Το μπαχαρικό που είναι ακριβότερο και από τον χρυσό. Εχει και η Ελλάδα αυτό το θησαυρό.

4 Ιουνίου, 2015 1:55 ΠΜ
More videos

Αυτός ο θησαυρός δεν είναι κρυμμένος σε θυρίδες, ούτε φυλάσσεται με συστήματα συναγερμού τελευταίας τεχνολογίας. Κάποιος που δεν ξέρει, ίσως να νομίζει ότι πρόκειται απλά για λουλούδια.

Κι όμως, αυτά κρύβουν το πιο ακριβό και περιζήτητο μπαχαρικό στον κόσμο, το οποίο εξαιτίας αυτού είναι γνωστό ως «κόκκινος χρυσός». Με κόστος περίπου 65 δολάρια το γραμμάριο, για την καλύτερης ποιότητας σοδιά, το σαφράν είναι πιο ακριβό και από το πιο πολύτιμο μέταλλο, όπως γράφει το CNN.

Η αξία του είναι υψηλή εξαιτίας των ιδιαίτερα δύσκολων και απαιτητικών μεθόδων συγκομιδής, που απαιτούν σχεδόν 200.000 υπέρους, που μαζεύεται από 70.000 άνθη κρόκου, για να συγκεντρωθεί μισό κιλό από το πολύτιμο μπαχαρικό.

Η αδιαμφισβήτητη πρωτεύουσα του σαφράν είναι το Ιράν με παράδοση 3.000 χρόνων, το οποίο παράγει πάνω από το 90% των 250 τόνων ετήσιας παραγωγής παγκοσμίως και το μπαχαρικό χρησιμοποιείται στην τοπική κουζίνα, σε καλλυντικά και παραδοσιακά φάρμακα. Βέβαια, αυτό το θησαυρό τον διαθέτει και η Ελλάδα, που παράγει τον κρόκο Κοζάνης και είναι ανάμεσα στους κορυφαίους εξαγωγείς, μαζί με την Ινδία, το Μαρόκο και το Αφγανιστάν, πέρα από το Ιράν.

Βέβαια, στο Ιράν, η κατάσταση έχει δυσκολέψει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των κυρώσεων που επιβλήθηκαν για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, εμποδίζοντας στους παραγωγούς την πρόσβαση στις αγορές της Ευρώπης, των ΗΠΑ και του Καναδά. Παρά τα προβλήματα όμως, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 36% το 2014.

3199989269_ee5f4029bf_b campo-azafranal-9 Saffron Saffron-farms-Ghaenat-Iran-1-HR Saffron-farms-Ghaenat-Iran-4-HR Saffron-farms-Ghaenat-Iran-5-HR Saffron-farms-Ghaenat-Iran-6-HR Saffron-farms-Ghaenat-Iran-7-HR Saffron-farms-Ghaenat-Iran-14-HR Saffron-farms-Ghaenat-Iran-15-HR Saffron-farms-Ghaenat-Iran-16-HR Saffron-farms-Ghaenat-Iran-19-HR Saffron-farms-Ghaenat-Iran-20-HR Saffron-farms-Ghaenat-Iran-26-HR Saffron-farms-Ghaenat-Iran-27-HR Saffron-farms-Ghaenat-Iran-28-HR Saffron-farms-Ghaenat-Iran-29-HR Saffron-farms-Ghaenat-Iran-30-HR Saffron-farms-Ghaenat-Iran-31-HR Saffron-farms-Ghaenat-Iran-32-HR

via