Μόλις μια ώρα μακριά από την Αθήνα υπάρχει ένα «κρυφό» χωριό που έχει 365 εκκλησίες και αυτό δεν είναι άλλο από την Παλαιοχώρα στην Αίγινα.
Η Παλαιοχώρα, γνωστή και ως «ο Μυστράς της Αίγινας», στέκει ερειπωμένη και τυλιγμένη σε μιαν απόκοσμη σιωπή και με τη μοναδική ομορφιά της συνεπαίρνει τον οδοιπόρο που θα περιπλανηθεί στα πέτρινα μονοπάτια της και με κατάνυξη θα διαβεί το χορταριασμένο κατώφλι των μεσαιωνικών εκκλησιών της.
Ο λόφος της Παλαιοχώρας προσέφερε στους Αιγινήτες, εκτός από προστασία, και μια καλή διαμονή παρέχοντας πόσιμο νερό που αντλούσαν από δύο φυσικές πηγές και δεξαμενές (σουβάλες), καθώς και άφθονη τροφή μιας και η γύρω περιοχή του Μεασαγρού ήταν πολύ εύφορη.
Ακόμα, η τοποθεσία της Παλαιοχώρας ήταν ιδανική όχι μόνο γιατί ο λόφος ήταν ένα εκ φύσεως οχυρό, αλλά επειδή παράλληλα τους επέτρεπε να έχουν πλήρη εποπτεία όλου του Σαρωνικού κόλπου.
Επίσης, ο οικισμός που δημιουργήθηκε παρέμεινε αθέατος κατά κάποιο τρόπο, χάρη στην τεχνική και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή των σπιτιών.
Τόσες εκκλησίες όσες και οι ημέρες του χρόνου
Η παράδοση θέλει τις εκκλησίες της Παλαιοχώρας να είναι 365, όσες και οι ημέρες του χρόνου, ιστορικές μελέτες αναφέρουν ωστόσο ότι στην πραγματικότητα υπήρξαν γύρω στις 50.
Πάντως, σήμερα μπορούμε να επισκεφτούμε τις 33 εκκλησίες που αντέχουν ακόμα στο χρόνο, με τους ναούς να χρονολογούνται από τις αρχές του 12ου έως και τον 18ο αιώνα μ.Χ., ενώ οι περισσότεροι από αυτούς είναι μονόχωροι ή μονοκάμαροι -όπως τους λένε- με ημικυλινδρικό θόλο και ανακουφιστικά τόξα στις πλάγιες πλευρές τους.
Κάποιοι από τους ναούς είναι δίκλιτοι ή δίδυμοι ή δισυπόστατοι και αυτό σημαίνει ότι δίπλα σε έναν ναό χτιζόταν και ένας δεύτερος για να εξυπηρετεί και τους καθολικούς και έτσι, έχουμε πέντε δίκλιτους βασιλικούς ναούς.
Μάλιστα, ορισμένοι από τους ναούς έχουν πάνω από την πόρτα της εισόδου καμπαναριό και είναι απορίας άξιο πώς διασώθηκε σε τουρκοκρατούμενη περιοχή.
Χαρακτηριστικά είναι τα υπέροχα χαραγμένα στην πέτρα υπέρθυρα με σταυρούς, γεωμετρικά σχέδια και ρόδακες.
Σήμερα, ήδη κάποιοι από τους ναούς έχουν ανακαινισθεί και έχουν αποκατασταθεί τμήματα των αγιογραφιών τους, όπως ο Άγιος Γεώργιος ο Καθολικός, η Επισκοπή, το κελί του Αγίου Διονυσίου, το καθολικό της μονής της Αγίας Κυριακής και Ζωοδόχου Πηγής, ο Άγος Στέφανος και ο Τίμιος Σταυρός.
Παρακολουθήστε, λοιπόν, τις υπέροχες εικόνες από το drone της ομάδας «Up Stories» στο βίντεο που ακολουθεί.