μέσω του ΕΜΣ τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο κάθε χρονιάς αρχής γενομένης από το 2018 και θα διαρκέσουν μέχρι το 2022.

Η εφημερίδα εξάλλου αναφέρει ότι πληροφορήθηκε τις λεπτομέρειες για το ακριβές ποσό που θα δοθεί στην Ελλάδα από το βελγικό υπουργείο Οικονομικών. Καταλήγοντας, η εφημερίδα σημειώνει ότι η απόδοση των εν λόγω κερδών στην Ελλάδα τελεί υπό την αίρεση ότι η χώρα θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

[lecho]