Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΤο βακτήριο που απειλεί την ελαιοπαραγωγή της Ελλάδας - Δεν υπάρχει θεραπεία

Το βακτήριο που απειλεί την ελαιοπαραγωγή της Ελλάδας – Δεν υπάρχει θεραπεία

Μέχρι και αφανισμό ολόκληρων επαρχιών από τον ελαιοκομικό χάρτη μπορεί να προκαλέσει ενδεχόμενη έλευση του βακτηρίου «Xylella fastidiosa» στην Ελλάδα.

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Εισαγωγέων και Εξαγωγέων Φυτικού Υλικού (ΕΣΕΕΦΥ)  προειδοποιεί πως αν η Xylella περάσει τα σύνορα της χώρας μας, «τότε θα αλλάξει συνολικά η μορφή της γεωργίας και ακόμη περισσότεροι Έλληνες θα οδηγηθούν στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας».

Παράλληλα, ο ΕΣΕΕΦΥ χαρακτηρίζει ανυπολόγιστη τη ζημιά που θα προέκυπτε αν επαληθευόταν αυτό το σενάριο και προσθέτει ότι η Ελλάδα αποτελεί το μοναδικό ευρωπαϊκό μεσογειακό κράτος καθαρό από Xylella. Ζητά δε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων “για την προστασία όλων μας”.

Όπως υπογραμμίζει σε σημερινή του ανακοίνωση ο ΕΣΕΕΦΥ, σε περίπτωση εμφάνισης του βακτηρίου σε ένα σημείο, «αμέσως δεσμεύεται η παραγωγή σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων, καταστρέφοντας όχι μόνο τους επαγγελματίες παραγωγούς, αλλά χωριά ολόκληρα. Η ελαιοπαραγωγή της χώρας συμβάλλει στο ΑΕΠ με 2 δισ. ευρώ, ενώ η αμπελουργία, η ανθοκομία και οι υπόλοιπες δενδροκομικές καλλιέργειες που μπορεί να προσβληθούν με 1 δισ. ευρώ».

Στο πλαίσιο αυτό, ο σύνδεσμος ζητά τον άμεσο έλεγχο όλων των εν δυνάμει ξενιστών στις πύλες εισόδου της χώρας, σημειώνοντας ότι το «βακτήριο εμφανίζει αυξημένες πιθανότητες να έρθει από λιμάνι».

Όπως διευκρινίζει, πρακτικά αυτό δίνει χρόνο στις αρχές της χώρας να αναμένουν την έλευση του κάθε καραβιού που μεταφέρει φορτηγά με φυτικό υλικό και να το ελέγχουν για να διαπιστώνουν την υγεία του φορτίου. Για να γίνει αυτό εφικτό χρειάζονται περισσότεροι φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές με ευέλικτο ωράριο και υποστήριξη, ώστε να εκτελέσουν ανεμπόδιστα το καθήκον τους. Η χώρα μας εκπαιδεύει εξαιρετικούς γεωπόνους, ας τους δώσουμε τη δυνατότητα να μας προστατεύσουν.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον σύνδεσμο, είναι απαραίτητος ο έλεγχος των ατόμων που έχουν δυνατότητα να εισάγουν φυτικό υλικό στη χώρα, ενώ θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές να επιθεωρούν και κήπους. Το βακτήριο μεταδίδεται με πολλά φυτά κηποτεχνίας άμεσα και εύκολα” υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο σύνδεσμος.

Όπως εξηγεί, «αυτή τη στιγμή, ο κάθε φυτωριούχος ελέγχεται τακτικά από τις αντίστοιχες υπηρεσίες, φέρει ειδικές άδειες και είναι πιστοποιημένος να παράγει, δυστυχώς όμως, επιτρέπεται η αγορά φυτών και σε μη πιστοποιημένους επαγγελματίες που λόγω κενού στην νομοθεσία δεν επιτρέπεται να ελεγχθούν ποτέ».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΣΕΕΦΥ σημειώνει ότι σε πολλούς κήπους και έργα πρασίνου «έχει παρατηρηθεί ο κατασκευαστής να φέρνει φυτά από το εξωτερικό, και καθώς στερείται αδειών, οι αρχές δεν έχουν αρμοδιότητα να επιθεωρήσουν το φορτίο. Τα φυτά δεν τοποθετούνται σε πιστοποιημένη μονάδα, αλλά απευθείας στο έδαφος και μπορούν να μολύνουν τη χώρα. Εξοικονομώντας λίγα χρήματα για έναν κήπο διακινδυνεύουμε να κοστίσουμε 3 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ μας».

Περαιτέρω, σύμφωνα με τον σύνδεσμο είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για την πιστοποίηση και εκπαίδευση των γεωπόνων των φυτωρίων και θέσπιση Ελληνικού Σήματος ποιότητας.

Ετσι γίνεται ένα φυτό που το έχει προσβάλλει το βακτήριο Xylella fastidiosa, φωτογραφία: wikipedia Ετσι γίνεται ένα φυτό που το έχει προσβάλλει το βακτήριο Xylella fastidiosa, φωτογραφία: wikipedia

Η απουσία Xylella στην Ελλάδα είναι σύμφωνα με τον ΕΣΕΕΦΥ, ένα μεγάλο «ατού για εξαγωγές, καθώς είμαστε οι μόνοι που με ασφάλεια μπορούν να παράξουν 100% υγιές υλικό, τη στιγμή που οι εργολάβοι πρασίνου της Ευρώπης το έχουν ανάγκη. Ας το εκμεταλλευτούμε και ας το διαφημίσουμε τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων».

Υπενθυμίζεται ότι το 2013 εισέβαλλε στην Μεσόγειο η Xylella fastidiosa, ένα βακτήριο που καταστρέφει τις ελιές, τα αμπέλια, τις πικροδάφνες και περισσότερα από 500 είδη φυτών ακόμα. Μεταφέρεται εξαιρετικά γρήγορα με έντομα και δεν υπάρχει καμία θεραπεία για την αντιμετώπισή του. Αρχικά βρέθηκε στην Ιταλία, μετά στη Γαλλία, στη Γερμανία και γρήγορα και στην Ισπανία καταστρέφοντας χιλιάδες ελαιόδεντρα, διαλύοντας οικονομικά ολόκληρες τοπικές κοινωνίες. Πρόσφατα δε, ολόκληρο το Βέλγιο τέθηκε σε καραντίνα, καθώς μολυσμένα φυτά ελιάς από δύο διαφορετικές περιοχές της Ισπανίας εισήλθαν στη χώρα με επίσημα φυτοϋγειονομικά έγγραφα.

Τα πιο σημαντικά