Το σημάδι που παρατήρησε πάνω στο κέρατο ενός ρινόκερου έσωσε το είδος του.

3 Αυγούστου, 2015 3:34 ΠΜ
More videos

Το παράνομο κυνήγι άγριων ζώων έχει δει το φως της δημοσιότητας τελευταία λόγω του τραγικού περιστατικού με το θάνατο του  λιονταριού Cecil , το διάσημο αγαπημένο λιοντάρι που σκοτώθηκε βάναυσα από τον Αμερικανό οδοντίατρο Walter Palmer. Ο Αμερικανός είναι αυτή τη στιγμή ο πιο μισητός άνθρωπος στη Γη και ένας διεθνής παρίας.

Ο θάνατος του λιονταριού προκάλεσε μεγάλη οργή και πολλοί αναρωτιούνται τι πρέπει να γίνει για να σταματήσει αυτό το κακό. Κάθε χρόνο χιλιάδες ζώα σκοτώνονται παράνομα στην Αφρική με αποτέλεσμα πολλά είδη ζώων να κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Ένα ζώο που πραγματικά βρίσκεται στα όρια της εξαφάνισης είναι  ο Ρινόκερος. Τα μεγαλόσωμα αυτά χορτοφάγα σκοτώνονται από τους λαθροκυνηγούς για να πουλήσουν τα κέρατά τους,κυρίως στη μαύρη αγορά της Ασίας, σε αστρονομικά ποσά που ξεπερνούν ακόμη και την τιμή του χρυσού. ‘Κάθε 6 ώρες σκοτώνεται και ένας ρινόκερος στην Αφρική’ αναφέρει ο Dr Paul O’Donoghue, επιστημονικός σύμβουλος στην μη κερδοσκοπική οργάνωση Protect. ‘Έπρεπε να κάνουμε κάτι για να προστατευτούν τα ζώα.’

Η μεγάλη επιθυμία να βοηθήσουν και ο κίνδυνος των ζώων να εξαφανιστούν έκαναν την οργάνωση αυτή να επινοήσει μια συσκευή με τα αρχικά RAPID (Real-Time Anti-Poaching Intelligence Device).Η συσκευή αυτή έξυπνης παρακολούθησης έχει κάμερα που προσαρμόζεται στο κέρατο του ρινόκερου αλλά και GPS καθώς και παρακολούθηση των παλμών της καρδιάς του. Η συσκευή δεν πληγώνει ούτε επηρεάζει αρνητικά το ζώο.

Εάν η καρδιά ενός ρινόκερου αρχίζει να να χτυπά γρήγορα ή ξαφνικά σταματήσει να ακούγεται, οι φροντιστές τους ανοίγοντας το μόνιτορ,  βλέπουν τι συμβαίνει. Με το GPS εντοπίζεται η τοποθεσία και σε δέκα λεπτά με το ελικόπτερο βρίσκονται στο σημείο.

Ιδανικά, αυτό θα αποθάρρυνε τους λαθροκυνηγούς από το να κάνουν κακό στους ρινόκερους αφού η πιθανότητα να συλληφθούν θα ήταν μεγάλη. Μέχρι τώρα οι λαθροκυνηγοί δρούσαν ανενόχλητοι σκοτώνοντας όχι έναν, αλλά 10 και 15  ρινόκερους μαζί περνώντας αρκετές νύχτες κυνηγώντας τους στα πάρκα.

Με το RAPID σε ισχύ τώρα, όταν κάποιος ρινόκερος χτυπηθεί ή τραυματιστεί δίνεται σήμα αμέσως και οι φροντιστές σπεύδουν να βρεθούν κοντά του. Έτσι, μπορούν να πιάσουν ευκολότερα τους παράνομους δολοφόνους επί τόπου και να τους εμποδίσουν να σκοτώσουν ακόμη περισσότερους ρινόκερους.

Είναι μια λύση στο τραγικό και βάρβαρο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ρινόκεροι. Εάν το παράνομο κυνήγι δεν σταματήσει ή δεν ανακοπεί, τότε οι ρινόκεροι θα εκλείψουν εντός της δεκαετίας. Ελπίζουμε πως οι κάμερες θα ενεργήσουν αποτρεπτικά και οι ρινόκεροι θα μπορέσουν να αναρρώσουν με τον χρόνο.