Το πιο πρόωρο μωρό του κόσμου γιόρτασε τα πρώτα γενέθλια

12 Ιουνίου, 2021 10:20 ΠΜ
More videos

Το πιο πρόωρο μωρό του κόσμου γιόρτασε τα πρώτα γενέθλια

Η Beth και ο Rick Hutchinson από τις ΗΠΑ, υποδέχτηκαν τον γιο τους στις 5 Ιουνίου του 2020.

Δηλαδή αρκετά νωρίτερα από την ώρα που θα ολοκληρωνόταν η εγκυμοσύνη. Ήταν τόσο μικρός που μπορούσε να χωρέσει στην παλάμη των χεριών τους.

Ο μικρός ζύγιζε μόλις 340 γραμμάρια. Περίπου όσο ένα κουτάκι χυμός. Ή διαφορετικά το 1/10 του μέσου βάρους ενός τελειόμηνου νεογέννητου. Η πρόγνωση για το μικροσκοπικό προωράκι ήταν κάθε άλλο παρά αισιόδοξη.

Ο μικρός Ρίτσαρντ γεννήθηκε μόλις 21 εβδομάδων και 2 ημερών ενώ μια τελειόμηνη κύηση διαρκεί 40 εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι γεννήθηκε πρόωρος κατά 131 ημέρες!

4 μήνες νωρίτερα από την πιθανή ημερομηνία τοκετού – που ήταν στις 13 Οκτωβρίου του 2020 – υπήρξαν κάποιες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη της μαμάς. Οι γιατροί αποφάσισαν ότι έπρεπε να πάρουν το μωρό και από εκεί και πέρα να βάλουν τα δυνατά τους για να κάνουν ότι καλύτερο ήταν εφικτό.

Ο μικρός μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών (ΜΕΝΝ) στο νοσοκομείο παίδων της Μινεσότα στη Μινεάπολη. Εκεί οι γιατροί αισθάνθηκαν υποχρεωμένοι να προετοιμάσουν τους γονείς του για τα χειρότερα, αφού δεν έβλεπαν κάποια ελπίδα.

Ο νεογνολόγος που παρακολουθούσε το μωρό είπε ότι η ιατρική ομάδα του νοσοκομείου, έδωσε στους γονείς… 0% πιθανότητες επιβίωσης. Καμία δηλαδή.

Το πιο πρόωρο μωρό του κόσμου γιόρτασε τα πρώτα γενέθλια
Και όμως…
Στις 5 Ιουνίου του 2021 ο μικρός γιόρτασε τα πρώτα του γενέθλια. Το Guinness World Records τον αναγνώρισε επίσημα ως το πιο πρόωρο μωρό που επιβίωσε!

Αυτό ξεπερνά ένα προηγούμενο ρεκόρ το οποίο είχε ο Τζέιμς Έλγιν Γκιλ για σχεδόν τρεισήμισι δεκαετίες. Γεννήθηκε στις 20 Μαΐου του 1987 στον Καναδά, στις μόλις 21 εβδομάδες και 5 ημέρες. Ή αλλιώς πρόωρος κατά 128 ημέρες.

Η μαμά του πιο μικρού πρόωρου μωρού στον κόσμο, λέει ότι όλο αυτό της φαίνεται σαν να μην είναι αληθινό. Ότι εξακολουθεί να την εκπλήσσει το πόσο αγωνίζεται ο μικρός.

«Εξακολουθεί να μας εκπλήσσει. Αλλά είμαστε χαρούμενοι. Είναι ένας τρόπος να μπορούμε να μοιραστούμε την ιστορία του για να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για τις πρόωρες γεννήσεις».

Το πιο μικρό πρόωρο μωρό του κόσμου, γεννήθηκε εν μέσω της πανδημίας του Covid-19 και αυτό σήμαινε ακόμη μεγαλύτερος αγώνας. Και για τον μικρό και για τους γονείς. Αυτό σήμαινε ότι οι γονείς δεν μπορούσαν να διανυκτερεύσουν με τον μικρό. Ή να τους επιτραπεί να έχουν επαφές με τους δικούς τους για να τους βοηθήσουν έστω σε πρακτικά ζητήματα.

Η ώρα που ο μικρός επέστρεψε σπίτι

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2020, μετά από περισσότερο από μισό χρόνο στη ΜΕΝΝ, ήταν ξεκάθαρο ότι ο μικρός μπορούσε να φύγει από το νοσοκομείο και να επιστρέψει στο σπίτι.

Ήταν μια συναισθηματικά φορτισμένη μέρα όχι μόνο για την οικογένεια, αλλά και για όλη την ιατρική ομάδα που ήταν εκεί με τον Ρίτσαρντ σε κάθε βήμα.

«Η μέρα που ο Ρίτσαρντ έφυγε από τη ΜΕΝΝ ήταν μια τόσο ξεχωριστή μέρα. Θυμάμαι που τον πήρα αγκαλιά και απλά τον κράτησα με δάκρυα στα μάτια μου. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ήταν το ίδιο μικρό αγόρι που κάποτε ήταν τόσο αδύναμο, που φοβόμουν ότι δεν θα μπορούσε να επιβιώσει. Το ίδιο μικρό αγόρι που κάποτε χωρούσε στην παλάμη του χεριού μου. Με δέρμα τόσο διαφανές στο μικροσκοπικό του σώμα. Δεν μπορούσα παρά να τον αγκαλιάσω και να του πω πόσο υπερήφανος είμαι γι’ αυτόν!»

Αυτά ήταν τα συγκινητικά λόγια του νεογνολόγου της ομάδας γιατρών που τον παρακολουθούσαν.

«Μου έμαθε τι σημαίνει πραγματικά να είμαι ανθεκτικός. Και κάθε φορά που τον κοιτάζω, μου θυμίζει πόσο δυνατά και εκπληκτικά είναι όλα αυτά τα μικροσκοπικά όμορφα μωρά!»

Ο μικρός λοιπόν, αναγνωρίστηκε από το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες, ως το πιο μικρό πρόωρο μωρό που γεννήθηκε τόσο νωρίς και επιβίωσε.

Για ακόμη μια φορά, ότι και να πω είναι λίγο για τους μικρούς και μεγάλους μαχητές της προωρότητας.