Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΤην Παρασκευή παραδiδεται στο κοινό το Ανάκτορο του Φιλίππου Β' - Ο...

Την Παρασκευή παραδiδεται στο κοινό το Ανάκτορο του Φιλίππου Β’ – Ο “Παρθενώνας της Μακεδονίας”

Στα εγκαίνια της Παρασκευής για το “Ανάκτορο των Αιγών”, του περίφημου “Παρθενώνα της Μακεδονίας”, που παραδίδεται στο κοινό αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ειδικότερα, το Ανάκτορο των Αιγών πρόκειται για έναν εξαιρετικής ιστορικής σημασίας αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα, αφού μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του, ο συνολικός αρχαιολογικός χώρος φτάνει στις 25.000 τ.μ.. Να σημειώσουμε ότι ο μελετητής της αρχαίας αρχιτεκτονικής Wolfram Hoepfner είχε αποκαλέσει το μνημείο ως τον “Παρθενώνα της Μακεδονίας”.

bb86f1fd25ff4c13a6f884b53f0dcdd5

Πολλαπλά τα νοήματα και οι συμβολισμοί της συγκεκριμένης αποκατάστασης. Θα ξεκινήσω από το γεγονός ότι μέχρι το 2007 που ξεκίνησε δειλά αλλά αποφασιστικά η αναστήλωση του συγκεκριμένου μνημείου δεν φαινόταν τίποτα. Δεν είχαμε δηλαδή ένα μνημείο το οποίο σωζόταν εν μέρει στην τρίτη του διάσταση και λοιπά. Ήταν ένα μνημείο που είχε τα μέλη του διάσπαρτα σε μια μεγάλη ακτίνα, γύρω από τον βασικό του πυρήνα, αλλά ήταν στην πραγματικότητα επίπεδο”, είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

“Αυτό λοιπόν είναι πάρα πολύ σημαντικό. Διότι ξαφνικά παρουσιάζεται αναστηλωμένο ένα μνημείο, το οποίο επί της ουσίας δεν υπήρχε. Και μιλάμε για το μεγαλύτερο μνημείο στον ελλαδικό χώρο”, σημείωσε η κ. Μενδώνη, ενώ να σημειωθεί πως η έκταση του υπολογίζεται περίπου τρεις φορές ως εκείνης του Παρθενώνα.

Το ίδιο το σύνολο αυτό το ανακτορικό είναι 15.000 τετραγωνικά και μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του, φτάνει στις 25.000 τ.μ. Είναι ένα τεράστιο οικοδόμημα. Ένα οικοδόμημα το οποίο φαίνεται ότι σχεδιάζεται από τον Φίλιππο, ο οποίος είναι ο βασιλιάς που οργανώνει το Βασίλειο των Μακεδόνων, παίρνει στοιχεία, αντλεί στοιχεία από την πολιτική, κοινωνική κατάσταση των πόλεων κρατών της Νότιας Ελλάδας, γιατί είναι πολλά τα στοιχεία του συγκεκριμένου συγκροτήματος που παραπέμπουν- για να το καταλάβουμε όλοι, λίγο απλά στην αγορά- σε χώρους συνάθροισης. Ήταν κάτι που βρισκόταν στον πυρήνα των δημοκρατικών πόλεων της Νότιας Ελλάδος”, συνέχισε η κυρία Μενδώνη.

“Ο Φίλιππος λοιπόν, οργανώνει, μεταρρυθμίζει στην ουσία, το βασίλειο των Μακεδόνων και δημιουργεί το έδαφος για αυτό που συνέβη στη συνέχεια με τον Αλέξανδρο, που δημιουργεί την οικουμένη, την ελληνιστική οικουμένη. Το Ανάκτορο των Αιγών λοιπόν, αποτυπώνει αυτή την ιδέα ενός Ηγεμόνα, ο οποίος δεν είναι πλέον κλειστός και εσωστρεφής. Είναι ο Ηγεμόνας, ο οποίος επικοινωνεί με τον έξω χώρο και αυτό ακριβώς δηλώνει και το ίδιο το ανακτορικό συγκρότημα. Συγχρόνως δημιουργεί το πρότυπο του αρχετύπου θα έλεγα, των δημοσίων οικοδομημάτων που θα χαρακτηρίσουν πια την ελληνιστική οικουμένη, δηλαδή τον κόσμο από τον Αλέξανδρο και μετά”, συνέχισε η υπουργός πολιτισμού.

f79e8a02ab4d4de492cc63789a60314d

“Έχει τεράστια ιστορική και αρχαιολογική αξία. Συγχρόνως όμως, μαζί με αυτά τα οποία είπατε αμέσως προηγουμένως, δηλαδή με το Μουσείο, το οποίο εγκαινιάστηκε πριν από ένα χρόνο, το Δεκέμβρη του 2022. Ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον μουσείο, μαζί με το μοναδικό μουσείο θα έλεγα των βασιλικών τάφων, δηλαδή του Τύμβου, του παλαιού έργου που έχει γίνει τη δεκαετία του ’90, η ανασκαφή του Ανδρόνικου, μαζί με το αρχαίο θέατρο το οποίο αναστηλώνεται. Μαζί επίσης με την Βασιλική Συστάδα των Ποιμενιδών, την οποία αποδώσαμε το 2021, δημιουργούν ένα μοναδικό πολιτιστικό πάρκο. Δεν μου αρέσει ιδιαίτερα η λέξη πάρκο, αλλά τη χρησιμοποιώ για να καταλάβει ο κόσμος περί τίνος πρόκειται, και συγχρόνως ένα μείζονα αναπτυξιακό πόρο όχι μόνο για την Ημαθία, αλλά γενικότερα για την Βόρειο Ελλάδα”, κατέληξε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

25fc331f1a12469fabdf0ebd353b50a1

Τα πιο σημαντικά