Το μοναδικό φαράγγι της Νέδας: Ένας μέρος που μοιάζει με παράδεισο

18 Ιανουαρίου, 2016 12:14 ΠΜ
More videos

Απαράμιλλη ομορφιά και σπάνια τοπία… Ο ποταμός Νέδα πήρε την ονομασία του από την νύμφη Νέδα και βρίσκεται στην Πελοπόννησο αποτελώντας το φυσικό σύνορο των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας, ενώ εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος.

39073347

Σύμφωνα με τον μύθο, όταν η Ρέα γέννησε το Δία, στο Λύκαιον Όρος, εμπιστεύτηκε την ανατροφή του στη Νέδα και σε άλλες δύο νύμφες, τη Θεισόα και την Αγνώ.

98538653

Οι νύμφες κράτησαν και ανέθρεψαν το θεϊκό βρέφος, γλιτώνοντας το από τα δόντια του πατέρα του, που είχε τη συνήθεια να τρώει τα παιδιά του. Η Νέδα έδωσε το όνομά της στο ποτάμι και έτσι έθρεψε τους θρύλους και τις παραδόσεις στις γύρω περιοχές.

20130402185456ilia_neda_kataraktis3

Η διαδρομή στην περιοχή είναι μαγευτική με πολλά σημεία του ποταμού να μοιάζουν πραγματικά με ζούγκλα. Η διάσχιση του ποταμού είναι μια μοναδική εμπειρία ειδικά για τους λάτρεις της περιπέτειας.

neda-waterfalls-in-zaharo-of-peloponnese

Το φαράγγι της Νέδας, το οποίο διασχίζει κι ο ομώνυμος ποταμός αποτελεί ένα καλά κρυμμένο μυστικό που ανταμείβει όποιον το ανακαλύψει.

Neda_kataraktisIMG_2553_med

Το όλο τοπίο μέσα στα βουνά σε μια διαδρομή από χαράδρες πνιγμένες στη βλάστηση είναι σπάνιας ομορφιάς. Τα κύρια χαρακτηριστικά της βλάστησης είναι τα πλατάνια, οι αγριοβελανιδιές, οι συκιές και τα πουρνάρια, ενώ όλα μαζί σε συνδυασμό με τα τρεχούμενα νερά και τις πέτρες του ποταμού δημιουργούν ένα παραμυθένιο σκηνικό.

Neda river Greece

Το Στόμιο, ένα μεγάλο σκοτεινό «τούνελ» περίπου 200 μέτρων μέσα από στο οποίο χάνεται το ποτάμι είναι από τα πιο εντυπωσιακά σημεία. Είναι ένα κανονικό σπήλαιο με σταλακτίτες και… νυχτερίδες που το διαρρέει η Νέδα.

21676354

Η βλάστηση κρέμεται κυριολεκτικά από τα βράχια και τα πετρώματα να σχηματίζουν διάφορους σχηματισμούς από την πολύχρονη διάβρωση. Όμορφο επίσης είναι και το σημείο με το εκκλησάκι της Παναγίας.

neda_ekklisiaIMG_2505_med

Κατά μήκος της διαδρομής θα συναντήσει επίσης κανείς και καταρράκτες με τον μεγαλύτερο να βρίσκεται κοντά στην Φιγαλεία και έχει ύψος περίπου 50 μέτρα.

Στην περιοχή υπάρχουν επίσης και πολλές πεζοπορικές διαδρομές για τους φυσιολάτρεις και θα ήταν καλό να ρωτήσετε τους ντόπιους για πληροφορίες και καλά κρυμμένα μυστικά!

64781681 neda2Το καλοκαίρι θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε δροσερές βουτιές ενώ θα πρέπει να ξέρετε ότι σε αρκετά σημεία το νερό είναι βαθύ και θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ζητήσετε επαγγελματική καθοδήγηση!
neda3neda4

Δείτε το βίντεο από τον Ορειβατικό Καλαμάτας

Ακολουθήστε μας στο facebook: