Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024
επικαιρότηταΤο υβριστικό «ανέκδοτο» που κυκλοφορεί στην Σλοβακία για τους Έλληνες.

Το υβριστικό «ανέκδοτο» που κυκλοφορεί στην Σλοβακία για τους Έλληνες.

Η Σλοβακία, χώρα της κεντρικής Ευρώπης – πρώην κομμουνιστική, προέκυψε από τη διχοτόμηση της Τσεχοσλοβακίας. Έχει πληθυσμό 5.415.949 κατοίκους.

Η Σλοβακία έχει ένα ναζιστικό παρελθόν και ήταν γερμανικό ή αυστριακό προτεκτοράτο στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της.

Η σύντομη ιστορία της Σλοβακίας είναι η εξής. Το 1918 η Σλοβακία και οι περιοχές της Βοημίας και της Μοραβίας ενώθηκαν για να σχηματίσουν την Τσεχοσλοβακία.

Στο χάος που προέκυψε μετά τη διάλυση της Αυστροουγγαρίας, δημιουργήθηκε για ένα πολύ μικρό διάστημα μια σλοβάκικη σοβιετική Δημοκρατία.

Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, η δημοκρατική και ακμάζουσα Τσεχοσλοβακία απειλείτο μόνιμα από τις ρεβιζιονιστικές κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ουγγαρίας, έως ότου τεμαχίστηκε τελικά με τη Συμφωνία του Μονάχου του 1938, όταν η Σλοβακία έγινε χωριστό κράτος που ελεγχόταν από τη ναζιστική Γερμανία.

Εντούτοις, το αντιναζιστικό αντιστασιακό κίνημα οργάνωσε μια σφοδρή ένοπλη εξέγερση, γνωστή ως σλοβάκικη εθνική έγερση, το 1944. Μετά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Τσεχοσλοβακία επανενώθηκε και περιήλθε στη σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης και του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Την ειρηνική «βελούδινη επανάσταση» και την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989 ακολούθησε η διάλυση της Τσεχοσλοβακίας και η ανάδειξη δύο διαδόχων κρατών το 1993.

Σλοβακία και Τσεχία έχουν παραμείνει, ωστόσο, στενοί εταίροι, καθώς επίσης και με τις άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης μέσα στην ομάδα του «Visegrad».

Η Σλοβακία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Μαΐου του 2004. Το Κοινοβούλιο της χώρας υπερψήφισε στις 10 Απριλίου του 2008 τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από έντονη πολιτική διαμάχη εβδομάδων.

Από την 1η Ιανουαρίου 2009, το νόμισμα της χώρας έγινε το ευρώ, σε αντικατάσταση της Κορόνας. Η Σλοβακία ήταν η μοναδική χωρα της Ευρωζώνης, που απέρριψε με ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Σλοβακίας σχεδόν ομόφωνα στις 12 Αυγούστου 2010, τη συμμετοχή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας.

Αυτοί οι Σλοβάκοι, που φημίζονται για τις ωραίες γυναίκες τους, διακινούν στο διαδίκτυο το ακόλουθο προσβλητικό «ανέκδοτο» για την Ελλάδα και τους Έλληνες:

«Υιοθέτησε έναν Έλληνα για 500 ευρώ. Θα κάνει όλα όσα εσύ δεν έχεις χρόνο: Θα κοιμάται έως το μεσημέρι, θα πίνει καφέ, θα απολαμβάνει τον μεσημεριανό ύπνο και το βράδυ θα πάει ακόμα και σε μπαρ για εσένα. Στο τέλος, εσύ  θα έχεις χρόνο για να δουλεύεις σε δύο δουλειές».

Όσο κι αν δεν θέλουμε να πέσουμε στο επίπεδό τους, θα το κάνουμε το σχόλιο. Τουλάχιστον εμείς στην Ελλάδα δεν βγάζουμε τις γυναίκες μας στη βίζιτα για μερικά ευρώ, όπως κάνουν οι «εργατικοί» Σλοβάκοι.

slovakia

tribune.grΤα πιο σημαντικά