Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024
ΕλλάδαΤηλεφώνημα Ερντογάν σε Μητσοτάκη για τα γενέθλιά του

Τηλεφώνημα Ερντογάν σε Μητσοτάκη για τα γενέθλιά του

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει σήμερα τα γενέθλιά του.

Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος τον κάλεσε ώστε να του αντευχηθεί για τα γενέθλιά του».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνει σήμερα τα 56 του χρόνια και είχε τηλεφωνήσει στον Ερντογάν πριν από λίγες ημέρες για να του ευχηθεί για τα γενέθλιά του.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιορτάζει τα γενέθλιά του σήμερα – Γίνεται 56 χρόνων

Γενέθλια έχει σήμερα 04.03.2024 ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κλείνει τα 56.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρόεδρος της ΝΔ από τις 10 Ιανουαρίου 2016 και πρωθυπουργός της Ελλάδας από τις 7 Ιουλίου 2019. Μεγαλώνοντας σε μία οικογένεια με πολιτική παράδοση, η στροφή του στην πολιτική αποτελούσε κάτι αναμενόμενο. Ωστόσο ο ίδιος δεν εισήλθε στην ενεργό πολιτική από τη νεανική του ηλικία, αλλά εξέφρασε την επιθυμία να ενεργοποιηθεί πολιτικά αρκετά αργότερα, στα 35 του χρόνια.

Μόλις έκλεισε τα 45, ο Αντώνης Σαμαράς τον κάλεσε να γίνει για πρώτη φορά υπουργός αναλαμβάνοντας το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και στα 51 του εξελέγη για πρώτη φορά πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης Μαρέβα

Μητσοτάκης: Το διαζύγιο με τη Μαρέβα και η επανασύνδεση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά και έχει εκδώσει το βιβλίο «Οι Συμπληγάδες της Εξωτερικής Πολιτικής».

Είναι παντρεμένος από το 1997 με τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι με την οποία έχει αποκτήσει τρία παιδιά, τη Σοφία, τον Κωνσταντίνο και τη Δάφνη. Το ζευγάρι πέρασε μία σοβαρή κρίση που οδήγησε σε χωρισμό το 2008 και επανασυνδέθηκε το 2013.

«Κάθε οικογένεια και κάθε σχέση θα περάσει από δυσκολίες, κάποιες αντέχουν, κάποιες βάζουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί και κάποιες δεν αντέχουν. Περάσαμε με τη Μαρέβα μια μεγάλη δυσκολία, βρεθήκαμε χώρια για πέντε χρόνια, δεν χωρίσαμε, ήμασταν σε διάσταση, δεν είχαμε πάρει διαζύγιο», είχε δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του πολύ αργότερα.

«Παρότι τα πέντε αυτά χρόνια ήταν δύσκολα και για τα παιδιά, τώρα είμαστε πιο καλά απ’ ό,τι ήμασταν, γιατί καταλάβαμε καλύτερα ο ένας τον άλλον, μπήκαμε ο ένας στη θέση του άλλου και η οικογένειά μας ξαναβρήκε μια πολύ όμορφη ισορροπία».

mitsotakis kyriakos

Μητσοτάκης: Τα παιδικά του χρόνια, οι σπουδές στην Αμερική και η πολιτική

Γεννημένος στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου του 1968, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν το τέταρτο παιδί του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Μαρίκας Γιαννούκου και το πρώτο αγόρι. Μεγάλωσε σε ένα σπίτι με τρεις μεγαλύτερες αδελφές, την Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργό Εξωτερικών, την Αλεξάνδρα και την Κατερίνα.

Από την πλευρά του πατέρα του κατάγεται από παλαιά οικογένεια πολιτικών με συγγενικούς δεσμούς με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και είναι δισέγγονος του πολιτικού Κωστή Μητσοτάκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφοίτησε αριστούχος από το Κολλέγιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερική.

Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Harvard, απ’ όπου αποφοίτησε με την ανώτατη τιμητική διάκριση ενώ έχει τιμηθεί με τα έπαθλα «Hoopes» και «Tocqueville» για την εκπόνηση της πτυχιακής του εργασίας, με θέμα την αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Stanford, στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων και τις ολοκλήρωσε στο Harvard Business School στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων.

Η δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, συζύγου της Ντόρας Μπακογιάννη, από την «17 Νοέμβρη», ήταν ένα γεγονός κατά τη διάρκεια των σπουδών του που συγκλόνισε την οικογένειά του και σημάδεψε και τον ίδιο. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, εργάστηκε επί μία δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Διετέλεσε οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank και σύμβουλος στην κορυφαία εταιρεία συμβούλων McKinsey and Company στο Λονδίνο. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, εργάστηκε ως ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην Alpha Ventures της Alpha Bank και στη συνέχεια μετακινήθηκε στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Διατέλεσε για τρία χρόνια Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών, την οποία και ανέδειξε σε κορυφαία εταιρεία στην Ελληνική και Βαλκανική αγορά του private equity και του venture capital.

Για την επαγγελματική του δραστηριότητα έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις, με σημαντικότερη την βράβευσή του το 2003 από το World Economic Forum ως «Global Leader for Tomorrow».

Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: Η πορεία στον πολιτικό στίβο – Όταν ανέλαβε την προεδρία της ΝΔ

Τον Απρίλιο του 2003 πήρε την απόφαση να εμπλακεί στην πολιτική και ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του με τη Νέα Δημοκρατία. Στις επόμενες δύο εκλογικές αναμετρήσεις, το 2004 και το 2007, εξελέγη πρώτος στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, τη Β’ Αθηνών, ωστόσο ο τότε πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, δεν τον αξιοποίησε στην κυβέρνηση σε κάποιο ρόλο υπουργού ή υφυπουργού.

Τον όρισε πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, πόστο το οποίο αξιοποίησε για δύο χρόνια για να ασχοληθεί εκτενώς με τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Στις εκλογές του 2009 εξελέγη για τρίτη φορά. Στις εκλογές του Μαΐου 2012 εξελέγη για μία ακόμη φορά πρώτος στη Β’ Αθηνών, ενώ ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου στις εκλογές του Ιουνίου 2012. Έως τις εκλογές του 2012 ήταν Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.

Στη Βουλή των Ελλήνων έχει συμμετάσχει και στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και στις Επιτροπές Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών και Άμυνας.

Στις 25 Ιουνίου του 2013 έγινε για πρώτη φορά υπουργός, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Διατήρησε το χαρτοφυλάκιό του μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2015, οπότε παραιτήθηκε μετά την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

mitsotakis tsipras 1 1

Σε αυτές τις εκλογές εξελέγη για πέμπτη φορά βουλευτής της ΝΔ στη Β’ Αθηνών τετραπλασιάζοντας τους σταυρούς που έλαβε σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2012.
Μετά την παραίτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεκδίκησε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας μαζί με τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Απόστολο Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη. Επικράτησε του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών.

Ανέλαβε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας στις 11 Ιανουαρίου 2016 και στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 την οδήγησε ξανά στην εξουσία, για πρώτη φορά αυτοδύναμη από το 2009. Η ΝΔ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 κέρδισε με ποσοστό 39,85% και διαφορά 8,32% από τον ΣΥΡΙΖΑ.

5853146

Στις 8 Ιουλίου 2019 ο Μητσοτάκης ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ελλάδας και την επόμενη μέρα στις 9 Ιουλίου ορκίστηκαν τα μέλη της κυβέρνησής του.

Στον απόηχο διαμαρτυριών για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στις 28 Μαρτίου 2023 την πρόωρη διενέργεια βουλευτικών εκλογών στις 21 Μαΐου.
Στις εκλογές αυτές η Νέα Δημοκρατία έλαβε ποσοστό 40,79% και εξέλεξε 146 βουλευτές. Στις 22 Μαΐου ο Μητσοτάκης έλαβε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, την οποία παρέδωσε αυθημερόν έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με όλους τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της νέας Βουλής.

Στις 25 Μαΐου παρέδωσε την πρωθυπουργία στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, μέχρι πρότινος πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και στις 29 Μαΐου η Βουλή διαλύθηκε και
προκηρύχθηκαν νέες βουλευτικές εκλογές για τις 25 Ιουνίου.

Στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε με ποσοστό 40,56% και στις 26 Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορκίστηκε ξανά πρωθυπουργός της Ελλάδας και την επομένη ορκίστηκε η κυβέρνησή του.

Τα πιο σημαντικά