Το στοματικó σεξ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του λαιμού – Πού οφείλεται

27 Απριλίου, 202312:40 ΠΜ
More videos

Μια «επιδημία» καρκίνου του λαιμού φέρεται να είναι σε έξαρση στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, με τους ειδικούς να στρέφουν το βλέμμα στο στοματικό σεξ και στο κατά πόσο ευθύνεται για το φαινόμενο.

Ο Δρ Hisham Mehanna, από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου, σημείωσε ότι το 70% των περιπτώσεων καρκίνου του λαιμού προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), έναν συνήθως αβλαβή ιό που μεταδίδεται σεξουαλικά και έχει συνδεθεί με πολλαπλές μορφές καρκίνου.

Η Δρ Mehanna εξήγησε ότι τα άτομα που υπόκεινται σε στοματικό σεξ με πολλαπλούς συντρόφους, κινδυνεύουν έως και εννέα φορές περισσότερο να προσβληθούν από καρκίνο του λαιμού, σε περίπτωση επαφής με μολυσμένο άτομο.

Ο επιστήμονας επεσήμανε μιλώντας στο The Conversation: «Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, υπήρξε μια ταχεία αύξηση του καρκίνου του λαιμού στη Δύση, σε βαθμό που ορισμένοι τον αποκαλούσαν «επιδημία».

«Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε έναν συγκεκριμένο τύπο καρκίνου του λαιμού που ονομάζεται στοματοφαρυγγικός καρκίνος». Ο στοματοφαρυγγικός καρκίνος είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του λαιμού. Εμφανίζεται στις αμυγδαλές και στο πίσω μέρος του λαιμού.

Οι γιατροί θεωρούν ότι η μόλυνση από τον ιό HPV είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.

Ο Δρ Mehanna συνέχισε: «Ο HPV μεταδίδεται σεξουαλικά. Για τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα, ο κύριος παράγοντας κινδύνου είναι ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων σε όλη τη διάρκεια της ζωής, ειδικά όσον αφορά το στοματικό σεξ.

«Όσοι έχουν εφαρμόσει στοματικό σεξ με έξι ή περισσότερους συντρόφους στη ζωή τους έχουν 8,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στοματοφαρυγγικό καρκίνο από εκείνους που δεν το κάνουν».

Ο αριθμός των περιπτώσεων αυξάνεται, ωστόσο, έως και 1,3% ετησίως στις γυναίκες και 2,8% στους άνδρες, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία .

Σημειώνεται, ότι περισσότερες από 50.000 περιπτώσεις καρκίνου του στόματος ή του στοματοφαρυγγικού καρκίνου διαγιγνώσκονται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, προκαλώντας περισσότερους από 10.000 θανάτους ετησίως.

Υπάρχει ένα εμβόλιο για τον HPV, αλλά μόνο το 54% των Αμερικανών το έχει λάβει – ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 80& τοις εκατό που πιστεύεται ότι είναι ένα ποσοστό – όριο για την ασφάλεια του πληθυσμού.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News