Το νόημα των λέξεων προδότης και προδοσία σύμφωνα με τον Θουκυδίδη

15 Ιουνίου, 2018 6:13 ΜΜ
More videos

Προδότης είναι αυτός που παραδίδει την Πατρίδα του. Προδότης είναι αυτός που καταδίδει κάποιον, στον εχθρό. Προδότης είναι αυτός που αθετεί ηθικές υποχρεώσεις. Προδότης είναι αυτός που φανερώνει μυστικά.

Τι είναι η προδοσία

Με τον όρο προδοσία, εκ του ρήματος προδίδω, χαρακτηρίζεται γενικότερα η οποιαδήποτε αθέτηση υποχρεώσεων έναντι διαπιστευμένων μέσα σε μια σχέση κοινωνική, μεταξύ ατόμων, ή οργανώσεων, ή μεταξύ και αυτών τούτων, ατόμων και οργανώσεων, ή ακόμα και ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΔΩ! σε διεθνείς σχέσεις, μεταξύ κυβερνήσεων συμμάχων χωρών.

Αυτός που διενεργεί προδοσία, ονομάζεται προδότης.

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του, δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει.

Βλέπουμε λοιπόν, ότι οι λέξεις δεν βγήκαν τυχαία. Από πίσω τους κρύβουν πολύ μεγάλα και βαθιά νοήματα. Λέξεις όπως η προδοσία και ο προδότης είναι πάντα επίκαιρες, αφού τις συναντάμε στις καθημερινές συζητήσεις του κόσμου, ακόμα και στην Ελληνική Βουλή το τελευταίο διάστημα ακούμε αυτές τις λέξεις.

Η λέξη προδοσία στην νομική επιστήμη

Στην νομική επιστήμη, προδοσία είναι το ατομικό έγκλημα της μη αφοσίωσης στο έθνος ή στην πολιτεία. Ένα πρόσωπο που προδίδει το έθνος ή την ιθαγένειά του ή/και καταπατά έναν όρκο αφοσίωσης, και με οποιονδήποτε ηθελημένο τρόπο συνεργάζεται με τον εχθρό, θεωρείται ότι είναι προδότης.

Ακολουθήστε μας στο facebook: