Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024
ΕλλάδαΤο σχέδιο για νέο lockdown για εξοικονόμηση ενέργειας

Το σχέδιο για νέο lockdown για εξοικονόμηση ενέργειας

Συναγερμός έχει σημάνει για την ενέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ εκπονείται ήδη σχέδιο έκτακτης ανάγκης απο την Κομισιόν. Έλληνες και Ευρωπαίοι σκέπτονται ήδη τι θα κάνουν με τα νέα μέτρα, ακόμη και με lockdown με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, που μπορούν να ανατρέψουν την καθημερινότητα τους. 

Κοινή χρήση αυτοκινήτου 

Οδηγός ΙΧ στην Καλλιθέα δηλώνει στην κάμερα του Star ότι ήδη μετακινούνται με ένα αυτοκίνητο  3  έως 4 άτομα για να πάνε στις δουλειές τους. .

Η πρακτική που ακολουθεί ο συγκεκριμένος οδηγός, δηλαδή ο περιορισμός στις μετακινήσεις και η κοινή χρήση αυτοκινήτου, περιλαμβάνεται στις προτάσεις της Κομισιόν.  Με τον τρόπο αυτό θα εξοικοινομηθούν 470.000 βαρέλια πετρελαίου.

Ποδήλατο αντί ΙΧ 

Η σκέψη της ΕΕ είναι «αφήστε το αυτοκίνητο και πάρτε το ποδήλατο», ως μια λύση για την αποφυγή του ενεργειακού black out. Πόσο εύκολο όμως είναι αυτό στην Ελλάδα;

Πολίτες δηλώνουν ότι είναι εύκολο, αρκεί να υπάρχουν αρκετοί ποδηλατόδρομοι στους οποίους να μπορούν να κάνουν άφοβα ποδήλατο  χωρίς να κινδυνεύουν να τους χτυπήσει κάποιο αυτοκίνητο. Σήμερα υπάρχουν ελάχιστοι…

Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα 

Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις σημαίνει 380.000 βαρέλια πετρέλαιο λιγότερα στην ΕΕ, ενώ η κυκλοφορία με το σύστημα «μονά- ζυγά» στις πόλεις εξοικονομεί 210.000 βαρέλια πετρέλαιο.

627bf547d4285

Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στα μέτρα για την ενέργεια

Στους 26 βαθμούς τα κλιματιστικά 

Απαγορευτικό μπαίνει και στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του κλιματιστικού: Σταθερά στους 26 βαθμούς το καλοκαίρι, που είναι μια ακόμα λύση για εξοικονόμηση ενέργειας,  σύμφωνα με το μοντέλο της Ιταλίας.  Στην Ελλάδα είναι δύσκολο όμως να συμφωνήσουν όλοι στην εφαρμογή του στους χώρους εργασίας.

627bf5048ea66

Μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας στα κλιματιστικά

Υποχρεωτική επαναφορά τηλεργασίας!

Επαναφορά και της τηλεργασίας έως τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 500.000 βαρελιών πετρελαίου, ενώ μια ημέρα τηλεργασίας ισοδυναμεί με 170.000 λιγότερα βαρέλια την ημέρα.

Το σχέδιο αυτό πάντως μπορεί να εφαρμοσθεί μόνο σε μια δραματική έλλειψη ενεργειακής τροφοδοσίας, δηλώνουν ειδικοί, όπως ο Θεόδωρος Τσακίρης, αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που επισημαίνει:

«Περιλαμβάνει μια δέσμη μέτρων περιστολής της κατανάλωσης ενέργειας, τα οποία δεν έχουμε δει παρά μόνο σε περιόδους ακραίας πανδημικής περιστολής  της επιδημικής δραστηριότητας».

Πώς αντιδρούν οι Ευρωπαίοι στο πακέτο των μέτρων

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Star από τις Βρυξέλλες Μαρία Ψαρά, επιφυλακτικοί  εμφανίζονται οι Βέλγοι απέναντι στις προτάσεις  της Κομισιόν και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει τις στρόφιγγες  του φυσικού αερίου και του πετρελαίου προς την Ευρώπη.

Η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης στις 18/5 και θα περιλαμβάνει όλες τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν το επόμενο διάστημα ώστε να αποφύγουμε ένα ενεργειακό μπλακ άουτ.

Τα πιο σημαντικά