Το χωριό της Τουρκίας που φυτρώνουν τα σπάνια μαύρα τριαντάφυλλα

15 Ιουνίου, 2016 11:35 ΜΜ
More videos

Το «χωριό με τα μαύρα τριαντάφυλλα» είναι μια μικρή αγροτική περιοχή, στην ανατολική όχθη του ποταμού Ευφράτη, στη νοτιοανατολική Τουρκία, 120 χιλιόμετρα από την πόλη Σανλιούρφα και 105 χλμ. από το Γκαζιαντέπ.
Το παραμυθένιο χωριό της Τουρκίας όπου φυτρώνουν τα σπάνια μαύρα τριαντάφυλλαΠρόκειται το χωριό Χαλφέτι, την παλιά ελληνική πόλη Ώριμα (Urima), το οποίο σήμερα είναι κατά το ήμισυ βυθισμένο στα νερά του Ευφράτη.
Το παραμυθένιο χωριό της Τουρκίας όπου φυτρώνουν τα σπάνια μαύρα τριαντάφυλλαΣτο Χαλφέτι, όπου σήμερα ζουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία Κούρδοι, φυτρώνουν τα σπάνιαμαύρα τριαντάφυλλα, γνωστά και ως τριαντάφυλλα Χαλφέτι.
Το παραμυθένιο χωριό της Τουρκίας όπου φυτρώνουν τα σπάνια μαύρα τριαντάφυλλαΈχουν μεν το ίδιο σχήμα με τα κοινά τριαντάφυλλα, αλλά το χρώμα τους τα κάνει να μοιάζουν εντελώς διαφορετικά από τα συνηθισμένα.
Το παραμυθένιο χωριό της Τουρκίας όπου φυτρώνουν τα σπάνια μαύρα τριαντάφυλλαΑν και φαίνονται κατάμαυρα, στην ουσία το χρώμα τους είναι πολύ σκούρο βυσσινί. Μεγαλώνουν μόνο το καλοκαίρι και μόνο στο Χαλφέτι…
Το παραμυθένιο χωριό της Τουρκίας όπου φυτρώνουν τα σπάνια μαύρα τριαντάφυλλαΧάρη στη σύσταση του εδάφους της περιοχής και το PH του νερού (που προέρχεται από τον Ευφράτη), τα τριαντάφυλλα αποκτούν αυτήν την απόχρωση.

Το παραμυθένιο χωριό της Τουρκίας όπου φυτρώνουν τα σπάνια μαύρα τριαντάφυλλαΌταν ανθίζουν την άνοιξη έχουν σκούρο κόκκινο χρώμα και γίνονται μαύρα το καλοκαίρι.
Το παραμυθένιο χωριό της Τουρκίας όπου φυτρώνουν τα σπάνια μαύρα τριαντάφυλλαΟι ντόπιοι τα θεωρούν σύμβολο μυστηρίου, ελπίδας και πάθους, αλλά και θανάτου και άσχημων μαντάτων.

bdebcd06d34a1429eecfe7bc90d68129Το είδος απειλείται με εξαφάνιση από τότε που οι κάτοικοι του χωριού μετακινήθηκαν από το «παλιό» Χαλφέτι το 1990, σε ένα νέο χωριό, 10 χιλιόμετρα από την αρχική τοποθεσία.
Το παραμυθένιο χωριό της Τουρκίας όπου φυτρώνουν τα σπάνια μαύρα τριαντάφυλλαΑυτή η μικρή απόσταση αποδείχτηκε θανάσιμη για τα τριαντάφυλλα.

black-roses-bouquet

Οι κάτοικοι φύτεψαν τριαντάφυλλα και στο νέο χωριό, αλλά τα λουλούδια δεν τα πήγαν καλά στο νέο τους περιβάλλον.

bc7fe0baee26285e691d3157798c1e79

Οι τοπικές αρχές προσπάθησαν να τα σώσουν. Συνέλεξαν σπόρους από το χωριό και τους έσπειραν πιο κοντά στην αρχική τοποθεσία του χωριού. Από τότε, τα μαύρα τριαντάφυλλα ευδοκιμούν και πάλι!

halfeti-village-was-designated-as-a-cittaslow-vill-1437816922272

Επιμέλεια: dinfo

Ακολουθήστε μας στο facebook: