Το τολμά ο Αλέξης Τσίπρας: Η πρόταση για το ρεύμα που θα αλλάξει τα δεδομένα στις ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων

17 Σεπτεμβρίου, 2022 7:46 ΜΜ
More videos

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά με τη σειρά του στη Θεσσαλονίκη και την 86η ΔΕΘ, πραγματοποιώντας ένα λόγο περί «προοδευτικής κυβέρνησης» με σαφείς προτεραιότητες.

Πρόθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι με το πρόγραμμα αυτό να εκφράσει την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας (εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, γυναίκες και νέα γενιά) και να αποτελέσει την εναλλακτική σε μία παραπαίουσα κυβέρνηση που εκπροσωπεί με την πολιτική της τα συμφέροντα των λίγων, όπως οι ίδιοι διαδίδουν, τη στιγμή που έρχονται σκληρά μέτρα για το ρεύμα. Άλλωστε είναι δεδομένο πως η 86η ΔΕΘ είναι η τελευταία πριν την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Οι εθνικές προτεραιότητες και ο υποψήφιος κυβερνητικός λόγος

Οι «6 Εθνικές Προτεραιότητες» στις οποίες αναμένεται να αναφερθεί ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονική θα είναι οι εξής:

  • Πριν από όλα η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας. Θα παραθέσει μέτρα που θα οδηγήσουν σε άμεση μείωση των λογαριασμών μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Έτσι αντίστοιχα θα υπάρξει μείωση των τιμών τόσο στα τρόφιμα όσο και στα καύσιμα.
  • Ενισχύσεις του εισοδήματος και δίκαιη φορολογία για μισθωτούς συνταξιούχους, εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες.
  • Να στηριχθεί το κοινωνικό κράτος, με την επαναφορά δικαιωμάτων στην εργασία, την ισχυροποίηση του ΕΣΥ, κοινωνικές πολιτικές για ΑΜΕΑ και γερή θεμελίωση της δημόσιας Παιδείας.
  • Έμφαση στην παραγωγική ανασύγκρότηση της χώρας. Με ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής προϊόντων, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την στήριξη της ιδιοπαραγωγής ενέργειας. Επίσης την εκπόνηση στοχευμένων προγραμμάτων ενίσχυσης για του Δήμους, τις μικρές επιχειρήσεις, τους αγρότες και την βιομηχανία. Επίσης την ύπαρξη δημόσιου πυλώνα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
  • Μεταρρυθμίσεις στην Δικαιοσύνη και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για ένα ισχυρό δημοκρατικό κράτος.
  • Ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης του δημογραφικού ζητήματος που θα περιλαμβάνει στήριξη της εργαζόμενης γυναίκας, κοινωνικές πολιτικές για το παιδί, ειδικό πρόγραμμα για την στεγαστική κρίση και πλαίσιο για την ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των προτάσεων και των μέτρων που θα ανακοινωθούν από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι είναι κοστολογημένα. Όσον αφορά τους πόρους αυτοί θα προέρχονται και θα προκύπτουν αφενός από τους κοινοτικούς και εθνικούς πόρους αλλά και από την ανακατεύθυνση του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2021-2027. Επίσης τμήμα της χρηματοδότησης θα βασιστεί σε σημαντικές διαρθρωτικές και θεσμικές τομές.

Σε κοινωνικό επίπεδο στόχος των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα θα είναι η διαμόρφωση μιας καινούργιας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και του πολίτες, σε μία περίοδο κρίσης συνολικά του πολιτικού σκηνικού. Στο πρόγραμμα άλλωστε θα περιλαμβάνεται ένα ευρύ πλέγμα αποκατάστασης των αδικιών που έχει υποστεί η λεγόμενη «μεσαία τάξη».

Μια από τις λέξεις που αναμένεται να «διαπνέει» το σύνολο των θέσεων που θα εκφράσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η λέξη «Δικαιοσύνη». Η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι η ελληνική κοινωνία μετά από 3 χρόνια διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, «διψά» για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς της, αλλά και στους θεσμούς. Στην οικονομία αυτή η βούληση θα εκφραστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ με μέτρα αντιμετώπισης των ανισοτήτων και την φορολογική δικαιοσύνη. Στα ζητήματα της λειτουργίας του κράτους και των θεσμών με την αποκατάσταση της δημοκρατικής κανονικότητας, που ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι έχει διασαλευθεί σε ακραίο βαθμό. Κάτι που διαφάνηκε και με το Σκάνδαλο των Υποκλοπών. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί άλλωστε εκτενώς και στο συγκεκριμένο ζήτημα. Κυρίως από την οπτική της ανάδειξης των παρακρατικών πρακτικών που δείχνουν τη πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την διαμόρφωση ενός συντηρητικού καθεστώτος. Ακόμη και αν αυτό απαιτεί καταστρατήγηση του Συντάγματος.

Πεποίθηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το «ξεδίπλωμα» του κυβερνητικού προγράμματος από τον Αλέξη Τσίπρα θα πείσει τόσο για την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει την διακυβέρνηση όσο και στο να δώσει διέξοδο από την λογική του … «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει». Την φράση του Στέλιου Πέτσα που η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως εκφράζει την πραγματική αντίληψη της σημερινής κυβέρνησης για τα προβλήματα του πολίτη.