Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΤο «τέλος της πανδημίας» με υπογραφή Μελόνι

Το «τέλος της πανδημίας» με υπογραφή Μελόνι

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ετοιμάζεται να αλλάξει ριζικά την αντιμετώπιση της πανδημίας κορωνοϊού στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τα ιταλικά Μέσα ενημέρωσης πρόκειται να «παγώσουν» τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε ανεμβολίαστους πολίτες άνω των πενήντα ετών.

Κάτι που σημαίνει, ουσιαστικά, ότι τα πρόστιμα αυτά -ύψους εκατό ευρώ κατ’ άτομο- πιθανότατα δεν θα πληρωθούν ποτέ.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Ρώμης ετοιμάζεται να επιτρέψει σε ανεμβολίαστους γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό να επιστρέψουν στις θέσεις τους, ενώ βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα μέχρι τέλος του χρόνου.

Επισήμα ο λόγος που επικαλείται το ιταλικό υπουργείο Υγείας της Ρώμης είναι η έλλειψη ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού.

Στην πραγματικότητα όμως, η Τζόρτζια Μελόνι σύμφωνα με πολλούς αναλυτές δείχνει να θέλει να στείλει το μήνυμα ότι απορρίπτει την γραμμή πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό, την οποία υιοθέτησε αρχικά η κυβέρνηση Κόντε και αμέσως μετά εκείνη του Μάριο Ντράγκι.

Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, ώστε υπάρχει η πιθανότητα να καταργηθεί ακόμη και η χρήση της προστατευτικής μάσκας στα νοσοκομεία, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά πλέον στην εμβολιαστική εκστρατεία κατά του κορωνοϊού.

«Στην Ιταλία υιοθετήσαμε τα αυστηρότερα μέτρα σε σχέση με ολόκληρη τη Δύση και περιορίσαμε σημαντικά τις ατομικές και οικονομικές ελευθερίες.

»Ωστόσο στη χώρα μας καταγράφηκαν από τους υψηλότερους αριθμούς θανάτων», τόνισε η Μελόνι.

Η κυβέρνησή της μάλιστα ετοιμάζεται να δημιουργήσει εξεταστική επιτροπή στο κοινοβούλιο με στόχο την απόδοση ευθυνών για την διαχείριση της πανδημίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, προειδοποιεί όμως ότι «ο κορωνοϊός ακόμη δεν ηττήθηκε.

»Συνεχίζει να χρειάζεται προσοχή και αίσθημα ευθύνης».

Παρά το ότι «τα χειρότερα μπορεί να βρίσκονται πίσω μας», ο Ιταλός πρόεδρος επεσήμανε ξεκάθαρα ότι «το δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να συνεχίσει να προστατεύει τους ασθενέστερους πολίτες, τους ηλικιωμένους, όσους υποφέρουν από χρόνια νοσήματα».

Και στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος, βρίσκονται πολλοί καθηγητές λοιμωξιολογίας, όπως ο Ρομπέρτο Μπουριόνι, ο οποίος, παρεμβαίνοντας σε εκπομπή της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, τόνισε ότι «το γεγονός ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί οφείλεται κυρίως στην καθοριστική βοήθεια των εμβολίων, ας μην κάνουμε ότι το ξεχνάμε.

»Σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία μάλιστα, η χρήση μάσκας παραμένει περισσότερο από απαραίτητη».

Τα πιο σημαντικά