Σάββατο, 20 Απριλίου 2024
ΕλλάδαΤηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Τραμπ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Τραμπ

Μητσοτάκης Τραμπ: O Πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε απόψε στον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Trump για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία η οποία έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία που έγινε, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες. svg%3E

Την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο ανακοίνωσε απ΄το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Τίποτα δεν εμποδίζει την χώρα μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια όταν εκείνη το αποφασίσει», τόνισε από το βήμα της Βουλής, όπου βρίσκονται προς ψήφιση οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για ΑΟΖ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συνέχεια εξήγγειλε ότι με νόμο άμεσα η χώρα μας «επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια» ενώ πρόσθεσε πως επιφυλάσσεται να κάνει το ίδιο και σε άλλες περιοχές στέλνοντας έτσι ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία που κλιμακώνει την ένταση στην Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη από τα 6 στα 12 μίλια. Η Ελλάδα μεγαλώνει και εμείς είμαστε αυτοί που το κάνουμε πράξη. Προβαίνουμε έτσι σε μια περιοχή, συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το ακρωτήριο Τέναρο της Πελοποννήσου, στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού δικαιώματος μας, σύμφωνα με το άρθρο 3 της σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας» είπε ο χαρακτηριστικά.

«Σε θάλασσες όπως η Μεσόγειος η έκταση της υφαλοκρηπίδας ταυτίζεται με την ΑΟΖ», σημείωσε και με νόημα αναφέρθηκε στην τακτική που ακολουθεί η Άγκυρα: «Υπάρχουν δυνάμεις που προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα αλλά κάνουν λάθος. Η κυβέρνηση μιλά λίγο αλλά δρα πολύ και συγκροτεί συμμαχίες και δεν διστάζει να παίρνει τολμηρές πρωτοβουλίες». svg%3E

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ξεκίνησε εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του στο Λιμενικό Σώμα και στις Ένοπλες δυνάμεις.

Αναφερόμενος στη μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης που έγινε τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο και τη διάσωση σχεδόν 100 ανθρώπων, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «είναι μία ακόμη τρανή απόδειξη ότι η δράση μας στις θάλασσες δεν είναι μόνο εθνική αλλά και ανθρωπιστική». Ταυτόχρονα όπως είπε είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επιμένουν να διαδίδουν fake news για δήθεν αδιαφορία της Ελλάδας για ανθρώπους οι οποίοι κινδυνεύουν στη θάλασσα.

Στη συνέχεια, περνώντας στην ημερήσια διάταξη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως πρόκειται για «μια συνεδρίαση ξεχωριστής σημασίας», καθώς η Βουλή των Ελλήνων καλείται να «κυρώσει δύο εμβληματικές συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο». Όπως χαρακτηριστικά είπε, στα σχετικά κείμενα περιλαμβάνονται και ρητές ρυθμίσεις για τα ευρύτερα εθνικά μας συμφέροντα. «Έχουν συνεπώς μείζον ιστορικό και πολιτικό βάρος», τόνισε. svg%3E

Προϊδέασε ότι ο λόγος στη συγκεκριμένη συνεδρίαση θα πρέπει να είναι μετρημένος και υπεύθυνος γιατί τα λεγόμενα στην αίθουσα θα αποτελέσουν «τεκμήρια» που θα μπορούσε κανείς στο εξής να χρησιμοποιήσει για να υπονομεύσει την εθνική στρατηγική της χώρας. Τόνισε ότι οι δύο συμφωνίες υπογράφηκαν με διαφορά λίγων εβδομάδων επιλύοντας εκκρεμότητες δεκαετιών, με τα γειτονικά κράτη. Υπογράμμισε ότι βασίστηκαν στο Διεθνές Δίκαιο και διεμβολίζουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή, «καθιστώντας στις θάλασσές μας μία νέα πραγματικότητα ειρήνης και ασφάλειας».

Επiσήμανε ότι πάνω απ’ όλα με αυτές τις συνθήκες η χώρας μας επιστρέφει σε έναν ρόλο που όχι απλά τον δικαιούται αλλά οφείλει και να τον δικαιώνει καθημερινά. «Τον ρόλο του εγγυητή των ανατολικών συνόρων αλλά και των συμφερόντων της Ευρώπης στη Μεσόγειο». Και συνέχισε: «τον ρόλο του πρεσβευτή του Διεθνούς Δικαίου, τον ρόλο του σταθερού βραχίονα διαλόγου και συνεργασίας σε αυτή την πολύ ταραγμένη πλευρά του χάρτη. Είναι ακριβώς αυτός ο ρόλος που της αναγνωρίζεται διεθνώς όλο και πιο έντονα».

Τα πιο σημαντικά